Ten przepis pokocha każdy! Bez grama cukru, wegańskie wafle z kremem czekoladowym!
W rondelku zagotować mleko. Dodać daktyle i śliwki. Całość gotować 5-10 minut na średnim ogniu, aż owoce zmiękną. Całość zmikoswać.
Do masy dodać czekoladę pokrojoną na kawałki. Zdjąć z ognia i poczekać aż się rozpuści.
Dodać mielone migdały oraz posiekane drobno orzechy laskowe. Całość ponownie wymieszać. Odstawić masę aby wystygła i nieco zesztywniała.
(jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka, jeśli jest zbyt luźna należy dodać więcej mielonych migdałów lub płatki owsiane błyskawiczne)
Kremem przekładać wafle. Całość położyć na desce i dociążyć z góry drugą deską, aby krem idealnie przenikł do wafli. Dodatkowo z góry można obciążyć garnkiem lub puszkami. Odstawić na conajmniej 1 godzinę. Przechowywać w lodówce.
można użyć dowolnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli czy żurawiny
można użyć dowolnego mleka roślinnego lub zwykłego
zamiast mielonych migdałów można użyć płatków owsianych błyskawicznych lub wiórków koksowych
masę można wzbogacić o masło orzechowe lub sezamowe lub skórkę z pomarańczy
8 porcji
Składniki
Przygotowanie
W rondelku zagotować mleko. Dodać daktyle i śliwki. Całość gotować 5-10 minut na średnim ogniu, aż owoce zmiękną. Całość zmikoswać.
Do masy dodać czekoladę pokrojoną na kawałki. Zdjąć z ognia i poczekać aż się rozpuści.
Dodać mielone migdały oraz posiekane drobno orzechy laskowe. Całość ponownie wymieszać. Odstawić masę aby wystygła i nieco zesztywniała.
(jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka, jeśli jest zbyt luźna należy dodać więcej mielonych migdałów lub płatki owsiane błyskawiczne)
Kremem przekładać wafle. Całość położyć na desce i dociążyć z góry drugą deską, aby krem idealnie przenikł do wafli. Dodatkowo z góry można obciążyć garnkiem lub puszkami. Odstawić na conajmniej 1 godzinę. Przechowywać w lodówce.
można użyć dowolnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli czy żurawiny
można użyć dowolnego mleka roślinnego lub zwykłego
zamiast mielonych migdałów można użyć płatków owsianych błyskawicznych lub wiórków koksowych
masę można wzbogacić o masło orzechowe lub sezamowe lub skórkę z pomarańczy