Koniecznie wypróbujcie ten przepis – proste przygotowanie gwarantuje, że uda się każdemu. Smakuje obłędnie.
W rondlu podprażyć kaszę przez 3-4 minuty następnie na sicie przepłukać ją wrząca wodą. Przełożyć z powrotem do rondla, dodać pół łyżki oliwy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty.
Dodać bulion warzywny, wodę, sól i pieprz, a następnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć temperaturę i gotować przez 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Nie mieszać podczas gotowania.
Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik do 180º C, foremkę o średnicy 20 cm wysmarować pozostałą oliwą.
Kiedy kasza jaglana będzie już gotowa przełożyć ją do foremki i za pomocą elastycznej szpatułki silikonowej docisnąć do dna oraz boków formując spód do tarty. Piec przez 10 minut, aż zacznie się rumienić.
Kiedy spód tarty się piecze w misce wymieszać jajka, serek wiejski, posiekaną drobno bazylię, sól i pieprz. Odłożyć na bok.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na niej zeszklić pokrojoną drobna kostkę szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać drobno posiekany jarmuż i gotować przez 2-3 minuty, aż zwiędnie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i dodać miksturę jajeczną.
Całość wymieszać i przelać na podpieczony spód do tarty.
Piec przez około 30-35 minut. W piekarniku ustawić funkcję grzałki górnej, wyjąć tartę i oprószyć startym parmezanem. Piec kolejne 5 minut. Przed podaniem odczekać 10 minut.
6 porcji
- Amount per serving
- Kalorie323
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 11.6g15%
- Węglowodany 27g10%
- Błonnik pokarmowy 3g11%
- Białko 21.6g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
W rondlu podprażyć kaszę przez 3-4 minuty następnie na sicie przepłukać ją wrząca wodą. Przełożyć z powrotem do rondla, dodać pół łyżki oliwy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty.
Dodać bulion warzywny, wodę, sól i pieprz, a następnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć temperaturę i gotować przez 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Nie mieszać podczas gotowania.
Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik do 180º C, foremkę o średnicy 20 cm wysmarować pozostałą oliwą.
Kiedy kasza jaglana będzie już gotowa przełożyć ją do foremki i za pomocą elastycznej szpatułki silikonowej docisnąć do dna oraz boków formując spód do tarty. Piec przez 10 minut, aż zacznie się rumienić.
Kiedy spód tarty się piecze w misce wymieszać jajka, serek wiejski, posiekaną drobno bazylię, sól i pieprz. Odłożyć na bok.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na niej zeszklić pokrojoną drobna kostkę szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać drobno posiekany jarmuż i gotować przez 2-3 minuty, aż zwiędnie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i dodać miksturę jajeczną.
Całość wymieszać i przelać na podpieczony spód do tarty.
Piec przez około 30-35 minut. W piekarniku ustawić funkcję grzałki górnej, wyjąć tartę i oprószyć startym parmezanem. Piec kolejne 5 minut. Przed podaniem odczekać 10 minut.