Wafle z kremem daktylowo-śliwkowym

Ten przepis pokocha każdy! Bez grama cukru, wegańskie wafle z kremem czekoladowym!

Ilość porcji8 porcji

 1 opakowanie wafli
 1 szklanka daktyli
 1 szklanka suszonych śliwek
 1 puszka mleka koksowego
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 1 garść orzechów laskowych
 ½ szklanka mielonych migdałów

1

W rondelku zagotować mleko. Dodać daktyle i śliwki. Całość gotować 5-10 minut na średnim ogniu, aż owoce zmiękną. Całość zmikoswać.

2

Do masy dodać czekoladę pokrojoną na kawałki. Zdjąć z ognia i poczekać aż się rozpuści.

3

Dodać mielone migdały oraz posiekane drobno orzechy laskowe. Całość ponownie wymieszać. Odstawić masę aby wystygła i nieco zesztywniała.
(jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka, jeśli jest zbyt luźna należy dodać więcej mielonych migdałów lub płatki owsiane błyskawiczne)

4

Kremem przekładać wafle. Całość położyć na desce i dociążyć z góry drugą deską, aby krem idealnie przenikł do wafli. Dodatkowo z góry można obciążyć garnkiem lub puszkami. Odstawić na conajmniej 1 godzinę. Przechowywać w lodówce.

MOŻLIWOŚCI:
5

można użyć dowolnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli czy żurawiny

6

można użyć dowolnego mleka roślinnego lub zwykłego

7

zamiast mielonych migdałów można użyć płatków owsianych błyskawicznych lub wiórków koksowych

8

masę można wzbogacić o masło orzechowe lub sezamowe lub skórkę z pomarańczy

Wartości odżywcze

Porcji 8

Składniki

 1 opakowanie wafli
 1 szklanka daktyli
 1 szklanka suszonych śliwek
 1 puszka mleka koksowego
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 1 garść orzechów laskowych
 ½ szklanka mielonych migdałów

Przygotowanie

1

W rondelku zagotować mleko. Dodać daktyle i śliwki. Całość gotować 5-10 minut na średnim ogniu, aż owoce zmiękną. Całość zmikoswać.

2

Do masy dodać czekoladę pokrojoną na kawałki. Zdjąć z ognia i poczekać aż się rozpuści.

3

Dodać mielone migdały oraz posiekane drobno orzechy laskowe. Całość ponownie wymieszać. Odstawić masę aby wystygła i nieco zesztywniała.
(jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka, jeśli jest zbyt luźna należy dodać więcej mielonych migdałów lub płatki owsiane błyskawiczne)

4

Kremem przekładać wafle. Całość położyć na desce i dociążyć z góry drugą deską, aby krem idealnie przenikł do wafli. Dodatkowo z góry można obciążyć garnkiem lub puszkami. Odstawić na conajmniej 1 godzinę. Przechowywać w lodówce.

MOŻLIWOŚCI:
5

można użyć dowolnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli czy żurawiny

6

można użyć dowolnego mleka roślinnego lub zwykłego

7

zamiast mielonych migdałów można użyć płatków owsianych błyskawicznych lub wiórków koksowych

8

masę można wzbogacić o masło orzechowe lub sezamowe lub skórkę z pomarańczy

Wafle z kremem daktylowo-śliwkowym
(Wyświetlono 39 105 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

29 komentarzy

  1. Agata 8 maja 2020 o 10:08

    Nigdy nie sadzilam, ze dam sie przekonac do tzw fit slodkosci.. ale jednak! Pyszny, prosty! :))

    Odpowiedz
  2. Natalia 7 maja 2020 o 00:41

    Przepyszne 🙂 Dawno mi tak nic nie smakowało. Dodałam jeszcze masło orzechowe i jest genialne. Polecam wszystkim znajomym 🙂

    Odpowiedz
  3. Karolina 11 kwietnia 2020 o 22:48

    Wafle wyszły super. Zrobię kolejny raz na pewno.

