Wegańskie ciasto z fasoli

Pyszne wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze poprawia humor.

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas35 minut

 240 g fasoli czarnej lub czerwonej z puszki
 2 łyżki kawy instant
 60 g kakao
 50 g syropu z agawy
 ½ łyżeczka soli
 30 g oleju z pestek winogron
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
 6 łyżki wody
do dekoracji:
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
 orzechy laskowe
 jagody

1

Piekarnik nagrzać do temperatury w 180 ° C. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W miseczce połączyć ze sobą zmielone siemię lniane i wodę – odstawić na 5 minut.

3

Do misy blendera włożyć przepłukaną i dobrze odcedzoną fasolę, kawę, kakao, syrop z agawy, sól i olej. Wszystko zmiksować, następnie dodać proszek i miksturę siemienia. Ponownie wymieszać.

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, z wierzchu posypać posiekaną czekoladą, orzechami i jagodami.Piec przez 20 - 25 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony do ciasta pozostaje suchy.

Wartości odżywcze

Porcji 9


Ilość na porcję
Kalorie 165
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 2g4%
Węglowodany 27g9%
Błonnik pokarmowy 4.4g18%
Białko 5.5g11%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 240 g fasoli czarnej lub czerwonej z puszki
 2 łyżki kawy instant
 60 g kakao
 50 g syropu z agawy
 ½ łyżeczka soli
 30 g oleju z pestek winogron
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
 6 łyżki wody
do dekoracji:
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
 orzechy laskowe
 jagody

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury w 180 ° C. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W miseczce połączyć ze sobą zmielone siemię lniane i wodę – odstawić na 5 minut.

3

Do misy blendera włożyć przepłukaną i dobrze odcedzoną fasolę, kawę, kakao, syrop z agawy, sól i olej. Wszystko zmiksować, następnie dodać proszek i miksturę siemienia. Ponownie wymieszać.

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, z wierzchu posypać posiekaną czekoladą, orzechami i jagodami.Piec przez 20 - 25 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony do ciasta pozostaje suchy.

Wegańskie ciasto z fasoli
(Wyświetlono 5 490 razy, 12 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Avatar Aleksandra K 16 września 2019 o 10:32

    Mniam! Uwielbiam niekończące się możliwości zastosowań fasoli w puszce 🙂 Domowe brownie, wegański smalczyk, różnego rodzaju smarowidła na chlebbb… mniam!

  2. Avatar Monia 12 września 2019 o 16:31

    Mniam! robiłam kiedyś brownie z fasoli i jak dla mnie było przepyszne! Jednak chlopakowi za bardzo smakowalo… fasolą 😀

  3. Avatar NATKA 12 września 2019 o 11:19

    A co zamiast oleju z pestek winogron, może być rzepakowy?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:21

      tak

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *