Ciasto lata – biszkopt z kremem

Słodka klasyka upalnych dni. Ten przepis to wspomnienie mojego dzieciństwa. Zawsze w letnie dni, kiedy tylko pojawiły się truskawki moja Mama przygotowywała nam to ciasto. Zawsze z sentymentem po nie sięgam. Kiedy na Instagramie pokazałam tylko jego początki przygotowania, posypała się lawina komentarzy i wiadomości z prośbą o przepis. Dzisiejszy przepis nie jest fit, nie jest bez cukru, tłuszczu, glutenu. Dzisiejszy przepis to pyszna, lekka propozycja na fantastyczne ciasto z owocami.

Gwarantuję Wam, raz spróbujecie, a zostanie z Wami na lata. Ciasto lata – biszkopt z kremem i galaretką!

Ilość porcji17 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia17 minutCałkowity czas1 godz. 30 minut

Składniki na biszkopt:
 3 jajka
 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
 300 ml śmietany 30%
 250 g mascarpone
 2 łyżeczki żelatyny
 4 łyżki cukru pudru
 1 skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
 2 opakowania galaretki truskawkowej
 400 ml wody
 świeże truskawki

1

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do całkowitego  wystygnięcia.

2

Przygotować biszkopt. Nastawić piekarnik na temperaturę 160 ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby boki wystawały ponad brzegi.

3

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier.

4

Do ubitych białek cały czas miksując dodać żółtka.

5

Nastepnie wymieszać obie mąki i przesiać je do masy.

6

Całość mieszać za pomocą silikonowej szpatuły tak, aby delikatnie połączyć wszystkie składniki.

7

Ciasto przelać na przygotowną blaszkę i wyrównać. Piec 15 - 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30 cm. Ponownie włożyć do piekarnika już wyłączonego z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzić.

8

Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w miseczce z wodą - ok 3 łyżki tak, aby napęczniała. Po 5 minutach dodać kolejne 3 łyżki wrzątku  i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić, aby przestygła.

9

Śmietanę ubić wraz cukrem pudrem. Kiedy będzie już sztywna dodać mascarpone oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie zmiksować, aż zaczną formować się wzorki na kremie.

10

Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze 2 minuty.

11

Przygotowanie ciasta. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Włożyć do lodówki.

12

Galaretkę truskawkową wylać na ciasto w momencie, kiedy zacznie tężeć. Ponownie całość włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.

Wartości odżywcze

Porcji 17

Składniki

Składniki na biszkopt:
 3 jajka
 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
 300 ml śmietany 30%
 250 g mascarpone
 2 łyżeczki żelatyny
 4 łyżki cukru pudru
 1 skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
 2 opakowania galaretki truskawkowej
 400 ml wody
 świeże truskawki

Przygotowanie

1

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do całkowitego  wystygnięcia.

2

Przygotować biszkopt. Nastawić piekarnik na temperaturę 160 ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby boki wystawały ponad brzegi.

3

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier.

4

Do ubitych białek cały czas miksując dodać żółtka.

5

Nastepnie wymieszać obie mąki i przesiać je do masy.

6

Całość mieszać za pomocą silikonowej szpatuły tak, aby delikatnie połączyć wszystkie składniki.

7

Ciasto przelać na przygotowną blaszkę i wyrównać. Piec 15 - 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30 cm. Ponownie włożyć do piekarnika już wyłączonego z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzić.

8

Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w miseczce z wodą - ok 3 łyżki tak, aby napęczniała. Po 5 minutach dodać kolejne 3 łyżki wrzątku  i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić, aby przestygła.

9

Śmietanę ubić wraz cukrem pudrem. Kiedy będzie już sztywna dodać mascarpone oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie zmiksować, aż zaczną formować się wzorki na kremie.

10

Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze 2 minuty.

11

Przygotowanie ciasta. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Włożyć do lodówki.

12

Galaretkę truskawkową wylać na ciasto w momencie, kiedy zacznie tężeć. Ponownie całość włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.

Ciasto lata – biszkopt z kremem

(Wyświetlono 19 950 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

28 komentarzy

  1. Basia 10 czerwca 2020 o 16:54

    To ciasto jest rewelacyjne! Robie właśnie kolejny raz. Polecam:)

    Odpowiedz
  2. Julianna 9 czerwca 2020 o 14:02

    Oj dawno nie jadłam takiego ciasta z galaretką! Kradnę przepis i muszę sobie zrobić!

    Odpowiedz
  3. Meg 24 sierpnia 2018 o 10:20

    Zrobiłam biszkopt zgodnie z przepisem, ale ten z przepisu się nie udał. Wyglądał super, jednak po wystudzeniu był zbyt zbity, suchy, brakowało mu puszystosci. Nie wiem dlaczego ?

    Odpowiedz
  4. Andzia 13 lipca 2018 o 17:13

    Żelatynę można rozpuścić w gorącej wodzie ??? (Pierwszy etap ) bo tak zrobiłam i teraz nie wiem czy wyjdzie mi krem ??

