Viva la pasta czyli makaron orkiszowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj pyszny makaron orkiszowy z liśćmi szpinaku i suszonymi pomidorami.
Pyszna propozycja na szybka – zdrową kolację.
Uwielbiam makaron bo zawsze świetnie smakuje i prawie wszystko do niego pasuje:)
Poniższa wersja makaronu penne na sam koniec wzbogacona o sezam i parmezan – VIVA LA PASTA!!!

inspiracja Kwestia Smaku

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 150 g makaronu orkiszowego
 2 garście świeżego szpinaku, umytego i dokładnie oszuszonego
 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
 4 ząbki czosnku
 oliwa z oliwek
 sól, pieprz
 sezam
 tarty parmezan

1

Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, włożyć grubo pokrojony szpinak i chwilę podsmażyć mieszając. Jak tylko liście zwiędną doprawić solą i pieprzem, dokładnie odsączyć i zdjąć z patelni.

2

Na umytą i suchą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i zrumienić pokrojony w plasterki czosnek, posolić. Obok na patelni podgrzać suszone pomidory, wlać 4 łyżki ziołowego oleju, w którym leżały pomidory. Odstawić z ognia.

3

Makaron ugotować al dente.

4

Do dużej patelni wlać 1 łyżkę oliwy i włożyć ugotowany makaron, podsmażyć na dużym ogniu, pod koniec dodając przyprawę grillową. Dodać szpinak, suszone pomidory i czosnek, wymieszać i chwilę podgrzewać. Posypać parmezanem i sezamem. Posypać pieprzem, ewentualnie doprawić solą.

Składniki

 150 g makaronu orkiszowego
 2 garście świeżego szpinaku, umytego i dokładnie oszuszonego
 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
 4 ząbki czosnku
 oliwa z oliwek
 sól, pieprz
 sezam
 tarty parmezan

Przygotowanie

1

Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, włożyć grubo pokrojony szpinak i chwilę podsmażyć mieszając. Jak tylko liście zwiędną doprawić solą i pieprzem, dokładnie odsączyć i zdjąć z patelni.

2

Na umytą i suchą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i zrumienić pokrojony w plasterki czosnek, posolić. Obok na patelni podgrzać suszone pomidory, wlać 4 łyżki ziołowego oleju, w którym leżały pomidory. Odstawić z ognia.

3

Makaron ugotować al dente.

4

Do dużej patelni wlać 1 łyżkę oliwy i włożyć ugotowany makaron, podsmażyć na dużym ogniu, pod koniec dodając przyprawę grillową. Dodać szpinak, suszone pomidory i czosnek, wymieszać i chwilę podgrzewać. Posypać parmezanem i sezamem. Posypać pieprzem, ewentualnie doprawić solą.

Viva la pasta czyli makaron orkiszowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
(Wyświetlono 2 110 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Karolina 22 lipca 2016 o 00:02

    Jadłam niedawno podobny makaron w restauracji, tylko, że dodana była jeszcze cukinia 🙂 W najbliższej przyszłości muszę wypróbować ten według Pani przepisu!

    Odpowiedz
    1. admin 25 lipca 2016 o 10:47

      polecam 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.