Zupełnie nowa forma podania gryczanki. Przygotowanie dość zaskakujące, efekt powalający.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lub żeliwna patelnię o średnicy 20 cm wysmarować olejem kokosowym.
W blenderze zmielić kasze gryczaną i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mleko kokosowe i syrop klonowy. Na przygotowaną patelnię wylać 1/3 mikstury z mlekiem, a następnie równomiernie posypać połową mieszanki z kaszą. Całość posypać połową posiekanych orzechów i pokrojonymi w kostkę dwoma śliwkami.
Ponownie na wierzch wlać 1/3 mleka kokosowego posypać pozostałą połową kaszy i ponownie zalać mlekiem.
Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i śliwkami. Lekko uderzyć naczyniem o blat, aby uszły pecherzyki powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem roślinnym i syropem klonowym.
Porcji 6
- Ilość na porcję
- Kalorie 296
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 3g5%
- Węglowodany 31.8g11%
- Białko 5.8g12%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lub żeliwna patelnię o średnicy 20 cm wysmarować olejem kokosowym.
W blenderze zmielić kasze gryczaną i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mleko kokosowe i syrop klonowy. Na przygotowaną patelnię wylać 1/3 mikstury z mlekiem, a następnie równomiernie posypać połową mieszanki z kaszą. Całość posypać połową posiekanych orzechów i pokrojonymi w kostkę dwoma śliwkami.
Ponownie na wierzch wlać 1/3 mleka kokosowego posypać pozostałą połową kaszy i ponownie zalać mlekiem.
Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i śliwkami. Lekko uderzyć naczyniem o blat, aby uszły pecherzyki powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem roślinnym i syropem klonowym.
A czy można użyć mąki gryczanej ?
raczej nie tu chodzi o to aby ziarna były nie równo zmiksowane
Kasza powinna być ugotowana czy surowa?
surowa
Mleko kokosowe z puszki czy raczej napój kokosowy z kartonu?
ja zawsze używam z puszki – ale można też z kartonu
Czy kasza w przepisie jest surowa czy ugotowana?
surowa
Jutro wjezdza na sniadankoooo !! <3 uwielbiam Twoje przepisy . Pozdrawiam 🙂