Burger z fasoli

Szybkie i proste w przygotowaniu. Pyszne i syte! Wypróbuj ten przepis!

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas20 minut

 2 puszki czerwonej fasoli (2x400g)
 ½ szklanka płatków owsianych
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 ½ łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
 ¾ łyżeczka soli
 pieprz do smaku
 1 łyżki oliwy z oliwek
do podania:
 pełnoziarniste bułki
  awokado
 burak
 szpinak

1

Fasole przepłukać na sicie i mocno odcedzić. Przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków zrobić z niej puree ale pozostawiając gdzie nie gdzie grubsze kawałki.

2

Dodać płatki owsiane, mielone siemię lniane, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili, oliwę oraz przyprawy: zioła prowansalskie, słodką wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać i dobrze połączyć.

3

Z masy formować burgery mocno dociskając ją dłońmi. Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Burgery można również przygotować na grillu.

4

Podawać w bułce pełnoziarnistej lub upieczonych grzybach portobello z ulubionymi dodatkami np. szpinakiem, burakiem i awokado.

Wartość kaloryczna podana dla samego burgera z fasoli bez dodatków

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie239.6
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 3.8g5%
Węglowodany 35.8g14%
Błonnik pokarmowy 89.2g319%
Białko 11.8g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 puszki czerwonej fasoli (2x400g)
 ½ szklanka płatków owsianych
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 ½ łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
 ¾ łyżeczka soli
 pieprz do smaku
 1 łyżki oliwy z oliwek
do podania:
 pełnoziarniste bułki
  awokado
 burak
 szpinak

Przygotowanie

1

Fasole przepłukać na sicie i mocno odcedzić. Przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków zrobić z niej puree ale pozostawiając gdzie nie gdzie grubsze kawałki.

2

Dodać płatki owsiane, mielone siemię lniane, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili, oliwę oraz przyprawy: zioła prowansalskie, słodką wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać i dobrze połączyć.

3

Z masy formować burgery mocno dociskając ją dłońmi. Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Burgery można również przygotować na grillu.

4

Podawać w bułce pełnoziarnistej lub upieczonych grzybach portobello z ulubionymi dodatkami np. szpinakiem, burakiem i awokado.

Wartość kaloryczna podana dla samego burgera z fasoli bez dodatków

Notes

Burger z fasoli
(Wyświetlono 54 756 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)