Ciasto jogurtowe z owocami – najlepsze

Te ciasto jest idealne! Próbowałam już różnych przepisów na ciasta jogurtowe, wychodziły dobre ale zawsze czegoś im brakowało, a to za mało wyrosły, a to za zakalec aż do momentu kiedy znalazłam ten przepis.
„Owocowy Ekspres” – tak je nazwałam po przygotowanie zabiera ledwie 10 min. Ciasto powstało z okazji  super imprezy, gdzie miałam możliwość poznania fajnych -wesołych nowych ludzi:) Pozdrawiam ich gorąco:)
Zachęcam wszystkich do skorzystania z tego przepisu – będziecie zaskoczeni tym ciastem, jest puszyste, lekkie, idealnie słodkie i wilgotne – DOSKONAŁE!
Zapraszam:)

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 340 g mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 całe, duże jajka
 100 g cukru
 ½ szklanka szklanki oleju
 300 g jogurtu - użyłam 2 jogurtów brzoskwiniowych firmy Bakoma

1

Przesiewamy mąkę z proszkiem. - ważne aby przesiać mąkę - a nie wsypać i wymieszać

2

Dodajemy do maki cukier - mieszamy delikatnie

3

Następnie całą resztę składników, mieszamy do połączenia tak aby ciasto było gładkie.
(Ważne jest aby nie mieszać za długo, tylko do idealnego do uzyskania gładkiej masy)

4

Przekładamy do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), - ja piekłam w tortownicy 25cm, układamy dowolne owoce (u mnie brzoskwinie z puszki, odsączone i pokrojone w ćwiartki)
i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). - pieczemy do tzw suchego patyczka

5

Kiedy ciasto ostygnie posypuje cukrem pudrem z cynamonem

Składniki

 340 g mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 całe, duże jajka
 100 g cukru
 ½ szklanka szklanki oleju
 300 g jogurtu - użyłam 2 jogurtów brzoskwiniowych firmy Bakoma

Przygotowanie

1

Przesiewamy mąkę z proszkiem. - ważne aby przesiać mąkę - a nie wsypać i wymieszać

2

Dodajemy do maki cukier - mieszamy delikatnie

3

Następnie całą resztę składników, mieszamy do połączenia tak aby ciasto było gładkie.
(Ważne jest aby nie mieszać za długo, tylko do idealnego do uzyskania gładkiej masy)

4

Przekładamy do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), - ja piekłam w tortownicy 25cm, układamy dowolne owoce (u mnie brzoskwinie z puszki, odsączone i pokrojone w ćwiartki)
i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). - pieczemy do tzw suchego patyczka

5

Kiedy ciasto ostygnie posypuje cukrem pudrem z cynamonem

Ciasto jogurtowe z owocami
(Wyświetlono 666 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Avatar Patrycja 16 maja 2017 o 17:24

    A czy można użyć mąki kukurydzianej?

  2. Avatar Marta 2 marca 2016 o 20:46

    Upiekłam z jogurtem naturalnym, wiec niezbyt słodkie wyszło, no i dla mnie czuć smak proszku do pieczenia, wolałabym następnym razem dodać mniej ale pewnie nie wyrośnie tak ładnie ….

    1. admin admin 3 marca 2016 o 11:51

      Marta proszek z powodzeniem możesz zastąpić sodą oczyszczoną wtedy do jogurtu dodaj łyżeczkę soku z cytryny

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *