Aromatyczne, słodko pikantne marchewki z pysznym dipem.
Piekarnik nagrzać do 220 °C. Marchewki oczyścić i przekroić wzdłuż w połowie, odcinając nać.
Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Całość skropić oliwą. Piec przez 20-25 minut, aż marchew będzie miękka.
Przygotować sos: w rozdrabniaczu zmiksować jogurt, harissę, sok z cytryny i sól.
Na duży talerz wyłożyć sos, następnie wyłożyć podpieczone marchewki i całość posypać drobno pokruszoną fetą oraz posiekaną pietruszką.
3 porcji
579g
- Amount per serving
- Kalorie154
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 9g12%
- Węglowodany 13.6g5%
- Błonnik pokarmowy 2.6g10%
- Białko 6g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 220 °C. Marchewki oczyścić i przekroić wzdłuż w połowie, odcinając nać.
Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Całość skropić oliwą. Piec przez 20-25 minut, aż marchew będzie miękka.
Przygotować sos: w rozdrabniaczu zmiksować jogurt, harissę, sok z cytryny i sól.
Na duży talerz wyłożyć sos, następnie wyłożyć podpieczone marchewki i całość posypać drobno pokruszoną fetą oraz posiekaną pietruszką.