Wegańskie curry z soczewicy

Najlepsze wegańskie curry pełne aromatów i smaków.

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas50 minut

 2 łyżki oleju z pestek winogron
 1 łyżeczka kminu rzymskiego
 1 łyżeczka nasion kolendry
 1 szalotka
 5 ząbków czosnku
 2 puszki krojonych pomidorów
 1 cm imbiru
 1 łyżki kurkumy
 2 łyżeczka soli morskiej
 1 szklanka soczewicy brązowej
 1 papryczka chili
 1 puszka mleka kokosowego
 2 garści pomidorków koktajlowych
 2 szklanki szklanki wody
 świeża kolendra

1

Na patelni podprażyć kmin oraz kolendrę przez 3-4 minuty, aby uwolniły olejki eteryczne. Przełożyć do mocnego miksera lub moździerza i zmiksować na pył.

2

W dużym garnku rozgrzać olej z pestek winogron i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz drobno posiekane chili przez 4 minuty.

3

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej przygotowane przyprawy, starty na tarce imbir oraz kurkumę. Całość smażyć kolejne 2 minuty.

4

Następnie dodać pomidory z puszki i gotować, co jakiś czas mieszając przez 5 minut. Dodać soczewicę i i 2 szklanki wody do garnka, zagotować.

5

Zmniejszyć temperaturę, przykryć garnek i gotować przez 35-40 minut, lub dopóki soczewica nie będzie miękka. Mieszać od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu soczewicy do dna. Jeśli curry wygląda na suche, dodać wody.
Gdy soczewica jest miękka, dodać mleko kokosowe, sól i pomidory koktajlowe i gotować kolejne 5 minut na małym ogniu. Przed podaniem obficie posypać kolendrą.

Możliwości:
6

zamiast soczewicy można użyć ciecierzycy z puszki

7

najlepiej smakuje z ryżej jaśminowym lub chlebkami naan

Wartości odżywcze

Porcji 6

Składniki

 2 łyżki oleju z pestek winogron
 1 łyżeczka kminu rzymskiego
 1 łyżeczka nasion kolendry
 1 szalotka
 5 ząbków czosnku
 2 puszki krojonych pomidorów
 1 cm imbiru
 1 łyżki kurkumy
 2 łyżeczka soli morskiej
 1 szklanka soczewicy brązowej
 1 papryczka chili
 1 puszka mleka kokosowego
 2 garści pomidorków koktajlowych
 2 szklanki szklanki wody
 świeża kolendra

Przygotowanie

1

Na patelni podprażyć kmin oraz kolendrę przez 3-4 minuty, aby uwolniły olejki eteryczne. Przełożyć do mocnego miksera lub moździerza i zmiksować na pył.

2

W dużym garnku rozgrzać olej z pestek winogron i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz drobno posiekane chili przez 4 minuty.

3

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej przygotowane przyprawy, starty na tarce imbir oraz kurkumę. Całość smażyć kolejne 2 minuty.

4

Następnie dodać pomidory z puszki i gotować, co jakiś czas mieszając przez 5 minut. Dodać soczewicę i i 2 szklanki wody do garnka, zagotować.

5

Zmniejszyć temperaturę, przykryć garnek i gotować przez 35-40 minut, lub dopóki soczewica nie będzie miękka. Mieszać od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu soczewicy do dna. Jeśli curry wygląda na suche, dodać wody.
Gdy soczewica jest miękka, dodać mleko kokosowe, sól i pomidory koktajlowe i gotować kolejne 5 minut na małym ogniu. Przed podaniem obficie posypać kolendrą.

Możliwości:
6

zamiast soczewicy można użyć ciecierzycy z puszki

7

najlepiej smakuje z ryżej jaśminowym lub chlebkami naan

Wegańskie curry z soczewicy
(Wyświetlono 3 239 razy, 6 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Avatar domi1107 22 lipca 2019 o 13:15

    Czy zamiast soczewicy czerwonej można użyć soczewicy zielonej? Czy bardzo zmieni to danie? 🙂

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:17

      oczywiście można użyć – smak będzie podobny

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *