Batony owsiane z kaszą jaglaną

Szybkie w przygotowaniu, pożywne batony. Idealne jako przekąska, drugie śniadanie lub deser.

Ilość porcji21 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas40 minut

 ¾ szklanka miodu
 ½ szklanka oleju kokosowego
 1 szklanka masła orzechowego
 2 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 ¾ szklanka kaszy jaglanej
 ¾ szklanka nasion słonecznika
 1 szklanka migdałów
 1 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórków kokosowych
 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu

1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W rondlu na małym ogniu rozpuścić miód, olej kokosowy i masło orzechowe, często mieszając.

3

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, kaszę jaglaną, słonecznik, posiekane migdały, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, sól i cynamon.

4

Wlać ciepły płyn do suchych składników i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna.

5

Piec przez 30-35 minut lub do momentu, kiedy nabierze złotego koloru. Pozostawić batoniki do wystygnięcia przez co najmniej 3 godziny. Pokroić na batony i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Wartości odżywcze

21 porcji

Serving size

1518g


Amount per serving
Kalorie365
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23.8g31%
Węglowodany 30g11%
Błonnik pokarmowy 4g15%
Białko 9.6g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 ¾ szklanka miodu
 ½ szklanka oleju kokosowego
 1 szklanka masła orzechowego
 2 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 ¾ szklanka kaszy jaglanej
 ¾ szklanka nasion słonecznika
 1 szklanka migdałów
 1 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórków kokosowych
 szczypta soli
 ½ łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W rondlu na małym ogniu rozpuścić miód, olej kokosowy i masło orzechowe, często mieszając.

3

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, kaszę jaglaną, słonecznik, posiekane migdały, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, sól i cynamon.

4

Wlać ciepły płyn do suchych składników i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna.

5

Piec przez 30-35 minut lub do momentu, kiedy nabierze złotego koloru. Pozostawić batoniki do wystygnięcia przez co najmniej 3 godziny. Pokroić na batony i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Notes

Batony owsiane z kaszą jaglaną
(Wyświetlono 17 178 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)