Dzisiaj ogarnęła mnie radość pod niebiosa:) Nic tak nie cieszy jak własne zdjęcie w gazecie. Kiedy Olympus Polska poprosił mnie o przygotowanie reklamy byłam zaskoczona.
Ich sprzętu używam od ponad roku i dla mnie sprawdza się świetnie w warunkach kuchennych i nie tylko. Jak to zwykłam mówić mój OM-D E-M5 zawsze doprawi potrawę dobrym kadrem:)
Specjalnie dla Was i dla marki Olympus przygotowałam 2 majowe desery. Pierwszy, który właśnie dziś ukazał się na łamach gazety Moje Gotowanie – Bezowe Love – to propozycja na śliczną przekąskę, której nie sposób nie pstryknąć „sweet fotki”. Przepis na dobre zdjęcie znajduje się w reklamie, a na pyszny deser poniżej:)
Cóż za piękny dzień u Ale Babki:)))
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra- dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim odrysować 12 okręgów o średnicy 8 cm.
W czystej misce ubić białka ze szczyptą soli, przez pierwszą minutę na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszyć i ubijać aż piana będzie sztywna.
Do piany dodawać po łyżce cukru na minutę cały czas miksując.
Kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna dodać wanilię, skórkę z cytryny i skrobię oraz ocet. Całość miksować jeszcze przez 2 minuty.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować gniazdka na wyrysowanych okręgach.
Włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 145 C i piec przez 30 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
W rondelku, podgrzewać ze sobą 2 jajka, 2 żółtka, ¾ szklanki cukru, skórkę startą z 1 cytryny, 1/3 szklanki soku z cytryny i 100 g masła do momentu aż całość zgęstnieje i przypominać będzie budyń.
Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą i poczekać aż wystygnie.
Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z ostudzoną masą cytrynową w 3 turach.
Na krążki bezowe wykładać krem cytrynowy i dekorować świeżymi borówkami lub innymi owocami.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra- dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim odrysować 12 okręgów o średnicy 8 cm.
W czystej misce ubić białka ze szczyptą soli, przez pierwszą minutę na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszyć i ubijać aż piana będzie sztywna.
Do piany dodawać po łyżce cukru na minutę cały czas miksując.
Kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna dodać wanilię, skórkę z cytryny i skrobię oraz ocet. Całość miksować jeszcze przez 2 minuty.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować gniazdka na wyrysowanych okręgach.
Włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 145 C i piec przez 30 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
W rondelku, podgrzewać ze sobą 2 jajka, 2 żółtka, ¾ szklanki cukru, skórkę startą z 1 cytryny, 1/3 szklanki soku z cytryny i 100 g masła do momentu aż całość zgęstnieje i przypominać będzie budyń.
Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą i poczekać aż wystygnie.
Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z ostudzoną masą cytrynową w 3 turach.
Na krążki bezowe wykładać krem cytrynowy i dekorować świeżymi borówkami lub innymi owocami.
Wszystko co z bezą uwielbiamy 🙂
Tez piekne zdjecia…te same lampy? A z jakiej wysokosci mniej wiecej z gory trzeba sfotografowac? Zdjecie w jpg czy raw a potem obrabiane? Jesli obrabiane to w jakim programie? Prosze o podpowiedzi dla poczatkujacego fascynata-:))
lampy te same, fotografuje z odległości mniej więcej 60 – 80 cm – zdjęcie w RAW obrabiane w programie Photoshop CS5
A ocet do bezowych gniazdek, w którym momencie dodajemy, bo nie jest napisane w przepisie:)
już dodałam:)
w ostatnim momencie wraz ze skrobią