Ciasto lata – biszkopt z kremem

Słodka klasyka upalnych dni. Ten przepis to wspomnienie mojego dzieciństwa. Zawsze w letnie dni, kiedy tylko pojawiły się truskawki moja Mama przygotowywała nam to ciasto. Zawsze z sentymentem po nie sięgam. Kiedy na Instagramie pokazałam tylko jego początki przygotowania, posypała się lawina komentarzy i wiadomości z prośbą o przepis. Dzisiejszy przepis nie jest fit, nie jest bez cukru, tłuszczu, glutenu. Dzisiejszy przepis to pyszna, lekka propozycja na fantastyczne ciasto z owocami.

Gwarantuję Wam, raz spróbujecie, a zostanie z Wami na lata. Ciasto lata – biszkopt z kremem i galaretką!

Ilość porcji17 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia17 minutCałkowity czas1 godz. 30 minut

Składniki na biszkopt:
 3 jajka
 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
 300 ml śmietany 30%
 250 g mascarpone
 2 łyżeczki żelatyny
 4 łyżki cukru pudru
 1 skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
 2 opakowania galaretki truskawkowej
 400 ml wody
 świeże truskawki

1

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do całkowitego  wystygnięcia.

2

Przygotować biszkopt. Nastawić piekarnik na temperaturę 160 ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby boki wystawały ponad brzegi.

3

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier.

4

Do ubitych białek cały czas miksując dodać żółtka.

5

Nastepnie wymieszać obie mąki i przesiać je do masy.

6

Całość mieszać za pomocą silikonowej szpatuły tak, aby delikatnie połączyć wszystkie składniki.

7

Ciasto przelać na przygotowną blaszkę i wyrównać. Piec 15 - 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30 cm. Ponownie włożyć do piekarnika już wyłączonego z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzić.

8

Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w miseczce z wodą - ok 3 łyżki tak, aby napęczniała. Po 5 minutach dodać kolejne 3 łyżki wrzątku  i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić, aby przestygła.

9

Śmietanę ubić wraz cukrem pudrem. Kiedy będzie już sztywna dodać mascarpone oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie zmiksować, aż zaczną formować się wzorki na kremie.

10

Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze 2 minuty.

11

Przygotowanie ciasta. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Włożyć do lodówki.

12

Galaretkę truskawkową wylać na ciasto w momencie, kiedy zacznie tężeć. Ponownie całość włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.

Wartości odżywcze

17 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na biszkopt:
 3 jajka
 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
 300 ml śmietany 30%
 250 g mascarpone
 2 łyżeczki żelatyny
 4 łyżki cukru pudru
 1 skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
 2 opakowania galaretki truskawkowej
 400 ml wody
 świeże truskawki

Przygotowanie

1

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do całkowitego  wystygnięcia.

2

Przygotować biszkopt. Nastawić piekarnik na temperaturę 160 ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby boki wystawały ponad brzegi.

3

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier.

4

Do ubitych białek cały czas miksując dodać żółtka.

5

Nastepnie wymieszać obie mąki i przesiać je do masy.

6

Całość mieszać za pomocą silikonowej szpatuły tak, aby delikatnie połączyć wszystkie składniki.

7

Ciasto przelać na przygotowną blaszkę i wyrównać. Piec 15 - 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30 cm. Ponownie włożyć do piekarnika już wyłączonego z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzić.

8

Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w miseczce z wodą - ok 3 łyżki tak, aby napęczniała. Po 5 minutach dodać kolejne 3 łyżki wrzątku  i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić, aby przestygła.

9

Śmietanę ubić wraz cukrem pudrem. Kiedy będzie już sztywna dodać mascarpone oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie zmiksować, aż zaczną formować się wzorki na kremie.

10

Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze 2 minuty.

11

Przygotowanie ciasta. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Włożyć do lodówki.

12

Galaretkę truskawkową wylać na ciasto w momencie, kiedy zacznie tężeć. Ponownie całość włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.

Notes

Ciasto lata – biszkopt z kremem

(Wyświetlono 20 056 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)