Tak! Brukselkę można jeść na surowo i smakuje pysznie! Przekonaj się sam/a!
Brukselkę dobrze umyć i osuszyć, w razie konieczności usunąć zewnętrzne liście. Pokroić ją bardzo drobno lub użyć w tym celu mandoliny.
Przygotować sos poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.
Przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z masłem, pod koniec całość oprószając solą. Grzanki mają nabrać złotego koloru.
Słonecznik podprażyć na patelni.
Posiekaną brukselkę wymieszać z przygotowanym dressingiem, na wierzch wyłożyć grzanki i całość posypać parmezanem oraz słonecznikiem.
5 porcji
- Amount per serving
- Kalorie228
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 12g16%
- Węglowodany 26g10%
- Błonnik pokarmowy 5g18%
- Białko 6g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Brukselkę dobrze umyć i osuszyć, w razie konieczności usunąć zewnętrzne liście. Pokroić ją bardzo drobno lub użyć w tym celu mandoliny.
Przygotować sos poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.
Przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z masłem, pod koniec całość oprószając solą. Grzanki mają nabrać złotego koloru.
Słonecznik podprażyć na patelni.
Posiekaną brukselkę wymieszać z przygotowanym dressingiem, na wierzch wyłożyć grzanki i całość posypać parmezanem oraz słonecznikiem.
Zrobiliśmy brukselkę z tego przepisu, wyszła świetna. Dużo witamin, zdrowa i oczywiście coś nowego. Dzięki.
Jestem wielką fanką brukselki <3 Nie dość, że zdrowa to i pyszna!