Najlepsze pieczone żeberka

Przyznam się Wam, że fanką żeberek nie jestem. Jednak mój mąż za nimi przepada.  Miękkie, soczyste i  aromatyczne! Cóż chcieć więcej – zawsze mówi, kiedy dostaje je pod nos:) Stwierdziłam, że ten przepis pojawić się musi na blogu. Pochłania trochę czasu samo pieczenie jednak przygotowanie jest dziecinnie proste.

Zapraszam Was na najlepsze pieczone żeberka w końcu majówkę czas zacząć 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 4 kg żeberek
 ¾ szklanki brązowego cukru - można użyć miodu
 1 łyżeczka soli wędzonej  ale może też być zwykła
 1 łyżka papryki słodkiej
 5 ząbków czosnku
 ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki ostrej
 2 szklanki sosu barbecue lub ketchupu

1

Żeberka umyć i oczyścić.

2

Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Żeberka włożyć do sosu i odstawić na 30 minut.

3

Rozgrzać piekarnik do 150 ºC

4

Ułożyć żeberka na dwóch warstwach folii tak aby ta strona mięsista była do dołu. Następnie położyć dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zacisnąć brzegi.

5

Piec 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości

Składniki

 4 kg żeberek
 ¾ szklanki brązowego cukru - można użyć miodu
 1 łyżeczka soli wędzonej  ale może też być zwykła
 1 łyżka papryki słodkiej
 5 ząbków czosnku
 ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki ostrej
 2 szklanki sosu barbecue lub ketchupu

Przygotowanie

1

Żeberka umyć i oczyścić.

2

Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Żeberka włożyć do sosu i odstawić na 30 minut.

3

Rozgrzać piekarnik do 150 ºC

4

Ułożyć żeberka na dwóch warstwach folii tak aby ta strona mięsista była do dołu. Następnie położyć dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zacisnąć brzegi.

5

Piec 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości

Najlepsze pieczone żeberka
(Wyświetlono 688 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

18 komentarzy

  1. Avatar Asia 2 maja 2019 o 20:22

    Czy można zrobić marynata mięso dzień wcześniej i zostawić w lodówce A następnego dnia piec? Czy nie za bardzo marynata przejdzie

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 6 maja 2019 o 22:12

      spokojnie można zrobić – będzie nawet lepsze 🙂

  2. Avatar Aga 25 stycznia 2019 o 23:58

    Też nie rozumiem instrukcji dotyczscej folii…czy żeberka mają nią być szczelnie owinięte przez cały czas pieczenia?
    Proszę o odpowiedź:)

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:37

      dokładnie tak – cały czas szczelnie owinięte

  3. Avatar Iwona 24 grudnia 2017 o 23:38

    Zrobiłam, wczesniej krotko obsmażylam bo były dość tłuste. Wszystkim bardzo smakowały. Nie bardzo zrozumiałam o co chodzi z tą podwójną folią. Polecam. ?

  4. Avatar Magdalena 23 czerwca 2017 o 20:09

    A w jakiej temperaturze piecze pani żeberka? I czy funkcka góra dół czy termoobieg

    1. admin admin 24 czerwca 2017 o 11:48

      150 C z funkcją grzania góra – dół

      1. Avatar Asia 2 maja 2019 o 14:35

        Czy można zmarnować mieso dzień wcześniej i przez noc w lodowce? Czy nie będzie wtedy za bardzo aromatyczne

        1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 5 maja 2019 o 22:13

          spokojnie – będzie jeszcze lepsze 🙂

  5. Avatar Olga 5 stycznia 2017 o 11:26

    Jakie dodatki pasują do żeberek?

    1. Avatar Olga 5 stycznia 2017 o 11:36

      I na ile osób jest taka 4kg porcja? 🙂

    2. admin admin 5 stycznia 2017 o 13:26

      pieczone ziemniaki lub puree z selera

  6. Avatar Marta 1 listopada 2016 o 23:06

    Oooooo to prawda ! 🙂 Zgryźliwych babsztyli nie brakuje. Cudownie mieć potrawy za którymi szaleją domownicy.

    1. admin admin 2 listopada 2016 o 10:42

      :*

  7. Avatar Ania 1 listopada 2016 o 23:05

    Świetny przepis. Żeberka przepyszne a riposta Joli przecudowna.

    1. admin admin 2 listopada 2016 o 10:42

      dokładnie 🙂

  8. Avatar Beata 15 lipca 2016 o 12:37

    To jak tak lubi dlaczego nie robi ich sam?

    1. Avatar Jola 9 października 2016 o 13:27

      Pewnie dlatego, że nie ma w domu zgyźliwej baby a kochającą żonę, która z miłością mu je przyrządza:)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *