Tort Amaretto

Ostatnio często pytacie mnie o przepisy na torty, także przedstawiam Wam niezwykle elegancki tort Amaretto dla fanów migdałów i delikatnego kremu.  Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu , jednak dobrze jest aby tort schłodził się i przegryzł przez 2-3 godziny w lodówce. Ja zazwyczaj dzielę sobie etapy przygotowania tortów na dwa. Dzień przed  piekę biszkopt, a na drugi przygotowuje krem i wykańczam tort.  Nie jestem zwolenniczką ciężkich kremów maślanych dlatego do tego użyłam serka mascarpone i śmietany kremówki. Mój tort był w wersji bezalkoholowej z likierem amaretto bez % jednakmożna spokojnie zrobić wersję typowo dla dorosłych 🙂

Niestety dzisiaj post bez zdjęć przekroju ciasta ponieważ tort ten był prezentem.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na biszkopt:
 5 jajek
 ¾ szklanki cukru
 ¾ szklanki mąki pszennej
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
 500 g włoskiego serka mascarpone
 300 ml śmietanki kremówki 30%
 5 łyżek cukru pudru
 150 ml bezalkoholowego likier Amaretto (można użyć likieru z %)
Składniki do przełożenia tortu i na jego dekorację:
 40 ciastek Amaretti
 czekoladowe ziarenka kawy
 do przełożenia konfitura wiśniowa
 do nasączenia blatów: 3/4 szklanki kawy wymieszanej z 100 ml likieru Amaretto

Biszkopt:
1

Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.

2

Białka oddziel od żółtek  i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.

3

Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.

4

Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.

5

Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok  40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.

6

Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.

Krem:
7

Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.

8

Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.

Przygotowanie Tortu:
9

Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.

10

Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.

11

Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.

12

Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.

13

Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na biszkopt:
 5 jajek
 ¾ szklanki cukru
 ¾ szklanki mąki pszennej
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
 500 g włoskiego serka mascarpone
 300 ml śmietanki kremówki 30%
 5 łyżek cukru pudru
 150 ml bezalkoholowego likier Amaretto (można użyć likieru z %)
Składniki do przełożenia tortu i na jego dekorację:
 40 ciastek Amaretti
 czekoladowe ziarenka kawy
 do przełożenia konfitura wiśniowa
 do nasączenia blatów: 3/4 szklanki kawy wymieszanej z 100 ml likieru Amaretto

Przygotowanie

Biszkopt:
1

Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.

2

Białka oddziel od żółtek  i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.

3

Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.

4

Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.

5

Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok  40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.

6

Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.

Krem:
7

Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.

8

Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.

Przygotowanie Tortu:
9

Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.

10

Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.

11

Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.

12

Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.

13

Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.

Notes

Tort Amaretto
(Wyświetlono 7 320 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)