Sałatka z brukselki

Tak! Brukselkę można jeść na surowo i smakuje pysznie! Przekonaj się sam/a!

Stopień trudnościŁatwy

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas15 minut

 500 g brukselki
 6 kromek czerstwego chleba na zakwasie
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżki masła
 Sól i pieprz do smaku
 starty parmezan
 1 garść łuskanego słonecznika
składniki na dressing
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ½ awokaddo
 1 łyżki jogurtu lub wegańskiej śmietany
 Sok z 1 cytryny
 1 łyżeczka musztardy Dijon
 ½ łyżeczka sosu Worcester
 2 ząbki czosnku

1

Brukselkę dobrze umyć i osuszyć, w razie konieczności usunąć zewnętrzne liście. Pokroić ją bardzo drobno lub użyć w tym celu mandoliny.

2

Przygotować sos poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.

3

Przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z masłem, pod koniec całość oprószając solą. Grzanki mają nabrać złotego koloru.

4

Słonecznik podprażyć na patelni.

5

Posiekaną brukselkę wymieszać z przygotowanym dressingiem, na wierzch wyłożyć grzanki i całość posypać parmezanem oraz słonecznikiem.

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie228
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 12g16%
Węglowodany 26g10%
Błonnik pokarmowy 5g18%
Białko 6g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 500 g brukselki
 6 kromek czerstwego chleba na zakwasie
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżki masła
 Sól i pieprz do smaku
 starty parmezan
 1 garść łuskanego słonecznika
składniki na dressing
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ½ awokaddo
 1 łyżki jogurtu lub wegańskiej śmietany
 Sok z 1 cytryny
 1 łyżeczka musztardy Dijon
 ½ łyżeczka sosu Worcester
 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

1

Brukselkę dobrze umyć i osuszyć, w razie konieczności usunąć zewnętrzne liście. Pokroić ją bardzo drobno lub użyć w tym celu mandoliny.

2

Przygotować sos poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.

3

Przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z masłem, pod koniec całość oprószając solą. Grzanki mają nabrać złotego koloru.

4

Słonecznik podprażyć na patelni.

5

Posiekaną brukselkę wymieszać z przygotowanym dressingiem, na wierzch wyłożyć grzanki i całość posypać parmezanem oraz słonecznikiem.

Notes

Sałatka z brukselki
(Wyświetlono 11 481 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Pekinka 8 kwietnia 2020 o 16:26

    Zrobiliśmy brukselkę z tego przepisu, wyszła świetna. Dużo witamin, zdrowa i oczywiście coś nowego. Dzięki.

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *