Steki z selera

To ostatnio moje ulubione danie. Potrzebuje trochę czasu jednak smak wynagradza wszystko!

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia45 minutCałkowity czas55 minut

 1 bulwa selera
 3 łyżki oliwy z oliwek
 100 g pieczarek (najlepiej brązowych)
 1 łyżki masła
 garść orzechów włoskich
 1 czerwona cebula
 100 g szpinaku baby
 1 łyżki soku z cytryny
 100 g sera gorgonzola
 sól i pieprz

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Seler umyć, osuszyć i odciąć część gdzie znajdował się korzeń. Pokroić warzywo na 1 cm plastry. Każdy krążek posmarować z obu stron oliwą i oprószyć solą. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut lub do momentu, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.

2

W międzyczasie podsmażyć pieczarki na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy i masła, aż będą złote. Doprawić je solą i pieprzem.

3

Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i posiekać.

4

W misce wymieszaj czerwoną cebulę pokrojona na talarki, szpinak, grzyby i orzechy oraz całość skropić oliwą i sokiem z cytryny.

5

Gdy seler będzie gotowy, wyłożyć go na talerz, na niego wyłożyć przygotowaną sałatkę i plaster sera gorgonzola.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

 1 bulwa selera
 3 łyżki oliwy z oliwek
 100 g pieczarek (najlepiej brązowych)
 1 łyżki masła
 garść orzechów włoskich
 1 czerwona cebula
 100 g szpinaku baby
 1 łyżki soku z cytryny
 100 g sera gorgonzola
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Seler umyć, osuszyć i odciąć część gdzie znajdował się korzeń. Pokroić warzywo na 1 cm plastry. Każdy krążek posmarować z obu stron oliwą i oprószyć solą. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut lub do momentu, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.

2

W międzyczasie podsmażyć pieczarki na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy i masła, aż będą złote. Doprawić je solą i pieprzem.

3

Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i posiekać.

4

W misce wymieszaj czerwoną cebulę pokrojona na talarki, szpinak, grzyby i orzechy oraz całość skropić oliwą i sokiem z cytryny.

5

Gdy seler będzie gotowy, wyłożyć go na talerz, na niego wyłożyć przygotowaną sałatkę i plaster sera gorgonzola.

Steki z selera
(Wyświetlono 22 089 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Małgorzata 3 marca 2020 o 12:44

    Witaj Kingo Kiedy dodasz przepis na wafla przekładanego, którego robiłaś jakiś czas temu? Plisss

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 marca 2020 o 15:23

      już jest 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.