Wegańskie ciasteczka ?

Moi kochani czytelnicy ❤ ostatnie tygodnie niosą za sobą dużo atrakcji, domowych rewolucji (remont), mnóstwo nowych projektów, pomysłów i … być może inwestycji. Czasem  wydaje mi się, że od życia chcę za wiele i za szybko. Najbardziej boli mnie rozczarowanie, które niosą za sobą niespełnione oczekiwania. Wiem, że jeszcze wiele przede mną. Zdaję sobie sprawę, jak ważny jest każdy dzień. Nie wolno w nim tracić ani sekundy. Dlatego walczę, szukam i staram się spełnić moje największe marzenie – własną restaurację. To nie musi być dziś, jutro czy za rok ale nastać musi! Proszę trzymajcie kciuki za moje bujne myśli i fantazje, bo to one wytyczają drogę mojemu spełnieniu 🙂 Lubie pęd mojego życia jednak powoli chcę, aby zamknął się on za drzwiami mojego wymarzonego miejsca, które cały czas mam przed oczami.

Dziś dla Was specjalne ciasteczka – zrobione w biegu ale soczyste, wilgotne i aromatyczne jak lato. Ciasteczka treściwe i naszpikowane dobrem.

 

Ilość porcji20 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas30 minut

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 2 łyżki płatków owsianych górskich
 1 szczypta soli
 3 łyżki siemienia lnianego
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szklanka startej marchewki (ok 2 sztuki)
 ½ szklanki soku jabłkowego lub ½ startego jabłka
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki orzechów włoskich

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę ze solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać starta na tarce o drobnych oczkach marchewkę, sok jabłkowy i olej.

4

Połączyć zawartość obu misek, dodać płatki owsiane i siemię lniane oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.

5

Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.

6

Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.

Możliwości:
7

mąkę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić: mąką gryczaną, orkiszową,  połowa porcji mąki owsianej lub kokosowej

8

płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami lub wiórkami kokosowymi

9

siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub babką płesznik

10

cukier trzcinowy można zastąpić syropem klonowym lub miodem wtedy zwiększamy o 1 łyżkę ilość mąki, lub cukrem kokosowym

11

startą marchewkę można zastąpić wiórkami z marchewki powstałymi po wyciskaniu z niej soku

12

sok jabłkowy można zastąpić sokiem pomarańczowym lub dowolnym mlekiem

13

olej rzepakowy można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym

Uwaga!
14

Ciastka przechowywać w suchym i chłodnym miejscy w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia. Surowe ciasto można włożyć do lodówki i ciastka wypiec kolejnego dnia.

Wartości odżywcze

20 porcji

Serving size

Składniki

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 2 łyżki płatków owsianych górskich
 1 szczypta soli
 3 łyżki siemienia lnianego
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szklanka startej marchewki (ok 2 sztuki)
 ½ szklanki soku jabłkowego lub ½ startego jabłka
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę ze solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać starta na tarce o drobnych oczkach marchewkę, sok jabłkowy i olej.

4

Połączyć zawartość obu misek, dodać płatki owsiane i siemię lniane oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.

5

Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.

6

Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.

Możliwości:
7

mąkę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić: mąką gryczaną, orkiszową,  połowa porcji mąki owsianej lub kokosowej

8

płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami lub wiórkami kokosowymi

9

siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub babką płesznik

10

cukier trzcinowy można zastąpić syropem klonowym lub miodem wtedy zwiększamy o 1 łyżkę ilość mąki, lub cukrem kokosowym

11

startą marchewkę można zastąpić wiórkami z marchewki powstałymi po wyciskaniu z niej soku

12

sok jabłkowy można zastąpić sokiem pomarańczowym lub dowolnym mlekiem

13

olej rzepakowy można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym

Uwaga!
14

Ciastka przechowywać w suchym i chłodnym miejscy w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia. Surowe ciasto można włożyć do lodówki i ciastka wypiec kolejnego dnia.

Notes

Wegańskie ciasteczka ?
(Wyświetlono 5 384 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)