Szybkie ciastko bez pieczenia

Ostatnio wiele się u mnie dzieje. Realizuję powoli swoje plany, osiągam kolejne stopnie kulinarnego wtajemniczenia, wymyślam nowe cele i cały czas marzę:) Jestem w trakcie tworzenia kolejnego projektu o którym mam nadzieję dowiecie się już niebawem. Pochłania on każdą moją wolną chwilę dlatego przepraszam, że ostatnio jest mniej wpisów na blogu.
Najwięcej czasu na moje słodkie przyjemności mam tylko w niedzielę, jednak tym razem starczyło tylko na coś bardzo szybkiego – smakowite ciastko bez pieczenia.
Dzięki niemu odkryłam idealny spód do serników i na pewno nie raz go wykorzystam.
W przepisie tym fajne jest to, że można dowolnie komponować swój ulubiony smak.
U mnie była wersja z kremem budyniowym. Brakowało mi w niej tylko świeżych malin, których nigdzie nie potrafiłam kupić.
No  trudno:) okazja do powtórki:) Zapraszam.
Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 ciastka o średnicy 6 cm:
 200 g markiz (ja użyłam ciastek OREO)
 50 g roztopionego masła
Składniki na creme patissiere:
 6 żółtek
 125 g cukru pudru
 40 g mąki
 500 ml mleka
 1 laska wanilii

1

Ciasteczka zmiksuj i połącz z roztopionym masłem.

2

Foremki o średnicy ok 6 cm wyłóż folią aluminiową tak aby wystawała po bokach.

3

Masą ciasteczkową wypełnij przygotowane foremki i umieść na 15-20 min w lodówce.

4

Jeżeli nie masz czasu możesz kupić gotowy budyń. Ja czasami używam budyniu z prawdziwą Bourbon - Wanilia.

Creme patissiere:
5

Mleko zagotować z laską wanilii.

6

Żółtka ucierać z cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać mąkę i mieszać jeszcze 1 min

7

Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.

8

Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

9

Wystudzony krem nakładać na przygotowane schłodzone spody. Dekorować owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

Składniki na 4 ciastka o średnicy 6 cm:
 200 g markiz (ja użyłam ciastek OREO)
 50 g roztopionego masła
Składniki na creme patissiere:
 6 żółtek
 125 g cukru pudru
 40 g mąki
 500 ml mleka
 1 laska wanilii

Przygotowanie

1

Ciasteczka zmiksuj i połącz z roztopionym masłem.

2

Foremki o średnicy ok 6 cm wyłóż folią aluminiową tak aby wystawała po bokach.

3

Masą ciasteczkową wypełnij przygotowane foremki i umieść na 15-20 min w lodówce.

4

Jeżeli nie masz czasu możesz kupić gotowy budyń. Ja czasami używam budyniu z prawdziwą Bourbon - Wanilia.

Creme patissiere:
5

Mleko zagotować z laską wanilii.

6

Żółtka ucierać z cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać mąkę i mieszać jeszcze 1 min

7

Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.

8

Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

9

Wystudzony krem nakładać na przygotowane schłodzone spody. Dekorować owocami.

Szybkie ciastko bez pieczenia
(Wyświetlono 204 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *