Pyszna i aromatyczna. Prosta i pożywna. Lubię zupy pełne warzyw i powstałe z „resztek” z lodówki. Na Śląsku takie danie nazywamy eintopf. Często robiła je moja Babcia – to taka pyszna pochwała prostoty. Zupy przygotowuję najczęściej dzień wcześniej, kiedy wiem, że kolejny dzień jest pracowity i nie będzie czasu na gotowanie. Uwielbiam je za różnorodność, szybkość przygotowania i smak. Polecam je nie tylko na obiad, ale i na kolację. To cudowne zakończenie dnia.
Moja zimowa zupa warzywna jest treściwa i lekka. Zawsze podaję ją z jogurtem i świeżym koperkiem.
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną cebulą, posiekane drobno chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną, równą kostkę wraz z pokrojonym w talarki selerem naciowym dodać do rondla i smażyć kolejne 2 minut.
Dodać pozostałe mrożone warzywa całość, zalać bulionem i gotować 15 minut.
Zupę doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Podawać z łyżką jogurtu.
Można użyć dowolnych warzyw np. papryka, cukinia, pieczarki czy mrożony bób, groszek, kalafior, brokuły
Zamiast chili można użyć mielonej ostrej papryki
Oby zupa była gęściejsze można pod sam koniec gotowania dodać 1 łyżkę kaszy manny
5 porcji
- Amount per serving
- Kalorie146
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 5.1g7%
- Węglowodany 19.2g7%
- Białko 6.4g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną cebulą, posiekane drobno chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną, równą kostkę wraz z pokrojonym w talarki selerem naciowym dodać do rondla i smażyć kolejne 2 minut.
Dodać pozostałe mrożone warzywa całość, zalać bulionem i gotować 15 minut.
Zupę doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Podawać z łyżką jogurtu.
Można użyć dowolnych warzyw np. papryka, cukinia, pieczarki czy mrożony bób, groszek, kalafior, brokuły
Zamiast chili można użyć mielonej ostrej papryki
Oby zupa była gęściejsze można pod sam koniec gotowania dodać 1 łyżkę kaszy manny
Notes