Raita – indyjski dip ogórkowy

Raita najlepiej pasuje do chlebków naan – przepis na najlepsze znajdziecie TUTAJ lub jako dodatek do mięs. W Indiach traktowana jest również jako chłodnik.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 1 szklanka gęstego jogurtu
 ½ szklanka śmietany 18%
 1 ogórek
 1 zielone chili
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka syropu z agawy
 garść świeżej mięty
 szczypta pieprzu cayenne
 ½ łyżeczka zmielonego kminu
 ½ łyżeczka soli

1

Ogórek przeciąć wzdłuż usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę, przełożyć na sito i posypać solą, odstawić.

2

Za pomocą blendera zmiksować ze sobą jogurt, śmietanę, zielone chili, mięte, sok z cytryny, syrop z agawy, pieprz i kmin.

3

Do masy dodać ogórek i całość delikatnie wymieszać – przełożyć do miski.

4

Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej pokrojony w talarki czosnek – ma nabrać złotego koloru. Płatki czosnku przełożyć na ręcznik papierowy i oprószyć solą. Raitę podawać udekorowaną płatkami czosnku i listkami mięty.

Możliwości:
5

Raitę można dodatkowo skropić aromatyzowaną oliwą powstałą podczas przygotowania czosnku.

6

Raita najlepiej pasuje do chlebków naan, pita lub jako dodatek do mięs. W Indiach traktowana jest również jako chłodnik.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

ok 500g


Amount per serving
Kalorie102
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 7g9%
Węglowodany 7.7g3%
Białko 3g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 szklanka gęstego jogurtu
 ½ szklanka śmietany 18%
 1 ogórek
 1 zielone chili
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka syropu z agawy
 garść świeżej mięty
 szczypta pieprzu cayenne
 ½ łyżeczka zmielonego kminu
 ½ łyżeczka soli

Przygotowanie

1

Ogórek przeciąć wzdłuż usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę, przełożyć na sito i posypać solą, odstawić.

2

Za pomocą blendera zmiksować ze sobą jogurt, śmietanę, zielone chili, mięte, sok z cytryny, syrop z agawy, pieprz i kmin.

3

Do masy dodać ogórek i całość delikatnie wymieszać – przełożyć do miski.

4

Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej pokrojony w talarki czosnek – ma nabrać złotego koloru. Płatki czosnku przełożyć na ręcznik papierowy i oprószyć solą. Raitę podawać udekorowaną płatkami czosnku i listkami mięty.

Możliwości:
5

Raitę można dodatkowo skropić aromatyzowaną oliwą powstałą podczas przygotowania czosnku.

6

Raita najlepiej pasuje do chlebków naan, pita lub jako dodatek do mięs. W Indiach traktowana jest również jako chłodnik.

Notes

Raita – indyjski dip ogórkowy
(Wyświetlono 7 122 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)