Szpinakowe placuszki

Pyszne wytrawne, szpinakowe placuszki jako idealny dodatek do sałatek czy curry.

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas50 minut

 250 g szpianku
 2 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka oliwy
 masło klarowane (opcjonalnie)
 woda (opcjonalnie)

1

Szpinak posiekać i zblanszować we wrzątku tzn wrzucić liście do garnka z gotującą się wodą i gotować przez 3-4 minuty. Następnie przelać przez sito i przepłukać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Wystudzić i i zmiksować do uzyskania gładkiego puree.

2

W dużej misce połączyć mąkę, sól i olej. Dodać zmiksowany szpinak i całość ugniatać do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. (Podczas ugniatania opcjonalnie może być potrzebna woda - wszystko zależy od ilości wody w szpinaku)

3

Odłożyć ciasto aby odpoczęło przez 15-20 minut. Ciasto podzielić na 20-25 równych proporcji.

4

Z każdej formować w dłoniach małe krążki, a następnie rozwałkować je za pomocą wałka. Placki smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

5

Z każdej strony do momentu w którym pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeżeli posiadasz kuchenkę gazową – najlepiej w ostatnim etapie przygotować chapati na ogniu – wtedy w środku wypełnia się powietrzem. Przełożyć na talerz z wierzchu opcjonalnie posmarować masłem klarowanym lub skropić oliwą.
Najlepiej podawać z ulubiona sałatką lub curry.

Wartości odżywcze

Ilość 600g na ok 6 placków

Porcji 6


Ilość na porcję
Kalorie 207
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 3g5%
Węglowodany 40.5g14%
Błonnik pokarmowy 6.6g27%
Białko 8.3g17%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 250 g szpianku
 2 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka oliwy
 masło klarowane (opcjonalnie)
 woda (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Szpinak posiekać i zblanszować we wrzątku tzn wrzucić liście do garnka z gotującą się wodą i gotować przez 3-4 minuty. Następnie przelać przez sito i przepłukać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Wystudzić i i zmiksować do uzyskania gładkiego puree.

2

W dużej misce połączyć mąkę, sól i olej. Dodać zmiksowany szpinak i całość ugniatać do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. (Podczas ugniatania opcjonalnie może być potrzebna woda - wszystko zależy od ilości wody w szpinaku)

3

Odłożyć ciasto aby odpoczęło przez 15-20 minut. Ciasto podzielić na 20-25 równych proporcji.

4

Z każdej formować w dłoniach małe krążki, a następnie rozwałkować je za pomocą wałka. Placki smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

5

Z każdej strony do momentu w którym pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeżeli posiadasz kuchenkę gazową – najlepiej w ostatnim etapie przygotować chapati na ogniu – wtedy w środku wypełnia się powietrzem. Przełożyć na talerz z wierzchu opcjonalnie posmarować masłem klarowanym lub skropić oliwą.
Najlepiej podawać z ulubiona sałatką lub curry.

Szpinakowe placuszki
(Wyświetlono 1 879 razy, 9 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Avatar Kaja 5 września 2019 o 13:04

    Czy dobrze zrozumiałam, że w przepisie jest 10 1/2 szkl. mąki?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 6 września 2019 o 09:44

      już poprawione

  2. Avatar Paulina 4 września 2019 o 09:00

    10 szklanek mąki?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 6 września 2019 o 09:46

      poprawione – system źle odczytał wagę którą wpisałam

  3. Avatar mloda 4 września 2019 o 08:07

    Ile ma być mąki w tych placuszkach bo chyba jakiś błąd się wkradł?

  4. Avatar Ala 3 września 2019 o 12:55

    10 1/2 szklanki mąki? chyba błąd w przepisie?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *