Ciasto z 5 składników

Kiedy zobaczyłam ten przepis w książce Marthy Stewart „New Pies and Tarts” wiedziałam, że muszę go jak najszybciej spróbować. Kokosowa tarta z ganache czekoladowym jest po prostu boska. M – moje smaki. Szybkie wykonanie i minimum składników. Idealna na niedzielny podwieczorek.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 200 g wiórków kokosowych
 100 g cukru pudru (ja dałam mniej)*
 4 łyżki miękkiego masła
Składniki na ganache:
 200 g czekolady gorzkiej (najlepiej 60% kakao)
 1 szklanka słodkiej śmietany 30%
 cukier puder opcjonalnie
 * skosztuj wiórki czy są odpowiednio słodkie w razie czego dodaj więcej cukru.

1

Nastaw piekarnik na temperaturę 175 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotuj foremkę o średnicy 20 cm wykładając ją folią aluminiową tak aby wystawały boki boli poza formę.

2

Kokos połącz z cukrem pudrem.

3

Do osobnej miski dodaj miękkie masło i 1/3 wiórków wymieszanych z cukrem. Mieszaj wszystko mikserem ok 1-2 min do momentu kiedy składniki będą się łączyły w kulę.

4

Do zmiksowanej masy dodaj pozostałe 2/3 kokosu z cukrem i palcami dokładnie wymieszaj.

5

Masę wyłóż na przygotowaną foremkę. Dociskając przy spodzie i lekko przy bokach. Uważaj aby górne krawędzie nie były zbyt mocno dociśnięte - zostaw je "puszyste". Folia która została posłuży za zawinięcie jej dookoła tak aby boki się za szybko nie spaliły.

6

Piec 10-15 min aż środek będzie złoty, następnie ściągani folię z boków i piec jeszcze 5 min aż się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

7

Kiedy spód wystygnie przygotuj ganache. Zagotuj szklankę śmietany 30%. W osobnej miseczce połam czekoladę na kostki i zalej je wrzącą śmietanką. Możesz dosłodzić jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady lub użyć czekolady mlecznej.  Masę wymieszaj i odstaw na 10 min.

8

Po 10 min masę przelej do kokosowego spodu, wyrównaj i daj do lodówki na min 1 godzinę.

Składniki

Składniki na spód:
 200 g wiórków kokosowych
 100 g cukru pudru (ja dałam mniej)*
 4 łyżki miękkiego masła
Składniki na ganache:
 200 g czekolady gorzkiej (najlepiej 60% kakao)
 1 szklanka słodkiej śmietany 30%
 cukier puder opcjonalnie
 * skosztuj wiórki czy są odpowiednio słodkie w razie czego dodaj więcej cukru.

Przygotowanie

1

Nastaw piekarnik na temperaturę 175 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotuj foremkę o średnicy 20 cm wykładając ją folią aluminiową tak aby wystawały boki boli poza formę.

2

Kokos połącz z cukrem pudrem.

3

Do osobnej miski dodaj miękkie masło i 1/3 wiórków wymieszanych z cukrem. Mieszaj wszystko mikserem ok 1-2 min do momentu kiedy składniki będą się łączyły w kulę.

4

Do zmiksowanej masy dodaj pozostałe 2/3 kokosu z cukrem i palcami dokładnie wymieszaj.

5

Masę wyłóż na przygotowaną foremkę. Dociskając przy spodzie i lekko przy bokach. Uważaj aby górne krawędzie nie były zbyt mocno dociśnięte - zostaw je "puszyste". Folia która została posłuży za zawinięcie jej dookoła tak aby boki się za szybko nie spaliły.

6

Piec 10-15 min aż środek będzie złoty, następnie ściągani folię z boków i piec jeszcze 5 min aż się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

7

Kiedy spód wystygnie przygotuj ganache. Zagotuj szklankę śmietany 30%. W osobnej miseczce połam czekoladę na kostki i zalej je wrzącą śmietanką. Możesz dosłodzić jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady lub użyć czekolady mlecznej.  Masę wymieszaj i odstaw na 10 min.

8

Po 10 min masę przelej do kokosowego spodu, wyrównaj i daj do lodówki na min 1 godzinę.

Ciasto z 5 składników
(Wyświetlono 83 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Avatar aga 18 sierpnia 2016 o 17:13

    zrobiłam 🙂 pyszne i łatwe w wykonaniu, na wierzch ułożyłam maliny

    1. admin admin 24 sierpnia 2016 o 17:16

      wspaniale! dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*

  2. Avatar ewelina 8 marca 2016 o 19:39

    Hej! Zrobiłam dziś na dzień kobiet. Ciadto ekspresowe i fantastyczne.

    1. admin admin 9 marca 2016 o 23:59

      bardzo się ciesze i dziękuję za komentarz 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *