Najlepsze pieczone żeberka

Przyznam się Wam, że fanką żeberek nie jestem. Jednak mój mąż za nimi przepada.  Miękkie, soczyste i  aromatyczne! Cóż chcieć więcej – zawsze mówi, kiedy dostaje je pod nos:) Stwierdziłam, że ten przepis pojawić się musi na blogu. Pochłania trochę czasu samo pieczenie jednak przygotowanie jest dziecinnie proste.

Zapraszam Was na najlepsze pieczone żeberka w końcu majówkę czas zacząć 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 4 kg żeberek
 ¾ szklanki brązowego cukru - można użyć miodu
 1 łyżeczka soli wędzonej  ale może też być zwykła
 1 łyżka papryki słodkiej
 5 ząbków czosnku
 ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki ostrej
 2 szklanki sosu barbecue lub ketchupu

1

Żeberka umyć i oczyścić.

2

Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Żeberka włożyć do sosu i odstawić na 30 minut.

3

Rozgrzać piekarnik do 150 ºC

4

Ułożyć żeberka na dwóch warstwach folii tak aby ta strona mięsista była do dołu. Następnie położyć dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zacisnąć brzegi.

5

Piec 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 4 kg żeberek
 ¾ szklanki brązowego cukru - można użyć miodu
 1 łyżeczka soli wędzonej  ale może też być zwykła
 1 łyżka papryki słodkiej
 5 ząbków czosnku
 ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki ostrej
 2 szklanki sosu barbecue lub ketchupu

Przygotowanie

1

Żeberka umyć i oczyścić.

2

Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Żeberka włożyć do sosu i odstawić na 30 minut.

3

Rozgrzać piekarnik do 150 ºC

4

Ułożyć żeberka na dwóch warstwach folii tak aby ta strona mięsista była do dołu. Następnie położyć dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zacisnąć brzegi.

5

Piec 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości

Notes

Najlepsze pieczone żeberka
(Wyświetlono 9 062 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)