Ten przepis pokocha każdy! Bez grama cukru, wegańskie wafle z kremem czekoladowym!
W rondelku zagotować mleko. Dodać daktyle i śliwki. Całość gotować 5-10 minut na średnim ogniu, aż owoce zmiękną. Całość zmikoswać.
Do masy dodać czekoladę pokrojoną na kawałki. Zdjąć z ognia i poczekać aż się rozpuści.
Dodać mielone migdały oraz posiekane drobno orzechy laskowe. Całość ponownie wymieszać. Odstawić masę aby wystygła i nieco zesztywniała.
(jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka, jeśli jest zbyt luźna należy dodać więcej mielonych migdałów lub płatki owsiane błyskawiczne)
Kremem przekładać wafle. Całość położyć na desce i dociążyć z góry drugą deską, aby krem idealnie przenikł do wafli. Dodatkowo z góry można obciążyć garnkiem lub puszkami. Odstawić na conajmniej 1 godzinę. Przechowywać w lodówce.
można użyć dowolnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli czy żurawiny
można użyć dowolnego mleka roślinnego lub zwykłego
zamiast mielonych migdałów można użyć płatków owsianych błyskawicznych lub wiórków koksowych
masę można wzbogacić o masło orzechowe lub sezamowe lub skórkę z pomarańczy
Porcji 8
Składniki
Przygotowanie
W rondelku zagotować mleko. Dodać daktyle i śliwki. Całość gotować 5-10 minut na średnim ogniu, aż owoce zmiękną. Całość zmikoswać.
Do masy dodać czekoladę pokrojoną na kawałki. Zdjąć z ognia i poczekać aż się rozpuści.
Dodać mielone migdały oraz posiekane drobno orzechy laskowe. Całość ponownie wymieszać. Odstawić masę aby wystygła i nieco zesztywniała.
(jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka, jeśli jest zbyt luźna należy dodać więcej mielonych migdałów lub płatki owsiane błyskawiczne)
Kremem przekładać wafle. Całość położyć na desce i dociążyć z góry drugą deską, aby krem idealnie przenikł do wafli. Dodatkowo z góry można obciążyć garnkiem lub puszkami. Odstawić na conajmniej 1 godzinę. Przechowywać w lodówce.
można użyć dowolnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli czy żurawiny
można użyć dowolnego mleka roślinnego lub zwykłego
zamiast mielonych migdałów można użyć płatków owsianych błyskawicznych lub wiórków koksowych
masę można wzbogacić o masło orzechowe lub sezamowe lub skórkę z pomarańczy
Nigdy nie sadzilam, ze dam sie przekonac do tzw fit slodkosci.. ale jednak! Pyszny, prosty! :))
Przepyszne 🙂 Dawno mi tak nic nie smakowało. Dodałam jeszcze masło orzechowe i jest genialne. Polecam wszystkim znajomym 🙂
Rewelacyjne wafle!
Wafle wyszły super. Zrobię kolejny raz na pewno.
Witam . Bardzo pyszne ❤️ A jak wyglada ich kaloryczność. ?
Witam pani Kingo, proszę o jakiś przepis na słodko i słono podkręcające organizm aby wirusy nas nie dopadły.
Przepyszne, zdrowsze niż sklepowe no i wege. Jeszcze uzależniające 🙂 Pozdrawiam
Pyszny! Zrobiłam i jeszcze zrobię na pewno ?
Próbowałam takie w domu wykonać, ale nigdy mi się takie nie udawały jak Tobie.
RE-WE-LAC-JA!
Czy można pominąć czekoladę i dać kakao?
To taki trochę inny pischinger, czyli jak dla mnie smaki dzieciństwa 🙂 Super, koniecznie muszę spróbować!
dokładnie u mnie też się tak nazywał 🙂
Mega pyszne????. Ale będę zajadać. Dziękuję za przepis!
Kinga, czy te wafle można kupić w Lidlu? ?
wiesz co ja kupowałam w moi mieście w zwykłym sklepie – chyba nie ma ich w Lidlu
Najbardziej lubię, że w Twoich przepisach są proste, znane składniki i na ogół krótki czas wykonania. Ale naj, naj, naj lepsze jest: MOŻLIWOŚCI: od razu wiem, czy mimo braku czegoś mogę się pokusić! ?
dziękuję za miłe słowa 🙂
Jeszcze wafli w takim wydaniu nie jadłam ?? przepyszniaste!
Czy masz wyliczoną wartość odżywczą?
jeszcze nie – zrobię to w weekend
Super, dziękuje! Robisz świetną robotę ! <3
Genialny przepis dodałam cynamon bo go uwielbiam
ale się cieszę że Ci smakuje – dziękuję za komentarz :*
Ooo! Cynamon doskonale pasuje do śliwek!
Pyszne ,ciężko się od nich oderwać:)
Proste i lubie. Tak jak lubię. Zrobię sobie je wolnego dnia
Wypróbowałam przepis dwa razy po tym jak był w relacji na IG. Wafle pyszne, mega słodkie, idealne dla mojego małego alergika:)
ale się cieszę z takich komentarzy :*