Ostatnio jestem zachwycona mąka kokosową. Trzymam ją w lodówce i robię z niej naleśniki, placki, ciastka, trufle i ostatnio tartę. Oczywiście wkrótce wybrane przepisy pojawią się na blogu. Ja moją kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością ale można zrobić ją łatwo samemu poprzez zmiksowanie na proszek wiórek kokosowych lub przygotować ze świeżego kokosa jednak to temat na osobny post. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i jest bardzo chłonna, dlatego używamy jej mniej lub dodajemy więcej płynów. Jest również bogata w błonnik i jest dobrym źródłem białka, ma mało węglowodanów. Jest naturalnie słodka, więc nie trzeba dosładzać podczas pieczenia. Widzicie same superlatywy, a jakie wspaniałe ciastko. Pasują do niego dowolne owoce, ja skusiłam się na borówki. Zachęcam Was do spróbowania:)
Smacznego:)
przepis ten wygrał w walce na moim Facebooku – to wasza decyzja :)już wkrótce nowe „smaczne walki”
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Dwie foremki o średnicy 10 cm posmarować tłuszczem.
W misce wymieszać ze sobą suche składniki:mąkę , cukier, wiórki proszek do pieczenia. W drugiej zmiksować jajka z mlekiem kokosowym.
Mokre składniki dodać do suchych. Całość wymieszać i przelać do przygotowanych foremek, posypać borówkami.
Piec 15 - 20 minut aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Dwie foremki o średnicy 10 cm posmarować tłuszczem.
W misce wymieszać ze sobą suche składniki:mąkę , cukier, wiórki proszek do pieczenia. W drugiej zmiksować jajka z mlekiem kokosowym.
Mokre składniki dodać do suchych. Całość wymieszać i przelać do przygotowanych foremek, posypać borówkami.
Piec 15 - 20 minut aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.