Burger z fasoli

Szybkie i proste w przygotowaniu. Pyszne i syte! Wypróbuj ten przepis!

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas20 minut

 2 puszki czerwonej fasoli (2x400g)
 ½ szklanka płatków owsianych
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 ½ łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
 ¾ łyżeczka soli
 pieprz do smaku
 1 łyżki oliwy z oliwek
do podania:
 pełnoziarniste bułki
  awokado
 burak
 szpinak

1

Fasole przepłukać na sicie i mocno odcedzić. Przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków zrobić z niej puree ale pozostawiając gdzie nie gdzie grubsze kawałki.

2

Dodać płatki owsiane, mielone siemię lniane, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili, oliwę oraz przyprawy: zioła prowansalskie, słodką wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać i dobrze połączyć.

3

Z masy formować burgery mocno dociskając ją dłońmi. Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Burgery można również przygotować na grillu.

4

Podawać w bułce pełnoziarnistej lub upieczonych grzybach portobello z ulubionymi dodatkami np. szpinakiem, burakiem i awokado.

Wartość kaloryczna podana dla samego burgera z fasoli bez dodatków

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 239.6
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 3.8g6%
Węglowodany 35.8g12%
Błonnik pokarmowy 89.2g357%
Białko 11.8g24%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 puszki czerwonej fasoli (2x400g)
 ½ szklanka płatków owsianych
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 ½ łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
 ¾ łyżeczka soli
 pieprz do smaku
 1 łyżki oliwy z oliwek
do podania:
 pełnoziarniste bułki
  awokado
 burak
 szpinak

Przygotowanie

1

Fasole przepłukać na sicie i mocno odcedzić. Przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków zrobić z niej puree ale pozostawiając gdzie nie gdzie grubsze kawałki.

2

Dodać płatki owsiane, mielone siemię lniane, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili, oliwę oraz przyprawy: zioła prowansalskie, słodką wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać i dobrze połączyć.

3

Z masy formować burgery mocno dociskając ją dłońmi. Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Burgery można również przygotować na grillu.

4

Podawać w bułce pełnoziarnistej lub upieczonych grzybach portobello z ulubionymi dodatkami np. szpinakiem, burakiem i awokado.

Wartość kaloryczna podana dla samego burgera z fasoli bez dodatków
Burger z fasoli
(Wyświetlono 54 283 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Karola 11 lutego 2020 o 15:58

    Juz wiem co bedzie jutro na obiad! Dziekuje!

    Odpowiedz
  2. Jakub 22 grudnia 2019 o 17:32

    Witam serdecznie Pani Kingo,

    Odtworzyłem dziś Pani przepis na burgery i muszą przyznać że wyszły prima sort!
    Nawet teściowa się oblizywała… 😉

    Cieszę się, że serwuje Pani taką zdrową alternatywę do popularnego fast fooda. To coś dla mnie.

    Wszystkiego dobrego na Święta dla Pani i całej rodziny.
    Pozdrawiam
    Jakub

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:11

      Dziękuję z atak miły komentarz i korzystanie z moich przepisów!

      Odpowiedz
  3. Magdalena 4 grudnia 2019 o 14:37

    czy można zastąpić siemię lniane chia ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:22

      tak

      Odpowiedz
  4. w 2 listopada 2019 o 12:04

    89.2g błonnika w porcji? chyba jakiś błąd 😉 Przepis super!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.