Ostatnio często pytacie mnie o przepisy na torty, także przedstawiam Wam niezwykle elegancki tort Amaretto dla fanów migdałów i delikatnego kremu. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu , jednak dobrze jest aby tort schłodził się i przegryzł przez 2-3 godziny w lodówce. Ja zazwyczaj dzielę sobie etapy przygotowania tortów na dwa. Dzień przed piekę biszkopt, a na drugi przygotowuje krem i wykańczam tort. Nie jestem zwolenniczką ciężkich kremów maślanych dlatego do tego użyłam serka mascarpone i śmietany kremówki. Mój tort był w wersji bezalkoholowej z likierem amaretto bez % jednakmożna spokojnie zrobić wersję typowo dla dorosłych 🙂
Niestety dzisiaj post bez zdjęć przekroju ciasta ponieważ tort ten był prezentem.
Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.
Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.
Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.
Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok 40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.
Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.
Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.
Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.
Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.
Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.
Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.
Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.
Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.
Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.
Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.
Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok 40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.
Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.
Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.
Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.
Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.
Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.
Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.
Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.
Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.