Szybkie w przygotowaniu, pożywne batony. Idealne jako przekąska, drugie śniadanie lub deser.
Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondlu na małym ogniu rozpuścić miód, olej kokosowy i masło orzechowe, często mieszając.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, kaszę jaglaną, słonecznik, posiekane migdały, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, sól i cynamon.
Wlać ciepły płyn do suchych składników i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna.
Piec przez 30-35 minut lub do momentu, kiedy nabierze złotego koloru. Pozostawić batoniki do wystygnięcia przez co najmniej 3 godziny. Pokroić na batony i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Ilość 1518g
Porcji 21
- Ilość na porcję
- Kalorie 365
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 23.8g37%
- Węglowodany 30g10%
- Błonnik pokarmowy 4g16%
- Białko 9.6g20%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondlu na małym ogniu rozpuścić miód, olej kokosowy i masło orzechowe, często mieszając.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, kaszę jaglaną, słonecznik, posiekane migdały, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, sól i cynamon.
Wlać ciepły płyn do suchych składników i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna.
Piec przez 30-35 minut lub do momentu, kiedy nabierze złotego koloru. Pozostawić batoniki do wystygnięcia przez co najmniej 3 godziny. Pokroić na batony i przechowywać w szczelnym pojemniku.
czy mozna uzyc inncyh orzechow? dzieki
oczywiście
Jak długo można przechowywać te pyszności?
tydzień
Jak można zmienić skład aby batony były mnie kaloryczne. Z czego zrezygnować. Albo czego dać mnie czym zastąpić ?
masło i olej zastąpić bananem
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej?
surowej
Czy olej kokosowy moźna zastąpić olejem z pestek winogron?
tak
Kasza jaglana taka nieugotowana? 😀 zrobi się w piekarniku? Nawet nie widziałam!
tak nieugotowana
Pani Kingo,
czy kasza jaglana do tych batonów ma być surowa czy ugotowana?
surowa