Placuszki z twarogu

Szybkie, proste i pyszne placuszki z twarogu! Idealne na śniadanie i nie tylko.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 250 g twarogu
 75 g płatków owsianych
 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
 3 jajka
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka mleko

1

Twaróg, płatki owsiane, siemię, oliwę i jajka umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować.

2

Dodać odrobinę mleka, aby powstało gęste ciasto. Odstawić na 15 minut.

3

Rozgrzać patelnię, posmarować ją za pomocą ręcznika papierowego nasączonego oliwą, a następnie wlać ciasto naleśnikowe na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka.

4

Smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu lub do momentu w którym nabiorą złotego koloru.
Podawać z dodatkami świeżych owoców, syropem klonowym.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 250 g twarogu
 75 g płatków owsianych
 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
 3 jajka
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka mleko

Przygotowanie

1

Twaróg, płatki owsiane, siemię, oliwę i jajka umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować.

2

Dodać odrobinę mleka, aby powstało gęste ciasto. Odstawić na 15 minut.

3

Rozgrzać patelnię, posmarować ją za pomocą ręcznika papierowego nasączonego oliwą, a następnie wlać ciasto naleśnikowe na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka.

4

Smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu lub do momentu w którym nabiorą złotego koloru.
Podawać z dodatkami świeżych owoców, syropem klonowym.

Placuszki z twarogu
(Wyświetlono 9 873 razy, 92 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Avatar Ania 20 marca 2020 o 12:47

    ale one są super, muszę zrobić 😉

  2. Avatar Paulina 14 marca 2020 o 14:18

    Nie opanowałam materiału bez mąki 😉 musiałam trochę dodać, żeby się placuszki nie rozleciały. Pyszne.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *