Moi kochani czytelnicy ❤ ostatnie tygodnie niosą za sobą dużo atrakcji, domowych rewolucji (remont), mnóstwo nowych projektów, pomysłów i … być może inwestycji. Czasem wydaje mi się, że od życia chcę za wiele i za szybko. Najbardziej boli mnie rozczarowanie, które niosą za sobą niespełnione oczekiwania. Wiem, że jeszcze wiele przede mną. Zdaję sobie sprawę, jak ważny jest każdy dzień. Nie wolno w nim tracić ani sekundy. Dlatego walczę, szukam i staram się spełnić moje największe marzenie – własną restaurację. To nie musi być dziś, jutro czy za rok ale nastać musi! Proszę trzymajcie kciuki za moje bujne myśli i fantazje, bo to one wytyczają drogę mojemu spełnieniu 🙂 Lubie pęd mojego życia jednak powoli chcę, aby zamknął się on za drzwiami mojego wymarzonego miejsca, które cały czas mam przed oczami.
Dziś dla Was specjalne ciasteczka – zrobione w biegu ale soczyste, wilgotne i aromatyczne jak lato. Ciasteczka treściwe i naszpikowane dobrem.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę ze solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać starta na tarce o drobnych oczkach marchewkę, sok jabłkowy i olej.
Połączyć zawartość obu misek, dodać płatki owsiane i siemię lniane oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.
Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.
mąkę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić: mąką gryczaną, orkiszową, połowa porcji mąki owsianej lub kokosowej
płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami lub wiórkami kokosowymi
siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub babką płesznik
cukier trzcinowy można zastąpić syropem klonowym lub miodem wtedy zwiększamy o 1 łyżkę ilość mąki, lub cukrem kokosowym
startą marchewkę można zastąpić wiórkami z marchewki powstałymi po wyciskaniu z niej soku
sok jabłkowy można zastąpić sokiem pomarańczowym lub dowolnym mlekiem
olej rzepakowy można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym
Ciastka przechowywać w suchym i chłodnym miejscy w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia. Surowe ciasto można włożyć do lodówki i ciastka wypiec kolejnego dnia.
20 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę ze solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać starta na tarce o drobnych oczkach marchewkę, sok jabłkowy i olej.
Połączyć zawartość obu misek, dodać płatki owsiane i siemię lniane oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.
Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.
mąkę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić: mąką gryczaną, orkiszową, połowa porcji mąki owsianej lub kokosowej
płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami lub wiórkami kokosowymi
siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub babką płesznik
cukier trzcinowy można zastąpić syropem klonowym lub miodem wtedy zwiększamy o 1 łyżkę ilość mąki, lub cukrem kokosowym
startą marchewkę można zastąpić wiórkami z marchewki powstałymi po wyciskaniu z niej soku
sok jabłkowy można zastąpić sokiem pomarańczowym lub dowolnym mlekiem
olej rzepakowy można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym
Ciastka przechowywać w suchym i chłodnym miejscy w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia. Surowe ciasto można włożyć do lodówki i ciastka wypiec kolejnego dnia.