Mleko sezamowe

Najlepsze bo domowe – mleko sezamowe!

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas10 godziny

 1 szklanka jasnego sezamu
 2 szklanki przefiltrowanej wody
 5 daktyli
 1 łyżeczka syropu klonowego
 ½ łyżeczka cynamonu
 szczypta soli

1

Nasiona sezamu przełożyć do miski i zalać je zwykłą wodą. Moczyć je przez noc. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do mocnego blendera.

2

Dodać 2 szklanki filtrowanej wody i miksować przez 1 minutę.

3

Płyn przelać przez gazę, mocno ją odciskając aby mieć jak najwięcej mleka.

4

Gotowe mleko ponownie przelać do blendera, dodać daktyle, syrop, sól i cynamon. Całość zmiksować. Przed podaniem mleko można również przelać przez sito. Przechowywać mleko w lodówce do 3 dni.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla całego przepisu

Wartości odżywcze

Ilość 664g


Ilość na porcję
Kalorie 947
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 75g116%
Węglowodany 58g20%
Błonnik pokarmowy 19g76%
Białko 27g54%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 szklanka jasnego sezamu
 2 szklanki przefiltrowanej wody
 5 daktyli
 1 łyżeczka syropu klonowego
 ½ łyżeczka cynamonu
 szczypta soli

Przygotowanie

1

Nasiona sezamu przełożyć do miski i zalać je zwykłą wodą. Moczyć je przez noc. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do mocnego blendera.

2

Dodać 2 szklanki filtrowanej wody i miksować przez 1 minutę.

3

Płyn przelać przez gazę, mocno ją odciskając aby mieć jak najwięcej mleka.

4

Gotowe mleko ponownie przelać do blendera, dodać daktyle, syrop, sól i cynamon. Całość zmiksować. Przed podaniem mleko można również przelać przez sito. Przechowywać mleko w lodówce do 3 dni.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla całego przepisu
Mleko sezamowe
(Wyświetlono 8 698 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Bożena 10 października 2019 o 16:43

    A co mozna zrobić z resztek po mleku ?
    Wyrzucić szkoda.
    Proszę coś podpowiedzieć.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 15:01

      dodać do ciasta lub zrobic lody

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.