Batony owsiane z kaszą jaglaną

Szybkie w przygotowaniu, pożywne batony. Idealne jako przekąska, drugie śniadanie lub deser.

Ilość porcji21 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas40 minut

 ¾ szklanka miodu
 ½ szklanka oleju kokosowego
 1 szklanka masła orzechowego
 2 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 ¾ szklanka kaszy jaglanej
 ¾ szklanka nasion słonecznika
 1 szklanka migdałów
 1 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórków kokosowych
 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu

1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W rondlu na małym ogniu rozpuścić miód, olej kokosowy i masło orzechowe, często mieszając.

3

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, kaszę jaglaną, słonecznik, posiekane migdały, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, sól i cynamon.

4

Wlać ciepły płyn do suchych składników i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna.

5

Piec przez 30-35 minut lub do momentu, kiedy nabierze złotego koloru. Pozostawić batoniki do wystygnięcia przez co najmniej 3 godziny. Pokroić na batony i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Wartości odżywcze

Ilość 1518g

Porcji 21


Ilość na porcję
Kalorie 365
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23.8g37%
Węglowodany 30g10%
Błonnik pokarmowy 4g16%
Białko 9.6g20%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 ¾ szklanka miodu
 ½ szklanka oleju kokosowego
 1 szklanka masła orzechowego
 2 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 ¾ szklanka kaszy jaglanej
 ¾ szklanka nasion słonecznika
 1 szklanka migdałów
 1 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórków kokosowych
 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W rondlu na małym ogniu rozpuścić miód, olej kokosowy i masło orzechowe, często mieszając.

3

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, kaszę jaglaną, słonecznik, posiekane migdały, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, sól i cynamon.

4

Wlać ciepły płyn do suchych składników i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna.

5

Piec przez 30-35 minut lub do momentu, kiedy nabierze złotego koloru. Pozostawić batoniki do wystygnięcia przez co najmniej 3 godziny. Pokroić na batony i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Batony owsiane z kaszą jaglaną
(Wyświetlono 16 963 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

14 komentarzy

  1. Ania 30 stycznia 2020 o 15:40

    czy mozna uzyc inncyh orzechow? dzieki

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 31 stycznia 2020 o 14:19

      oczywiście

      Odpowiedz
  2. Ania 30 stycznia 2020 o 15:16

    Jak długo można przechowywać te pyszności?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 31 stycznia 2020 o 14:19

      tydzień

      Odpowiedz
  3. monika 20 stycznia 2020 o 14:05

    Jak można zmienić skład aby batony były mnie kaloryczne. Z czego zrezygnować. Albo czego dać mnie czym zastąpić ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 20:59

      masło i olej zastąpić bananem

      Odpowiedz
      1. Marlena 25 stycznia 2020 o 17:36

        3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 26 stycznia 2020 o 13:53

          surowej

          Odpowiedz
  4. Anna Ratajczak 3 listopada 2019 o 15:39

    Czy olej kokosowy moźna zastąpić olejem z pestek winogron?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 6 listopada 2019 o 15:10

      tak

      Odpowiedz
  5. Sylwia 3 listopada 2019 o 14:52

    Kasza jaglana taka nieugotowana? 😀 zrobi się w piekarniku? Nawet nie widziałam!

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 3 listopada 2019 o 15:34

      tak nieugotowana

      Odpowiedz
  6. Kasia 3 listopada 2019 o 13:18

    Pani Kingo,
    czy kasza jaglana do tych batonów ma być surowa czy ugotowana?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 3 listopada 2019 o 15:35

      surowa

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.