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:01

      również można choć lepiej ja namoczyć

      Odpowiedz
  5. Andzia 20 czerwca 2018 o 13:46

    zrobiłam na weekend (bez skórki cytryny)
    PRZEPYSZNE!!! Na pewno jeszcze nie raz zrobię ! :)))

    Odpowiedz
    1. admin 21 czerwca 2018 o 19:21

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
      1. Kasia 1 lipca 2019 o 16:55

        Czy istnieje biszkopt bez jajek? Moje dzieci są na nie uczulone :/

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 1 lipca 2019 o 21:07

          tak – jest wegański biszkopt – w mojej książce Fit słodkości

          Odpowiedz
  6. Andzia 16 czerwca 2018 o 14:46

    Hej 🙂
    Składniki na biszkopt maja być w temperaturze pokojowej ? I czy skórka z cytryny jest niezbędna.? 🙂 pozdrawiam :*

    Odpowiedz
    1. admin 18 czerwca 2018 o 13:04

      szczerze Ci powiem 🙂 do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej choć nieraz robiłam ze składników prosto z lodówki i zawsze się udało 🙂
      do kremu stanowczo lepiej ubiją się mocno schłodzone
      skórkę można pominąć

      Odpowiedz
  7. LoveChocolate 15 czerwca 2018 o 12:22

    Zaraz będę robiła to ciasto pierwszy raz, oby wyszło, bo to na jutro dla gości, mam nadzieję, że będzie przepyszne. 😉

    Odpowiedz
    1. admin 15 czerwca 2018 o 13:54

      koniecznie daj znać 🙂

      Odpowiedz
  8. Monika 12 czerwca 2018 o 16:48

    Mimo iż nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast to muszę przyznać że to ciasto wyszło mi rewelacyjnie! Dzięki Kinga za świetne przepisy, zaglądam tu często i jestem twoja wielka fanka:) pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2018 o 11:17

      Monika nawet nie masz pojęcia ile takie komentarze dla mnie znaczą :* – dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  9. Joanna 9 czerwca 2018 o 17:18

    Nie wiem co zrobiłam nie tak 🙁 wszystko krok po kroku zgodnie z przepisem ale gdy doszłam do etapu połączenia ubitego kremu z żelatyną to wszystko mi się zwarzyło i muszę zacząć od początku. Boję się tylko, że znowu będzie to samo. Co mogło być przyczyną? ?

    Odpowiedz
    1. Kasia 12 czerwca 2018 o 19:00

      Może żelatyna była za ciepla?

      Odpowiedz
      1. Joanna 15 czerwca 2018 o 17:47

        Zrobiłam drugie podejście i nie dałam żelatyny do kremu tylko krem łączyłam stopniowo z żelatyną. Najpierw dodałam troszkę kremu do żelatyny, delikatnie mieszałam, powtórzyłam dwa razy i potem już dałam cały pozostały krem. Tym razem wyszło rewelacyjnie. A mężowi tak smakowało, że właśnie jestem w trakcie pieczenia na weekend kolejnej, wielkiej blachy ?? Owoce z ryneczku od lokalnych „zbieraczy” także zapowiada się pyyycha!! Dziękuję!!!

        Odpowiedz
        1. admin 16 czerwca 2018 o 12:14

          wspaniale! bardzo się cieszę że przepis się udał 🙂

          Odpowiedz
    2. admin 13 czerwca 2018 o 11:19

      za ciepła żelatyna , zła śmietana – najlepiej używać świeżej,mocno schłodzonej

      Odpowiedz
  10. Ago 7 czerwca 2018 o 22:53

    Wizdzat tylko to zdjęcie przeniosłam się w czasie 25 lat w stecz! Pamiętam ten smak i zapach ! Już biografia się doczekać kiedy przedstawię go moim dzieciom ! Będą pod wrażeniem ! Pozdawiam

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2018 o 11:19

      🙂

      Odpowiedz
  11. Justyna 7 czerwca 2018 o 15:17

    Ciężko znaleźć mi odpowiedniejsze słodkości na gorące dni. Chłodna galaretka i spora porcja owoców. Kusi oj kusi wyglądem, na sam widok aż coś słodkiego by się zjadło. Zapiszę sobie ten przepis i wykorzystam w weekend. Dzieciaki będą zachwycone. Jednak użyję malin, które uwielbiam zamiast truskaweczek. Super wpis i oby tak dalej!

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2018 o 11:21

      bardzo się cieszę 🙂 dla mnie ta receptura to taka klasyka mojego rodzinnego domu 🙂

      Odpowiedz
    2. Ania 8 czerwca 2019 o 16:21

      A czym można zastąpić żelatynę ?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:35

        Agarem

        Odpowiedz
  12. Kasia 7 czerwca 2018 o 11:14

    Na pewno teraz w weekend przetestuję ten przepis, akurat robimy małą imprezkę na działce więc na upalne dni taki placek z lodówki będzie moim zdaniem idealny. Wcześniej już robiłam dużo razy taki placek z galaretką , u mnie w domu wszyscy go lubią:) Dam znać jak przetestuję Pani przepis, ale na pewno będzie bardzo dobry,

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2018 o 11:22

      czekam z niecierpliwością 🙂 gorąco pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.