Ekspresowe placuszki śniadaniowe

To będzie piękny dzień, to musi być wyjątkowy dzień. Rano zawsze wstaje z planem działania, to nic, że po południu wszystko z perspektywy czasu wygląda totalnie inaczej. Kiedy na świecie nie było jeszcze Jagienki, wszystko miałam poukładane, zaplanowane co do minuty. Dziś to, co się dzieje to istna ruletka. Czasami nawet ciężko zaplanować wyjście na rodzinny obiad. Wszystko w pośpiechu od świtu do nocy i najważniejsze, że wcale to nie jest takie złe. Od nowa nauczyłam się jeszcze lepszej organizacji czasu i domu. Tworzę ekspresowe przepisy tak, aby zdążyć z praniem, sprzątaniem, prasowaniem przed pobudką córeczki. Dziś dzień rozpoczynam od ekspresowych placuszków i dobrej kawy! Życzę Wam cudownego dnia-niech będzie pyszny i po prostu dobry!

Zawsze udany poranek!

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 ½ szklanki płatków owsianych
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 150 g jogurtu naturalnego
 ½ banana
 1 jajko
 1 łyżka cukru trzcinowego
  szklanki świeżych lub mrożonych borówek
 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
 do smażenia: olej z pestek winogron

1

Wszystkie składniki (poza borówkami) umieścić w blenderze i zmiksować. Odstawić na 5 minut. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać odrobine mleka roślinnego lub wody i wymieszać, jeżeli za rzadkie dodać płatków owsianych i ponownie zmiksować.

2

Rozgrzać patelnię, wlać na nią olej. Nadmiar zebrać ręcznikiem papierowym.

3

Wylewać na patelnie ciasto formując placuszki. Każdy dodatkowo posypać borówkami. Kiedy pojawią się pęcherzyki obrócić placuszek i smażyć z drugiej strony, aż nabierze złotego koloru.

Możliwości 
4

zamiast jajka można użyć jajka z siemienia 1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami wody
zamiast borówek można użyć dowolnych owoców

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie930
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 26g34%
Węglowodany 140g51%
Białko 37g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 ½ szklanki płatków owsianych
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 150 g jogurtu naturalnego
 ½ banana
 1 jajko
 1 łyżka cukru trzcinowego
  szklanki świeżych lub mrożonych borówek
 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
 do smażenia: olej z pestek winogron

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki (poza borówkami) umieścić w blenderze i zmiksować. Odstawić na 5 minut. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać odrobine mleka roślinnego lub wody i wymieszać, jeżeli za rzadkie dodać płatków owsianych i ponownie zmiksować.

2

Rozgrzać patelnię, wlać na nią olej. Nadmiar zebrać ręcznikiem papierowym.

3

Wylewać na patelnie ciasto formując placuszki. Każdy dodatkowo posypać borówkami. Kiedy pojawią się pęcherzyki obrócić placuszek i smażyć z drugiej strony, aż nabierze złotego koloru.

Możliwości 
4

zamiast jajka można użyć jajka z siemienia 1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami wody
zamiast borówek można użyć dowolnych owoców

Notes

Ekspresowe placuszki śniadaniowe
(Wyświetlono 27 517 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)