    Odpowiedz
  4. Mika96 7 kwietnia 2020 o 14:15

    Witam . Bardzo pyszne ❤️ A jak wyglada ich kaloryczność. ?

    Odpowiedz
  5. Kasia 27 marca 2020 o 16:00

    Witam pani Kingo, proszę o jakiś przepis na słodko i słono podkręcające organizm aby wirusy nas nie dopadły.

    Odpowiedz
  6. Gosia 24 marca 2020 o 21:56

    Przepyszne, zdrowsze niż sklepowe no i wege. Jeszcze uzależniające 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Baszkurka_design 6 marca 2020 o 14:36

    Pyszny! Zrobiłam i jeszcze zrobię na pewno ?

    Odpowiedz
  8. IT LEADER 5 marca 2020 o 23:17

    Próbowałam takie w domu wykonać, ale nigdy mi się takie nie udawały jak Tobie.

    Odpowiedz
  9. OLA 5 marca 2020 o 16:52

    RE-WE-LAC-JA!

    Odpowiedz
    1. Gosia 4 maja 2020 o 16:55

      Czy można pominąć czekoladę i dać kakao?

      Odpowiedz
  10. Andrzej 5 marca 2020 o 12:05

    To taki trochę inny pischinger, czyli jak dla mnie smaki dzieciństwa 🙂 Super, koniecznie muszę spróbować!

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 marca 2020 o 15:21

      dokładnie u mnie też się tak nazywał 🙂

      Odpowiedz
      1. Ola 25 marca 2020 o 20:12

        Mega pyszne????. Ale będę zajadać. Dziękuję za przepis!

        Odpowiedz
  11. Marta 4 marca 2020 o 22:52

    Kinga, czy te wafle można kupić w Lidlu? ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 marca 2020 o 15:22

      wiesz co ja kupowałam w moi mieście w zwykłym sklepie – chyba nie ma ich w Lidlu

      Odpowiedz
  12. Olamari 4 marca 2020 o 20:43

    Najbardziej lubię, że w Twoich przepisach są proste, znane składniki i na ogół krótki czas wykonania. Ale naj, naj, naj lepsze jest: MOŻLIWOŚCI: od razu wiem, czy mimo braku czegoś mogę się pokusić! ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 marca 2020 o 15:22

      dziękuję za miłe słowa 🙂

      Odpowiedz
  13. Kinga 4 marca 2020 o 19:32

    Jeszcze wafli w takim wydaniu nie jadłam ?? przepyszniaste!

    Odpowiedz
  14. Maria 4 marca 2020 o 16:38

    Czy masz wyliczoną wartość odżywczą?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 marca 2020 o 15:23

      jeszcze nie – zrobię to w weekend

      Odpowiedz
      1. Maria 5 marca 2020 o 19:05

        Super, dziękuje! Robisz świetną robotę ! <3

        Odpowiedz
  15. Marta 4 marca 2020 o 13:27

    Genialny przepis dodałam cynamon bo go uwielbiam

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 4 marca 2020 o 14:34

      ale się cieszę że Ci smakuje – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
    2. Emi 4 marca 2020 o 20:55

      Ooo! Cynamon doskonale pasuje do śliwek!

      Odpowiedz
    3. Daria 11 marca 2020 o 23:43

      Pyszne ,ciężko się od nich oderwać:)

      Odpowiedz
  16. Weronika 4 marca 2020 o 12:50

    Proste i lubie. Tak jak lubię. Zrobię sobie je wolnego dnia

    Odpowiedz
  17. Ania 3 marca 2020 o 23:19

    Wypróbowałam przepis dwa razy po tym jak był w relacji na IG. Wafle pyszne, mega słodkie, idealne dla mojego małego alergika:)

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 marca 2020 o 15:23

      ale się cieszę z takich komentarzy :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.