Sałatka z brukselki

Tak! Brukselkę można jeść na surowo i smakuje pysznie! Przekonaj się sam/a!

Stopień trudnościŁatwy

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas15 minut

 500 g brukselki
 6 kromek czerstwego chleba na zakwasie
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżki masła
 Sól i pieprz do smaku
 starty parmezan
 1 garść łuskanego słonecznika
składniki na dressing
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ½ awokaddo
 1 łyżki jogurtu lub wegańskiej śmietany
 Sok z 1 cytryny
 1 łyżeczka musztardy Dijon
 ½ łyżeczka sosu Worcester
 2 ząbki czosnku

1

Brukselkę dobrze umyć i osuszyć, w razie konieczności usunąć zewnętrzne liście. Pokroić ją bardzo drobno lub użyć w tym celu mandoliny.

2

Przygotować sos poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.

3

Przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z masłem, pod koniec całość oprószając solą. Grzanki mają nabrać złotego koloru.

4

Słonecznik podprażyć na patelni.

5

Posiekaną brukselkę wymieszać z przygotowanym dressingiem, na wierzch wyłożyć grzanki i całość posypać parmezanem oraz słonecznikiem.

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 228
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 12g19%
Węglowodany 26g9%
Błonnik pokarmowy 5g20%
Białko 6g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 500 g brukselki
 6 kromek czerstwego chleba na zakwasie
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżki masła
 Sól i pieprz do smaku
 starty parmezan
 1 garść łuskanego słonecznika
składniki na dressing
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ½ awokaddo
 1 łyżki jogurtu lub wegańskiej śmietany
 Sok z 1 cytryny
 1 łyżeczka musztardy Dijon
 ½ łyżeczka sosu Worcester
 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

1

Brukselkę dobrze umyć i osuszyć, w razie konieczności usunąć zewnętrzne liście. Pokroić ją bardzo drobno lub użyć w tym celu mandoliny.

2

Przygotować sos poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.

3

Przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z masłem, pod koniec całość oprószając solą. Grzanki mają nabrać złotego koloru.

4

Słonecznik podprażyć na patelni.

5

Posiekaną brukselkę wymieszać z przygotowanym dressingiem, na wierzch wyłożyć grzanki i całość posypać parmezanem oraz słonecznikiem.

Sałatka z brukselki
(Wyświetlono 2 735 razy, 8 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *