Kremowy i aksamitny, słodko-słony! Pyszny!
Połowę szklanki mleka kokosowego wlać do rondla i połączyć z cukrem kokosowym oraz solą.
Dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieje i masa stanie się ciemniejsza (około 15 minut).
W osobnej misce wymieszać pozostałą część mleka koksowego, mleko migdałowe oraz mąkę ziemniaczaną. Miksturę wlać do rondla i cały czas mieszając czekać aż masa zgęstnieje.
Usunąć laskę wanilii, a krem przelać do pucharków, każdy przykryć od razu folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Wystudzić a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem zrobić kleks z kokosowej śmietany.
Składniki
Przygotowanie
Połowę szklanki mleka kokosowego wlać do rondla i połączyć z cukrem kokosowym oraz solą.
Dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieje i masa stanie się ciemniejsza (około 15 minut).
W osobnej misce wymieszać pozostałą część mleka koksowego, mleko migdałowe oraz mąkę ziemniaczaną. Miksturę wlać do rondla i cały czas mieszając czekać aż masa zgęstnieje.
Usunąć laskę wanilii, a krem przelać do pucharków, każdy przykryć od razu folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Wystudzić a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem zrobić kleks z kokosowej śmietany.
Przepyszny! Poszedl w 5 minut 🙂
dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :*
a czy na zwykłym mleku krowim też się uda?
jasne
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczana ? (Nie mogę jeść ziemniaków, ani kukurydzy) Pozdrawiam z Tarnowskich Gór ?
można mąką z tapioki
Dzień dobry,
Mleko kokosowe w całości czy tylko stała jego część?
w całości
Dziękuję, na pewno zrobię. Pozdrawiam.