Imprezowy talerz rozmaitości

Idealna propozycja na imprezę. Talerz pełen rozmaitości. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania15 minutCałkowity czas15 minut

Dip grecki
 250 g sera feta
 ¾ szklanka jogurtu greckiego
 1 cytryna
 1 ząbek czosnku
 2 łyżki oliwy z oliwek
 do dekoracji: koperek, pieprz, oliwa z oliwek
Ekspresowy hummus z limonką i awokado
 400 g ciecierzycy z puszki
 1 awokado
 1 szklanka liści szpinaku
 ¼ szklanka oliwy z oliwek lub wody
 1 limonka
 1 łyżki tahini
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczka soli
 do dekoracji: oliwa, kiełki i nasiona słonecznika
Czerwony hummus z buraków
 400 g ciecierzycy z puszki
 1 upieczony burak
 ¼ szklanka oliwy z oliwek lub wody
 2 łyżki łyżki tahini
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki wędzonej papryki
 ½ łyżeczka soli
 do dekoracji: tahini i nasiona sezamu

Dip grecki
1

W blenderze zmiksować ze sobą ser Feta, jogurt, skórkę startą z cytryny, oraz 1 łyżkę soku z cytryny, ząbek czosnku i oliwę. Masę przełożyć do miski i udekorować koperkiem, pieprzem oraz oliwą.

Ekspresowy hummus z limonką i awokado
2

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować ją wraz z miąższem awokado, szpinakiem, oliwą, skórką z limonki oraz łyżką jej soku, tahini, czosnkiem i solą. Przełożyć do miseczki udekorować oliwą, kiełkami i posypać słonecznikiem.

Czerwony hummus z buraków
3

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować ją wraz z burakiem, oliwą, tahini, czosnkiem, słodką wędzoną papryką i solą. Przełożyć do miseczki udekorować odrobiną tahini i posypać sezamem.

Przegotowanie talerza rozmaitości
4

DIp i hummusy wyłożyć do misek. Położyć na dużym talerzu. Podawać w towarzystwie rozmaitych warzyw i owoców, krakersów lub paluszków.
PROPONOWANE DODATKI:
seler naciowy
marchewka
papryki kolorowe
zielony ogórek
strączki groszku
cykoria
sałata rzymska
winogrona jasne i ciemne
pomidorki koktajlowe
krakersy lub grissini
rzodkiewka
czerwona cebula
pita pokrojona w kawałki
oliwki
migdały
figi
pistacje
różyczki kalafiora
różyczki brokułów
kolorowe buraki cienko krojone
awokado
arbuz

Wartości odżywcze

Porcji 5

Składniki

Dip grecki
 250 g sera feta
 ¾ szklanka jogurtu greckiego
 1 cytryna
 1 ząbek czosnku
 2 łyżki oliwy z oliwek
 do dekoracji: koperek, pieprz, oliwa z oliwek
Ekspresowy hummus z limonką i awokado
 400 g ciecierzycy z puszki
 1 awokado
 1 szklanka liści szpinaku
 ¼ szklanka oliwy z oliwek lub wody
 1 limonka
 1 łyżki tahini
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczka soli
 do dekoracji: oliwa, kiełki i nasiona słonecznika
Czerwony hummus z buraków
 400 g ciecierzycy z puszki
 1 upieczony burak
 ¼ szklanka oliwy z oliwek lub wody
 2 łyżki łyżki tahini
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki wędzonej papryki
 ½ łyżeczka soli
 do dekoracji: tahini i nasiona sezamu

Przygotowanie

Dip grecki
1

W blenderze zmiksować ze sobą ser Feta, jogurt, skórkę startą z cytryny, oraz 1 łyżkę soku z cytryny, ząbek czosnku i oliwę. Masę przełożyć do miski i udekorować koperkiem, pieprzem oraz oliwą.

Ekspresowy hummus z limonką i awokado
2

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować ją wraz z miąższem awokado, szpinakiem, oliwą, skórką z limonki oraz łyżką jej soku, tahini, czosnkiem i solą. Przełożyć do miseczki udekorować oliwą, kiełkami i posypać słonecznikiem.

Czerwony hummus z buraków
3

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować ją wraz z burakiem, oliwą, tahini, czosnkiem, słodką wędzoną papryką i solą. Przełożyć do miseczki udekorować odrobiną tahini i posypać sezamem.

Przegotowanie talerza rozmaitości
4

DIp i hummusy wyłożyć do misek. Położyć na dużym talerzu. Podawać w towarzystwie rozmaitych warzyw i owoców, krakersów lub paluszków.
PROPONOWANE DODATKI:
seler naciowy
marchewka
papryki kolorowe
zielony ogórek
strączki groszku
cykoria
sałata rzymska
winogrona jasne i ciemne
pomidorki koktajlowe
krakersy lub grissini
rzodkiewka
czerwona cebula
pita pokrojona w kawałki
oliwki
migdały
figi
pistacje
różyczki kalafiora
różyczki brokułów
kolorowe buraki cienko krojone
awokado
arbuz

Imprezowy talerz rozmaitości
(Wyświetlono 15 478 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Natalia 31 grudnia 2019 o 15:02

    Talerz ze mna w tym roku 🙂
    Kingo, kibicuję Ci od paru dobrych lat, jestem dumna, że mamy u nas na Śląsku takie zdolne osoby 🙂
    Super, że jesteś!

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:07

      bardzo dziękuję za tak miły komentarz *

      Odpowiedz
  2. Monika 26 września 2019 o 13:23

    To moje pierwsze humusy! W końcu się skusiłam i nie żałuje. Pychota! Dzięki wielkie za kolejny pyszny przepis 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:15

      polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.