Mleko sezamowe

Najlepsze bo domowe – mleko sezamowe!

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas10 godziny

 1 szklanka jasnego sezamu
 2 szklanki przefiltrowanej wody
 5 daktyli
 1 łyżeczka syropu klonowego
 ½ łyżeczka cynamonu
 szczypta soli

1

Nasiona sezamu przełożyć do miski i zalać je zwykłą wodą. Moczyć je przez noc. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do mocnego blendera.

2

Dodać 2 szklanki filtrowanej wody i miksować przez 1 minutę.

3

Płyn przelać przez gazę, mocno ją odciskając aby mieć jak najwięcej mleka.

4

Gotowe mleko ponownie przelać do blendera, dodać daktyle, syrop, sól i cynamon. Całość zmiksować. Przed podaniem mleko można również przelać przez sito. Przechowywać mleko w lodówce do 3 dni.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla całego przepisu

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

664g


Amount per serving
Kalorie947
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 75g97%
Węglowodany 58g22%
Błonnik pokarmowy 19g68%
Białko 27g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 szklanka jasnego sezamu
 2 szklanki przefiltrowanej wody
 5 daktyli
 1 łyżeczka syropu klonowego
 ½ łyżeczka cynamonu
 szczypta soli

Przygotowanie

1

Nasiona sezamu przełożyć do miski i zalać je zwykłą wodą. Moczyć je przez noc. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do mocnego blendera.

2

Dodać 2 szklanki filtrowanej wody i miksować przez 1 minutę.

3

Płyn przelać przez gazę, mocno ją odciskając aby mieć jak najwięcej mleka.

4

Gotowe mleko ponownie przelać do blendera, dodać daktyle, syrop, sól i cynamon. Całość zmiksować. Przed podaniem mleko można również przelać przez sito. Przechowywać mleko w lodówce do 3 dni.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla całego przepisu

Notes

Mleko sezamowe
(Wyświetlono 9 033 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)