Wegańskie ciasteczka ?

Moi kochani czytelnicy ❤ ostatnie tygodnie niosą za sobą dużo atrakcji, domowych rewolucji (remont), mnóstwo nowych projektów, pomysłów i … być może inwestycji. Czasem  wydaje mi się, że od życia chcę za wiele i za szybko. Najbardziej boli mnie rozczarowanie, które niosą za sobą niespełnione oczekiwania. Wiem, że jeszcze wiele przede mną. Zdaję sobie sprawę, jak ważny jest każdy dzień. Nie wolno w nim tracić ani sekundy. Dlatego walczę, szukam i staram się spełnić moje największe marzenie – własną restaurację. To nie musi być dziś, jutro czy za rok ale nastać musi! Proszę trzymajcie kciuki za moje bujne myśli i fantazje, bo to one wytyczają drogę mojemu spełnieniu 🙂 Lubie pęd mojego życia jednak powoli chcę, aby zamknął się on za drzwiami mojego wymarzonego miejsca, które cały czas mam przed oczami.

Dziś dla Was specjalne ciasteczka – zrobione w biegu ale soczyste, wilgotne i aromatyczne jak lato. Ciasteczka treściwe i naszpikowane dobrem.

 

Ilość porcji20 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas30 minut

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 2 łyżki płatków owsianych górskich
 1 szczypta soli
 3 łyżki siemienia lnianego
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szklanka startej marchewki (ok 2 sztuki)
 ½ szklanki soku jabłkowego lub ½ startego jabłka
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki orzechów włoskich
 20 szklanki orzechów włoskich

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę ze solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać starta na tarce o drobnych oczkach marchewkę, sok jabłkowy i olej.

4

Połączyć zawartość obu misek, dodać płatki owsiane i siemię lniane oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.

5

Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.

6

Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.

Możliwości:
7

mąkę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić: mąką gryczaną, orkiszową,  połowa porcji mąki owsianej lub kokosowej

8

płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami lub wiórkami kokosowymi

9

siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub babką płesznik

10

cukier trzcinowy można zastąpić syropem klonowym lub miodem wtedy zwiększamy o 1 łyżkę ilość mąki, lub cukrem kokosowym

11

startą marchewkę można zastąpić wiórkami z marchewki powstałymi po wyciskaniu z niej soku

12

sok jabłkowy można zastąpić sokiem pomarańczowym lub dowolnym mlekiem

13

olej rzepakowy można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym

Uwaga!
14

Ciastka przechowywać w suchym i chłodnym miejscy w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia. Surowe ciasto można włożyć do lodówki i ciastka wypiec kolejnego dnia.

Wartości odżywcze

Porcji 20

Składniki

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 2 łyżki płatków owsianych górskich
 1 szczypta soli
 3 łyżki siemienia lnianego
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szklanka startej marchewki (ok 2 sztuki)
 ½ szklanki soku jabłkowego lub ½ startego jabłka
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki orzechów włoskich
 20 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę ze solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać starta na tarce o drobnych oczkach marchewkę, sok jabłkowy i olej.

4

Połączyć zawartość obu misek, dodać płatki owsiane i siemię lniane oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.

5

Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.

6

Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko - na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.

Możliwości:
7

mąkę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić: mąką gryczaną, orkiszową,  połowa porcji mąki owsianej lub kokosowej

8

płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami lub wiórkami kokosowymi

9

siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub babką płesznik

10

cukier trzcinowy można zastąpić syropem klonowym lub miodem wtedy zwiększamy o 1 łyżkę ilość mąki, lub cukrem kokosowym

11

startą marchewkę można zastąpić wiórkami z marchewki powstałymi po wyciskaniu z niej soku

12

sok jabłkowy można zastąpić sokiem pomarańczowym lub dowolnym mlekiem

13

olej rzepakowy można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym

Uwaga!
14

Ciastka przechowywać w suchym i chłodnym miejscy w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia. Surowe ciasto można włożyć do lodówki i ciastka wypiec kolejnego dnia.

Wegańskie ciasteczka ?
(Wyświetlono 1 165 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

11 komentarzy

  1. Avatar Gosia 30 listopada 2017 o 19:35

    Ciacha wyszły pyszne! 🙂 super przepisy, parę już wypróbowanych i zawsze smacznie wychodzi.

    1. admin admin 30 listopada 2017 o 23:23

      bardzo się ciesze i dziękuję za komentarz 🙂

  2. Avatar NaturalnieZdrowi 30 listopada 2017 o 12:50

    Przepis super! My też chcemy się podzielić przepisem na pyszne ciasteczka!
    Pozdrawiam 🙂

  3. Avatar Kasia 29 listopada 2017 o 19:15

    Co mi poszło nie tak za bardzo kruche wyszły

  4. Avatar Sara 30 września 2017 o 11:21

    Mam pytanie, czy można użyć mąki żytniej? 🙂
    Pozdrawiam

    1. admin admin 3 października 2017 o 16:15

      tak 🙂

  5. Avatar Joanna 20 lipca 2017 o 21:50

    Koniecznie muszę zrobić,bardzo lubię Panią i Pani przepyszne przepisy? Mocno trzymam kciuki i wierze,ze marzenie wkrótce się spełni?Jeśli restauracja będzie w okolicach Warszawy będę częstym gościem ? Pozdrawiam serdecznie

  6. Avatar Natala 18 lipca 2017 o 09:56

    Rewelacyjne! Obłednie smaczne! Co prawda zamiast orzechów włoskich dodalam posiekane płatki migdałowe i nie miałam pekan, ale i tak wyszły wyśmienite! Smakują rodzince, jak i znajomym. Pozdrawiam cieplutko 😉

    1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:37

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowane oraz komentarz :*

  7. Avatar Leesieowce 11 lipca 2017 o 21:30

    A czy jabłka zesmazone mogą być?

    1. admin admin 13 lipca 2017 o 18:37

      oczywiście – jednak gdyby masa była zbyt wilgotna dodaj nieco więcej maki lub płatków owsianych

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *