Sałatka z pieczonego kalafiora

Pyszna i taka pożywna sałatka z pieczonego kalafiora. Proste przepisy zawsze się obronią.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas45 minut

 1 kalafior
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ½ awokado
 2 łyżki jogurtu
 2 łyżki musztardy Dijon
 2 łyżki soku z ogórków kiszonych
 2 łodygi selera naciowego
 ½ czerwonej cebuli
 3 łyżki koperku
 2 jajka na twardo
 ½ łyżeczka słodkiej papryki
 2 ogórki kiszone
 sól i pieprz do smaku

1

Piekarnik rozgrzać do 200 ° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Kalafior podzielić na małe różyczki, skropić oliwą i oprószyć sola i pieprzem. Przełożyć na przygotowana blaszkę i piec 15-20 minut, aż kalafior stanie się miękki. Odłożyć do ostygnięcia.

3

W misce przygotować sos poprzez zmiksowanie, awokado, jogurtu, musztardy i sok z ogórków kiszonych.

4

Do dużej miski przełożyć wystudzony kalafior, dodać posiekany w talarki seler naciowy, pokrojona w kosteczkę czerwoną cebule i ogórki kiszone oraz jajka.

5

Dodać przygotowany sos i całość delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować posiekanym koperkiem oraz posypać z wierzchu słodka papryką.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 1 kalafior
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ½ awokado
 2 łyżki jogurtu
 2 łyżki musztardy Dijon
 2 łyżki soku z ogórków kiszonych
 2 łodygi selera naciowego
 ½ czerwonej cebuli
 3 łyżki koperku
 2 jajka na twardo
 ½ łyżeczka słodkiej papryki
 2 ogórki kiszone
 sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do 200 ° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Kalafior podzielić na małe różyczki, skropić oliwą i oprószyć sola i pieprzem. Przełożyć na przygotowana blaszkę i piec 15-20 minut, aż kalafior stanie się miękki. Odłożyć do ostygnięcia.

3

W misce przygotować sos poprzez zmiksowanie, awokado, jogurtu, musztardy i sok z ogórków kiszonych.

4

Do dużej miski przełożyć wystudzony kalafior, dodać posiekany w talarki seler naciowy, pokrojona w kosteczkę czerwoną cebule i ogórki kiszone oraz jajka.

5

Dodać przygotowany sos i całość delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować posiekanym koperkiem oraz posypać z wierzchu słodka papryką.

Sałatka z pieczonego kalafiora
(Wyświetlono 18 940 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. KasiaP 18 czerwca 2020 o 16:18

    Absolutnie przepyszna! Z pewnością przygotuję ją jeszcze nie raz! 🙂

    Odpowiedz
  2. https://klinika37.pl 5 marca 2020 o 17:59

    Takich przepisów właśnie mi potrzeba. klinika kardiologii do której chodzę zaleciła mi zmianę diety na zdrowszą. Myślę, że dzięki Twoim przepisom się to uda 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.