Zimowa zupa ? warzywna

Pyszna i aromatyczna. Prosta i pożywna. Lubię zupy pełne warzyw i powstałe z „resztek” z lodówki. Na Śląsku takie danie nazywamy eintopf. Często robiła je moja Babcia – to taka pyszna pochwała prostoty.  Zupy przygotowuję najczęściej dzień wcześniej, kiedy wiem, że kolejny dzień jest pracowity i nie będzie czasu na gotowanie. Uwielbiam je za różnorodność, szybkość przygotowania i smak. Polecam je nie tylko na obiad, ale i na kolację. To cudowne zakończenie dnia.

Moja zimowa zupa warzywna jest treściwa i lekka. Zawsze podaję ją z jogurtem i świeżym koperkiem.

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 ziemniaki
 1 łodyga selera naciowego
 ½ papryczki chili
 ½ szklanki mrożonki marchew z groszkiem
 ½ szklanki mrożonki fasolki szparagowej
 750 ml bulionu warzywnego
 1 świeży koperek
 200 g jogurtu naturalnego
 sól i pieprz

1

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną cebulą, posiekane drobno chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2 minut.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną, równą kostkę wraz z pokrojonym w talarki selerem naciowym dodać do rondla i smażyć kolejne 2 minut.

3

Dodać pozostałe mrożone warzywa całość, zalać bulionem i gotować 15 minut.

4

Zupę doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Podawać z łyżką jogurtu.

Możliwości:
5

Można użyć dowolnych warzyw np. papryka, cukinia, pieczarki czy mrożony bób, groszek, kalafior, brokuły

6

Zamiast chili można użyć mielonej ostrej papryki

7

Oby zupa była gęściejsze można pod sam koniec gotowania dodać 1 łyżkę kaszy manny

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 146
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 5.1g8%
Węglowodany 19.2g7%
Białko 6.4g13%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 ziemniaki
 1 łodyga selera naciowego
 ½ papryczki chili
 ½ szklanki mrożonki marchew z groszkiem
 ½ szklanki mrożonki fasolki szparagowej
 750 ml bulionu warzywnego
 1 świeży koperek
 200 g jogurtu naturalnego
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną cebulą, posiekane drobno chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2 minut.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną, równą kostkę wraz z pokrojonym w talarki selerem naciowym dodać do rondla i smażyć kolejne 2 minut.

3

Dodać pozostałe mrożone warzywa całość, zalać bulionem i gotować 15 minut.

4

Zupę doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Podawać z łyżką jogurtu.

Możliwości:
5

Można użyć dowolnych warzyw np. papryka, cukinia, pieczarki czy mrożony bób, groszek, kalafior, brokuły

6

Zamiast chili można użyć mielonej ostrej papryki

7

Oby zupa była gęściejsze można pod sam koniec gotowania dodać 1 łyżkę kaszy manny

Zimowa zupa ? warzywna

 

(Wyświetlono 3 740 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Trener biznesu 8 marca 2018 o 12:53

    Fantastyczna, rozgrzewająca zupa. Idelna na zimowe obiadki 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2018 o 16:24

      🙂 dzięki

      Odpowiedz
  2. Magdalena 2 marca 2018 o 13:41

    Rodzinka właśnie po obiedzie ? zupka pyszna ? pominęłam papryczkę chilli ze względu na dzieci, ale z mężem sobie dosypaliśmy do talerza ? Mniam mniam 🙂 pozdrawiam z prawie sąsiedzkich Stolarzowic ?

    Odpowiedz
    1. admin 4 marca 2018 o 19:03

      Bardzo się cieszę – również uwielbiam tą zupę. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Sara 28 lutego 2018 o 18:10

    Super przepis a chciałam się zapytać kiedy będzie przepis na ciasto marchewkowe które pani pokazywała na insta story?

    Odpowiedz
    1. admin 4 marca 2018 o 19:06

      Najbliższym tygodniu – obiecuję.

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.