Tarta z jarmużu na spodzie jaglanym

Koniecznie wypróbujcie ten przepis – proste przygotowanie gwarantuje, że uda się każdemu. Smakuje obłędnie.

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas50 minut

Składniki na spód:
 1 łyżki oliwy z oliwek
 1 ząbek czosnku
 1 szklanka kaszy jaglanej
 1 szklanka bulionu warzywnego
 1 szklanka wody
 ½ łyżeczka soli
 ½ łyżeczka pieprzu
Składniki na wypełnienie
 8 jajek
 200 g serka wiejskiego
 ½ łyżeczka soli
 ½ łyżeczka pieprzu
 ½ łyżki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 2 ząbki czosnku
 1 garść świeżej bazylii
 2 szklanki jarmużu (134g)
 4 łyżki parmezanu

Przygotowanie spodu:
1

W rondlu podprażyć kaszę przez 3-4 minuty następnie na sicie przepłukać ją wrząca wodą. Przełożyć z powrotem do rondla, dodać pół łyżki oliwy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty.

2

Dodać bulion warzywny, wodę, sól i pieprz, a następnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć temperaturę i gotować przez 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Nie mieszać podczas gotowania.

3

Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik do 180º C, foremkę o średnicy 20 cm wysmarować pozostałą oliwą.

4

Kiedy kasza jaglana będzie już gotowa przełożyć ją do foremki i za pomocą elastycznej szpatułki silikonowej docisnąć do dna oraz boków formując spód do tarty. Piec przez 10 minut, aż zacznie się rumienić.

Przygotowanie wypełnienia:
5

Kiedy spód tarty się piecze w misce wymieszać jajka, serek wiejski, posiekaną drobno bazylię, sól i pieprz. Odłożyć na bok.

6

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na niej zeszklić pokrojoną drobna kostkę szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać drobno posiekany jarmuż i gotować przez 2-3 minuty, aż zwiędnie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i dodać miksturę jajeczną.

7

Całość wymieszać i przelać na podpieczony spód do tarty.

8

Piec przez około 30-35 minut. W piekarniku ustawić funkcję grzałki górnej, wyjąć tartę i oprószyć startym parmezanem. Piec kolejne 5 minut. Przed podaniem odczekać 10 minut.

Wartości odżywcze

Porcji 6


Ilość na porcję
Kalorie 323
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 11.6g18%
Węglowodany 27g9%
Błonnik pokarmowy 3g12%
Białko 21.6g44%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

Składniki na spód:
 1 łyżki oliwy z oliwek
 1 ząbek czosnku
 1 szklanka kaszy jaglanej
 1 szklanka bulionu warzywnego
 1 szklanka wody
 ½ łyżeczka soli
 ½ łyżeczka pieprzu
Składniki na wypełnienie
 8 jajek
 200 g serka wiejskiego
 ½ łyżeczka soli
 ½ łyżeczka pieprzu
 ½ łyżki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 2 ząbki czosnku
 1 garść świeżej bazylii
 2 szklanki jarmużu (134g)
 4 łyżki parmezanu

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:
1

W rondlu podprażyć kaszę przez 3-4 minuty następnie na sicie przepłukać ją wrząca wodą. Przełożyć z powrotem do rondla, dodać pół łyżki oliwy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty.

2

Dodać bulion warzywny, wodę, sól i pieprz, a następnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć temperaturę i gotować przez 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Nie mieszać podczas gotowania.

3

Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik do 180º C, foremkę o średnicy 20 cm wysmarować pozostałą oliwą.

4

Kiedy kasza jaglana będzie już gotowa przełożyć ją do foremki i za pomocą elastycznej szpatułki silikonowej docisnąć do dna oraz boków formując spód do tarty. Piec przez 10 minut, aż zacznie się rumienić.

Przygotowanie wypełnienia:
5

Kiedy spód tarty się piecze w misce wymieszać jajka, serek wiejski, posiekaną drobno bazylię, sól i pieprz. Odłożyć na bok.

6

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na niej zeszklić pokrojoną drobna kostkę szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać drobno posiekany jarmuż i gotować przez 2-3 minuty, aż zwiędnie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i dodać miksturę jajeczną.

7

Całość wymieszać i przelać na podpieczony spód do tarty.

8

Piec przez około 30-35 minut. W piekarniku ustawić funkcję grzałki górnej, wyjąć tartę i oprószyć startym parmezanem. Piec kolejne 5 minut. Przed podaniem odczekać 10 minut.

Tarta z jarmużu na spodzie jaglanym
(Wyświetlono 17 231 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Asia 29 kwietnia 2020 o 10:34

    Mmm… czuję że to będzie pyszne! Akurat mam świezy szpinak w lodówce, wiec zrobię wersję z nim?Dziękuje za super przepisy! Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  2. Marta 19 listopada 2019 o 10:56

    Cudo!!! A czy jakieś zamienniki się nadadzą na wersję bezmleczną???

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:49

      tak tofu zmiksowane z wegańską śmietaną

      Odpowiedz
  3. Mysza 8 lipca 2019 o 13:31

    Kradne pomysł ? jarmuż zastąpie szpinakiem a parmezan mozzarellą. Zobaczymy co z tego wyjdzie ? Dzięki!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.