Warzywa smażone stir-fried są fantastyczne. Uwielbiam ich smak. Pozostają chrupkie i soczyste. To danie oprócz smaku wygrywa też w walce na czas. Robi się je ekspresowo i jest zdrowe. Zawsze przed jego przygotowaniem najpierw obieram i kroję warzywa. Wtedy tylko wrzucam je w kolejności od najtwardszych do tych, które potrzebują najmniej czasu na patelni. Dzisiejszy przepis wzbogaciłam o mięso kurczaka i słonecznik. Nasiona, ziarna i kiełki doskonale podkręcają to danie. Polecam je na obiad, ciepłą kolację lub posiłek po treningu.
Smacznego 🙂
Rozgrzać oliwę w woku lub dużej patelni na średnim ogniu.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Smażyć 1 minutę.
Dodać piersi kurczaka pokrojone w 1 cm paski i znowu smażyć 3 do 4 minut, aż się zarumieni, cały czas mieszając.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka, marchew i białą rzodkiew w paseczki oraz paprykę w krążki. Smażyć 1 minutę.
W kolejnym etapie dodać obrany groszek cukrowy i sos sojowy całość mieszać jeszcze 3 minuty.
W szklance rozpuścić mąkę kukurydzianą z bulionem z kurczaka i dodać do woka. Dusić 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
Na sam koniec posypać łuskanym słonecznikiem i natka pietruszki.
4 porcji
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać oliwę w woku lub dużej patelni na średnim ogniu.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Smażyć 1 minutę.
Dodać piersi kurczaka pokrojone w 1 cm paski i znowu smażyć 3 do 4 minut, aż się zarumieni, cały czas mieszając.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka, marchew i białą rzodkiew w paseczki oraz paprykę w krążki. Smażyć 1 minutę.
W kolejnym etapie dodać obrany groszek cukrowy i sos sojowy całość mieszać jeszcze 3 minuty.
W szklance rozpuścić mąkę kukurydzianą z bulionem z kurczaka i dodać do woka. Dusić 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
Na sam koniec posypać łuskanym słonecznikiem i natka pietruszki.