Placuszki z twarogu

Szybkie, proste i pyszne placuszki z twarogu! Idealne na śniadanie i nie tylko.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 250 g twarogu
 75 g płatków owsianych
 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
 3 jajka
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka mleko

1

Twaróg, płatki owsiane, siemię, oliwę i jajka umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować.

2

Dodać odrobinę mleka, aby powstało gęste ciasto. Odstawić na 15 minut.

3

Rozgrzać patelnię, posmarować ją za pomocą ręcznika papierowego nasączonego oliwą, a następnie wlać ciasto naleśnikowe na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka.

4

Smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu lub do momentu w którym nabiorą złotego koloru.
Podawać z dodatkami świeżych owoców, syropem klonowym.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 250 g twarogu
 75 g płatków owsianych
 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
 3 jajka
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka mleko

Przygotowanie

1

Twaróg, płatki owsiane, siemię, oliwę i jajka umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować.

2

Dodać odrobinę mleka, aby powstało gęste ciasto. Odstawić na 15 minut.

3

Rozgrzać patelnię, posmarować ją za pomocą ręcznika papierowego nasączonego oliwą, a następnie wlać ciasto naleśnikowe na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka.

4

Smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu lub do momentu w którym nabiorą złotego koloru.
Podawać z dodatkami świeżych owoców, syropem klonowym.

Placuszki z twarogu
(Wyświetlono 49 541 razy, 10 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Kinga S 24 maja 2020 o 15:58

    Szukając alternatywy na „zwyczajne” placki, trafiłam na Pani przepis. Zrobiłam od razu podwójną porcję 😀 Wersja owocowa z orzechami i jogurtem naturalnym. Wyszły jędrne i puszyste. Pycha!

    Odpowiedz
  2. Anka 29 kwietnia 2020 o 11:13

    ? pyszne. Ja zamiast siemienia dałam słonecznik ? pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Małgorzata 7 kwietnia 2020 o 09:43

    Kingo na IG posypywałaś ciasteczka cukrem perlistym. Czy możesz zdradzić gdzie go kupiłaś? Od dłuższego czasu szukam i w sklepach i w internecie i nigdzie nie mogę go dostać.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 10 kwietnia 2020 o 23:04

      Mamie ukradłam 🙂

      Odpowiedz
  4. Karolina 24 marca 2020 o 11:59

    Zrobiłam dzisiaj te placuszki dla dzieci na 2gie śniadanie. Już po pierwszym kęsie ochy i achy!
    'Mamo, jakie te plauszki są pyszne!’ 🙂
    Przepis na stałe zagości w naszym placuszkowym menu! Zresztą – jak wiele innych Twoich przepisów!
    Flexitarianizm = SZTOS! 🙂

    Odpowiedz
  5. Ania 20 marca 2020 o 12:47

    ale one są super, muszę zrobić 😉

    Odpowiedz
  6. Paulina 14 marca 2020 o 14:18

    Nie opanowałam materiału bez mąki 😉 musiałam trochę dodać, żeby się placuszki nie rozleciały. Pyszne.

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *