Szybkie i proste w przygotowaniu. Pyszne i syte! Wypróbuj ten przepis!
Fasole przepłukać na sicie i mocno odcedzić. Przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków zrobić z niej puree ale pozostawiając gdzie nie gdzie grubsze kawałki.
Dodać płatki owsiane, mielone siemię lniane, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili, oliwę oraz przyprawy: zioła prowansalskie, słodką wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać i dobrze połączyć.
Z masy formować burgery mocno dociskając ją dłońmi. Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Burgery można również przygotować na grillu.
Podawać w bułce pełnoziarnistej lub upieczonych grzybach portobello z ulubionymi dodatkami np. szpinakiem, burakiem i awokado.
5 porcji
- Amount per serving
- Kalorie239.6
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 3.8g5%
- Węglowodany 35.8g14%
- Błonnik pokarmowy 89.2g319%
- Białko 11.8g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Fasole przepłukać na sicie i mocno odcedzić. Przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków zrobić z niej puree ale pozostawiając gdzie nie gdzie grubsze kawałki.
Dodać płatki owsiane, mielone siemię lniane, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili, oliwę oraz przyprawy: zioła prowansalskie, słodką wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać i dobrze połączyć.
Z masy formować burgery mocno dociskając ją dłońmi. Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Burgery można również przygotować na grillu.
Podawać w bułce pełnoziarnistej lub upieczonych grzybach portobello z ulubionymi dodatkami np. szpinakiem, burakiem i awokado.