Szpinakowe placuszki

Pyszne wytrawne, szpinakowe placuszki jako idealny dodatek do sałatek czy curry.

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas50 minut

 250 g szpianku
 2 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka oliwy
 masło klarowane (opcjonalnie)
 woda (opcjonalnie)

1

Szpinak posiekać i zblanszować we wrzątku tzn wrzucić liście do garnka z gotującą się wodą i gotować przez 3-4 minuty. Następnie przelać przez sito i przepłukać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Wystudzić i i zmiksować do uzyskania gładkiego puree.

2

W dużej misce połączyć mąkę, sól i olej. Dodać zmiksowany szpinak i całość ugniatać do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. (Podczas ugniatania opcjonalnie może być potrzebna woda - wszystko zależy od ilości wody w szpinaku)

3

Odłożyć ciasto aby odpoczęło przez 15-20 minut. Ciasto podzielić na 20-25 równych proporcji.

4

Z każdej formować w dłoniach małe krążki, a następnie rozwałkować je za pomocą wałka. Placki smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

5

Z każdej strony do momentu w którym pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeżeli posiadasz kuchenkę gazową – najlepiej w ostatnim etapie przygotować chapati na ogniu – wtedy w środku wypełnia się powietrzem. Przełożyć na talerz z wierzchu opcjonalnie posmarować masłem klarowanym lub skropić oliwą.
Najlepiej podawać z ulubiona sałatką lub curry.

Wartości odżywcze

6 porcji

Serving size

600g na ok 6 placków


Amount per serving
Kalorie207
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 3g4%
Węglowodany 40.5g15%
Błonnik pokarmowy 6.6g24%
Białko 8.3g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 250 g szpianku
 2 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka oliwy
 masło klarowane (opcjonalnie)
 woda (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Szpinak posiekać i zblanszować we wrzątku tzn wrzucić liście do garnka z gotującą się wodą i gotować przez 3-4 minuty. Następnie przelać przez sito i przepłukać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Wystudzić i i zmiksować do uzyskania gładkiego puree.

2

W dużej misce połączyć mąkę, sól i olej. Dodać zmiksowany szpinak i całość ugniatać do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. (Podczas ugniatania opcjonalnie może być potrzebna woda - wszystko zależy od ilości wody w szpinaku)

3

Odłożyć ciasto aby odpoczęło przez 15-20 minut. Ciasto podzielić na 20-25 równych proporcji.

4

Z każdej formować w dłoniach małe krążki, a następnie rozwałkować je za pomocą wałka. Placki smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

5

Z każdej strony do momentu w którym pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeżeli posiadasz kuchenkę gazową – najlepiej w ostatnim etapie przygotować chapati na ogniu – wtedy w środku wypełnia się powietrzem. Przełożyć na talerz z wierzchu opcjonalnie posmarować masłem klarowanym lub skropić oliwą.
Najlepiej podawać z ulubiona sałatką lub curry.

Notes

Szpinakowe placuszki
(Wyświetlono 8 753 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)