Napar z kurkumą na DETOX

Mówi się o niej,  że jest najważniejszą przyprawą na świecie z powodu długiej listy korzyści jakie ma dla zdrowia. KURKUMA ❤

  • odtruwa ciało i wątrobę
  • zwiększa odporność poprzez poprawę funkcji wątroby
  • chroni wątrobę
  • oczyszcza krew
  • łagodzi objawy przeziębień
  • poprawia krążenie w organizmie
  • poprawia jakość skóry
  • obniża zły cholesterol
  • zmniejsza stany zapalne
  • ma działanie przeciwnowotworowe
  • wspomaga pracę mózgu

Te wszystkie cuda otrzymamy za sprawą kurkuminy, która wchodzi w jej skład. Jednak, aby ja aktywować należy spożywać ją z: pieprzem lub dobrymi tłuszczami (awokado, oliwa z oliwek i olej kokosowy)

Większość z nas zna ją jako żółtą przyprawę. Stanowi ona główny składnik curry. Coraz częściej można dostać w sklepach jej kłącza. W medycynie ajurwedyjskiej jest podstawowym lekiem.

W smaku i zapachu podobna do imbiru –  jest on silny, korzenny i gorzkawy. Sama długo zastanawiałam się, czy obierać ją, czy nie? Nie robię tego, choć można w ten sam sposób jak imbir. W przypadku kurkumy musicie zapatrzeć się w gumowe rękawiczki, gdyż bardzo silnie farbuje.

Teraz napiszę o moich efektach, które zauważyłam podczas regularnego spożywania kurkumy. Dodam, że zawsze wypijam go rano, po przebudzeniu. Zaczynam od letniej wody z sokiem z cytryny, a następnie przygotowuję sobie mój napar (przepis poniżej)

Widocznie poprawił mi się kolor skóry, nie odczuwam popołudniowych senności :), zdecydowana poprawa trawienia. Cierpię na migreny w okresie, kiedy ją stosuję, nie doświadczam bólów głowy.

UWAGA! Ważne, aby po naparze napić się czystej wody, gdyż kurkuma bardzo farbuje – tak  jak wcześniej wspomniałam (ja piję napar przez słomkę, aby po prostu nie mieć żółtych zębów)

Ważne, aby zachować ostrożność w przypadku osób: cierpiących na nadkwasotę i wrzody żołądka, u osób z kamieniami żółciowymi może wywołać kolki ze względu na produkcję żółci. U osoby stosujących leki przeciwzakrzepowe kurkuma może spowodować  nasilenie działania tych leków.

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania17 minutCałkowity czas17 minut

 1 cm imbiru
 2 cm kłącza kurkumy
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka miodu
 ½ łyżeczki czarnego pieprzu
 300 ml gorącej wody

1

Imbir pokroić w talarki i zalać ciepłą wodą. Szklankę przykryć na 10 minut.

2

Do imbiru dodać startą na tarce o drobnych oczkach kurkumę, sok z cytryny, pieprz i miód. Całość wymieszać i postawić jeszcze na 5 minut.

3

Napar odcedzić i pić.

Możliwości:
4

świeżą kurkumę można zastąpić mieloną przyprawą kurkumy - przelicznik to 1: ¹⁄³ czyli 1 łyżka świeżej przyprawy = ¹⁄³ łyżeczki suszonej

5

miód można zastąpić syropem klonowym lub pominąć

6

pieprz można zastąpić olejem kokosowym

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 1 cm imbiru
 2 cm kłącza kurkumy
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka miodu
 ½ łyżeczki czarnego pieprzu
 300 ml gorącej wody

Przygotowanie

1

Imbir pokroić w talarki i zalać ciepłą wodą. Szklankę przykryć na 10 minut.

2

Do imbiru dodać startą na tarce o drobnych oczkach kurkumę, sok z cytryny, pieprz i miód. Całość wymieszać i postawić jeszcze na 5 minut.

3

Napar odcedzić i pić.

Możliwości:
4

świeżą kurkumę można zastąpić mieloną przyprawą kurkumy - przelicznik to 1: ¹⁄³ czyli 1 łyżka świeżej przyprawy = ¹⁄³ łyżeczki suszonej

5

miód można zastąpić syropem klonowym lub pominąć

6

pieprz można zastąpić olejem kokosowym

Notes

Napar z kurkumą na DETOX
(Wyświetlono 39 135 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)