Najlepsze bo domowe – mleko sezamowe!
Nasiona sezamu przełożyć do miski i zalać je zwykłą wodą. Moczyć je przez noc. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do mocnego blendera.
Dodać 2 szklanki filtrowanej wody i miksować przez 1 minutę.
Płyn przelać przez gazę, mocno ją odciskając aby mieć jak najwięcej mleka.
Gotowe mleko ponownie przelać do blendera, dodać daktyle, syrop, sól i cynamon. Całość zmiksować. Przed podaniem mleko można również przelać przez sito. Przechowywać mleko w lodówce do 3 dni.
0 porcji
664g
- Amount per serving
- Kalorie947
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 75g97%
- Węglowodany 58g22%
- Błonnik pokarmowy 19g68%
- Białko 27g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Nasiona sezamu przełożyć do miski i zalać je zwykłą wodą. Moczyć je przez noc. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do mocnego blendera.
Dodać 2 szklanki filtrowanej wody i miksować przez 1 minutę.
Płyn przelać przez gazę, mocno ją odciskając aby mieć jak najwięcej mleka.
Gotowe mleko ponownie przelać do blendera, dodać daktyle, syrop, sól i cynamon. Całość zmiksować. Przed podaniem mleko można również przelać przez sito. Przechowywać mleko w lodówce do 3 dni.