Wegański budyń – solony karmel

Kremowy i aksamitny, słodko-słony! Pyszny!

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
 3 łyżki cukru kokosowego lub cukru trzcinowego
 szczypta soli
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 ¾ szklanka mleka migdałowego
 1 laska wanilii

1

Połowę szklanki mleka kokosowego wlać do rondla i połączyć z cukrem kokosowym oraz solą.

2

Dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieje i masa stanie się ciemniejsza (około 15 minut).

3

W osobnej misce wymieszać pozostałą część mleka koksowego, mleko migdałowe oraz mąkę ziemniaczaną. Miksturę wlać do rondla i cały czas mieszając czekać aż masa zgęstnieje.

4

Usunąć laskę wanilii, a krem przelać do pucharków, każdy przykryć od razu folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Wystudzić a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem zrobić kleks z kokosowej śmietany.

Składniki

 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
 3 łyżki cukru kokosowego lub cukru trzcinowego
 szczypta soli
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 ¾ szklanka mleka migdałowego
 1 laska wanilii

Przygotowanie

1

Połowę szklanki mleka kokosowego wlać do rondla i połączyć z cukrem kokosowym oraz solą.

2

Dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieje i masa stanie się ciemniejsza (około 15 minut).

3

W osobnej misce wymieszać pozostałą część mleka koksowego, mleko migdałowe oraz mąkę ziemniaczaną. Miksturę wlać do rondla i cały czas mieszając czekać aż masa zgęstnieje.

4

Usunąć laskę wanilii, a krem przelać do pucharków, każdy przykryć od razu folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Wystudzić a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem zrobić kleks z kokosowej śmietany.

Wegański budyń o smaku solonego karmelu
(Wyświetlono 13 746 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Marta 18 września 2019 o 17:03

    Przepyszny! Poszedl w 5 minut 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:20

      dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :*

      Odpowiedz
  2. Julka 9 września 2019 o 08:05

    a czy na zwykłym mleku krowim też się uda?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 9 września 2019 o 21:10

      jasne

      Odpowiedz
    2. MamaAntosi 13 lutego 2020 o 11:51

      Czym można zastąpić mąkę ziemniaczana ? (Nie mogę jeść ziemniaków, ani kukurydzy) Pozdrawiam z Tarnowskich Gór ?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 14 lutego 2020 o 14:30

        można mąką z tapioki

        Odpowiedz
  3. Magda 5 sierpnia 2019 o 23:00

    Dzień dobry,

    Mleko kokosowe w całości czy tylko stała jego część?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 8 sierpnia 2019 o 21:24

      w całości

      Odpowiedz
      1. Magda 12 sierpnia 2019 o 17:44

        Dziękuję, na pewno zrobię. Pozdrawiam.

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.