Bezowe Love dla Olympusa

Dzisiaj ogarnęła mnie radość pod niebiosa:) Nic tak nie cieszy jak własne zdjęcie w gazecie. Kiedy Olympus Polska poprosił mnie o przygotowanie reklamy byłam zaskoczona.

Ich sprzętu używam od ponad roku i dla mnie sprawdza się świetnie w warunkach kuchennych i nie tylko. Jak to zwykłam mówić mój OM-D E-M5 zawsze doprawi potrawę dobrym kadrem:)

Specjalnie dla Was i dla marki Olympus przygotowałam 2 majowe desery. Pierwszy, który właśnie dziś ukazał się na łamach gazety Moje Gotowanie  – Bezowe Love  – to propozycja na śliczną przekąskę, której nie sposób nie pstryknąć „sweet fotki”. Przepis na dobre zdjęcie znajduje się w reklamie, a na pyszny deser poniżej:)

Cóż za piękny dzień u Ale Babki:)))

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na bezowe gniazdka:
 8 białek o pokojowej temperaturze
 2 łyżeczki białego octu winnego
 1 szczypta soli
 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 łyżeczka skórki z cytryny
 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
Składniki na krem cytrynowy:
 2 jajka
 2 żółtka
 ¾ szklanki cukru
 skórka starta z 1 cytryny
  szklanki soku z cytryny
 100 g masła
 300 ml śmietany 30% lub 36%
 do dekoracji: borówki

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra- dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim odrysować 12 okręgów o średnicy 8 cm.

2

W czystej misce ubić białka ze szczyptą soli, przez pierwszą minutę na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszyć i ubijać aż piana będzie sztywna.

3

Do piany dodawać po łyżce cukru na minutę cały czas miksując.

4

Kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna dodać wanilię, skórkę z cytryny i skrobię oraz ocet. Całość miksować jeszcze przez 2 minuty.

5

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować gniazdka na wyrysowanych okręgach.

6

Włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 145 C i piec przez 30 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

Przygotowanie kremu:
7

W rondelku, podgrzewać ze sobą 2 jajka, 2 żółtka, ¾ szklanki cukru, skórkę startą z 1 cytryny, 1/3 szklanki soku z cytryny i 100 g masła do momentu aż całość zgęstnieje i przypominać będzie budyń.

8

Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą i poczekać aż wystygnie.

9

Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z ostudzoną masą cytrynową w 3 turach.

Przygotowanie ciasteczek bezowych:
10

Na krążki bezowe wykładać krem cytrynowy i dekorować świeżymi borówkami lub innymi owocami.

Składniki

Składniki na bezowe gniazdka:
 8 białek o pokojowej temperaturze
 2 łyżeczki białego octu winnego
 1 szczypta soli
 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 łyżeczka skórki z cytryny
 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
Składniki na krem cytrynowy:
 2 jajka
 2 żółtka
 ¾ szklanki cukru
 skórka starta z 1 cytryny
  szklanki soku z cytryny
 100 g masła
 300 ml śmietany 30% lub 36%
 do dekoracji: borówki

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra- dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim odrysować 12 okręgów o średnicy 8 cm.

2

W czystej misce ubić białka ze szczyptą soli, przez pierwszą minutę na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszyć i ubijać aż piana będzie sztywna.

3

Do piany dodawać po łyżce cukru na minutę cały czas miksując.

4

Kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna dodać wanilię, skórkę z cytryny i skrobię oraz ocet. Całość miksować jeszcze przez 2 minuty.

5

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować gniazdka na wyrysowanych okręgach.

6

Włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 145 C i piec przez 30 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

Przygotowanie kremu:
7

W rondelku, podgrzewać ze sobą 2 jajka, 2 żółtka, ¾ szklanki cukru, skórkę startą z 1 cytryny, 1/3 szklanki soku z cytryny i 100 g masła do momentu aż całość zgęstnieje i przypominać będzie budyń.

8

Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą i poczekać aż wystygnie.

9

Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z ostudzoną masą cytrynową w 3 turach.

Przygotowanie ciasteczek bezowych:
10

Na krążki bezowe wykładać krem cytrynowy i dekorować świeżymi borówkami lub innymi owocami.

Bezowe Love dla Olympusa

 

 

(Wyświetlono 916 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

5 komentarzy

  1. Monia 13 maja 2014 o 22:52

    Tez piekne zdjecia…te same lampy? A z jakiej wysokosci mniej wiecej z gory trzeba sfotografowac? Zdjecie w jpg czy raw a potem obrabiane? Jesli obrabiane to w jakim programie? Prosze o podpowiedzi dla poczatkujacego fascynata-:))

    Odpowiedz
    1. admin 16 maja 2014 o 13:09

      lampy te same, fotografuje z odległości mniej więcej 60 – 80 cm – zdjęcie w RAW obrabiane w programie Photoshop CS5

      Odpowiedz
  2. Agata 5 maja 2014 o 14:01

    A ocet do bezowych gniazdek, w którym momencie dodajemy, bo nie jest napisane w przepisie:)

    Odpowiedz
    1. admin 5 maja 2014 o 16:12

      już dodałam:)
      w ostatnim momencie wraz ze skrobią

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.