Raita najlepiej pasuje do chlebków naan – przepis na najlepsze znajdziecie TUTAJ lub jako dodatek do mięs. W Indiach traktowana jest również jako chłodnik.
Ogórek przeciąć wzdłuż usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę, przełożyć na sito i posypać solą, odstawić.
Za pomocą blendera zmiksować ze sobą jogurt, śmietanę, zielone chili, mięte, sok z cytryny, syrop z agawy, pieprz i kmin.
Do masy dodać ogórek i całość delikatnie wymieszać – przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej pokrojony w talarki czosnek – ma nabrać złotego koloru. Płatki czosnku przełożyć na ręcznik papierowy i oprószyć solą. Raitę podawać udekorowaną płatkami czosnku i listkami mięty.
Raitę można dodatkowo skropić aromatyzowaną oliwą powstałą podczas przygotowania czosnku.
Raita najlepiej pasuje do chlebków naan, pita lub jako dodatek do mięs. W Indiach traktowana jest również jako chłodnik.
Ilość ok 500g
Porcji 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 102
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 7g11%
- Węglowodany 7.7g3%
- Białko 3g6%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Ogórek przeciąć wzdłuż usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę, przełożyć na sito i posypać solą, odstawić.
Za pomocą blendera zmiksować ze sobą jogurt, śmietanę, zielone chili, mięte, sok z cytryny, syrop z agawy, pieprz i kmin.
Do masy dodać ogórek i całość delikatnie wymieszać – przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej pokrojony w talarki czosnek – ma nabrać złotego koloru. Płatki czosnku przełożyć na ręcznik papierowy i oprószyć solą. Raitę podawać udekorowaną płatkami czosnku i listkami mięty.
Raitę można dodatkowo skropić aromatyzowaną oliwą powstałą podczas przygotowania czosnku.
Raita najlepiej pasuje do chlebków naan, pita lub jako dodatek do mięs. W Indiach traktowana jest również jako chłodnik.
Właśnie szukałam przepisu na nieco inny sos 🙂 Muszę spróbować, bo wygląda pysznie!