Omlet biszkoptowy

Najlepszy na śniadanie. Puszysty i idealny!

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas10 minut

 2 jajka
 2 łyżeczka cukru
 2 łyżeczka maki pszennej
 2 łyżeczka masła
 dowolne dodatki: owoce, jogurt

1

Ubijamy dwa białka na sztywno dodając do masy 2 łyżeczki cukru - dalej ubijamy.

2

Następnie dodajemy żółtka oraz przesiane 2 łyżeczki mąki pszennej.

3

Całość delikatnie mieszamy.

4

Masę przelewamy na patelnie z roztopioną odrobina masła i przykrywamy pokrywką.

5

Smażymy na średnim ogniu. NAstępnie po ok 4-5 minutach przekładamy energicznym ruchem na druga patelnię również z masłem. Smażymy kolejne 4 minuty.

6

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

UWAGA! wartość kaloryczna policzona dla omleta bez dodatków

Wartości odżywcze

Ilość 168g

Porcji 1


Ilość na porcję
Kalorie 344
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 22g34%
Węglowodany 18g6%
Białko 18g36%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 jajka
 2 łyżeczka cukru
 2 łyżeczka maki pszennej
 2 łyżeczka masła
 dowolne dodatki: owoce, jogurt

Przygotowanie

1

Ubijamy dwa białka na sztywno dodając do masy 2 łyżeczki cukru - dalej ubijamy.

2

Następnie dodajemy żółtka oraz przesiane 2 łyżeczki mąki pszennej.

3

Całość delikatnie mieszamy.

4

Masę przelewamy na patelnie z roztopioną odrobina masła i przykrywamy pokrywką.

5

Smażymy na średnim ogniu. NAstępnie po ok 4-5 minutach przekładamy energicznym ruchem na druga patelnię również z masłem. Smażymy kolejne 4 minuty.

6

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

UWAGA! wartość kaloryczna policzona dla omleta bez dodatków
Omlet biszkoptowy
(Wyświetlono 110 106 razy, 9 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. magda 14 września 2019 o 10:51

    Pyszny omlecik robiłam już kilka razy polecam

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.