Raita najlepiej pasuje do chlebków naan – przepis na najlepsze znajdziecie TUTAJ lub jako dodatek do mięs. W Indiach traktowana jest również jako chłodnik.
Ogórek przeciąć wzdłuż usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę, przełożyć na sito i posypać solą, odstawić.
Za pomocą blendera zmiksować ze sobą jogurt, śmietanę, zielone chili, mięte, sok z cytryny, syrop z agawy, pieprz i kmin.
Do masy dodać ogórek i całość delikatnie wymieszać – przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej pokrojony w talarki czosnek – ma nabrać złotego koloru. Płatki czosnku przełożyć na ręcznik papierowy i oprószyć solą. Raitę podawać udekorowaną płatkami czosnku i listkami mięty.
Raitę można dodatkowo skropić aromatyzowaną oliwą powstałą podczas przygotowania czosnku.
Raita najlepiej pasuje do chlebków naan, pita lub jako dodatek do mięs. W Indiach traktowana jest również jako chłodnik.
4 porcji
ok 500g
- Amount per serving
- Kalorie102
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 7g9%
- Węglowodany 7.7g3%
- Białko 3g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Ogórek przeciąć wzdłuż usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę, przełożyć na sito i posypać solą, odstawić.
Za pomocą blendera zmiksować ze sobą jogurt, śmietanę, zielone chili, mięte, sok z cytryny, syrop z agawy, pieprz i kmin.
Do masy dodać ogórek i całość delikatnie wymieszać – przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej pokrojony w talarki czosnek – ma nabrać złotego koloru. Płatki czosnku przełożyć na ręcznik papierowy i oprószyć solą. Raitę podawać udekorowaną płatkami czosnku i listkami mięty.
Raitę można dodatkowo skropić aromatyzowaną oliwą powstałą podczas przygotowania czosnku.
Raita najlepiej pasuje do chlebków naan, pita lub jako dodatek do mięs. W Indiach traktowana jest również jako chłodnik.