Zimowa zupa ? warzywna

Pyszna i aromatyczna. Prosta i pożywna. Lubię zupy pełne warzyw i powstałe z „resztek” z lodówki. Na Śląsku takie danie nazywamy eintopf. Często robiła je moja Babcia – to taka pyszna pochwała prostoty.  Zupy przygotowuję najczęściej dzień wcześniej, kiedy wiem, że kolejny dzień jest pracowity i nie będzie czasu na gotowanie. Uwielbiam je za różnorodność, szybkość przygotowania i smak. Polecam je nie tylko na obiad, ale i na kolację. To cudowne zakończenie dnia.

Moja zimowa zupa warzywna jest treściwa i lekka. Zawsze podaję ją z jogurtem i świeżym koperkiem.

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 ziemniaki
 1 łodyga selera naciowego
 ½ papryczki chili
 ½ szklanki mrożonki marchew z groszkiem
 ½ szklanki mrożonki fasolki szparagowej
 750 ml bulionu warzywnego
 1 świeży koperek
 200 g jogurtu naturalnego
 sól i pieprz

1

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną cebulą, posiekane drobno chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2 minut.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną, równą kostkę wraz z pokrojonym w talarki selerem naciowym dodać do rondla i smażyć kolejne 2 minut.

3

Dodać pozostałe mrożone warzywa całość, zalać bulionem i gotować 15 minut.

4

Zupę doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Podawać z łyżką jogurtu.

Możliwości:
5

Można użyć dowolnych warzyw np. papryka, cukinia, pieczarki czy mrożony bób, groszek, kalafior, brokuły

6

Zamiast chili można użyć mielonej ostrej papryki

7

Oby zupa była gęściejsze można pod sam koniec gotowania dodać 1 łyżkę kaszy manny

Wartości odżywcze

5 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie146
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 5.1g7%
Węglowodany 19.2g7%
Białko 6.4g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 ziemniaki
 1 łodyga selera naciowego
 ½ papryczki chili
 ½ szklanki mrożonki marchew z groszkiem
 ½ szklanki mrożonki fasolki szparagowej
 750 ml bulionu warzywnego
 1 świeży koperek
 200 g jogurtu naturalnego
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną cebulą, posiekane drobno chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2 minut.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną, równą kostkę wraz z pokrojonym w talarki selerem naciowym dodać do rondla i smażyć kolejne 2 minut.

3

Dodać pozostałe mrożone warzywa całość, zalać bulionem i gotować 15 minut.

4

Zupę doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Podawać z łyżką jogurtu.

Możliwości:
5

Można użyć dowolnych warzyw np. papryka, cukinia, pieczarki czy mrożony bób, groszek, kalafior, brokuły

6

Zamiast chili można użyć mielonej ostrej papryki

7

Oby zupa była gęściejsze można pod sam koniec gotowania dodać 1 łyżkę kaszy manny

Notes

Zimowa zupa ? warzywna

 

(Wyświetlono 3 955 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)