Pyszne, delikatne, lekkie, niezwykle aromatyczne! Kilka składników, a jaki efekt.
Płatki zalać 1/2 szklanki gotującej wody. Odstawić aby „się rozkleiły” i wystygły.
Mięso wyrobić dokładnie z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i wystudzonych płatków owsianych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły.
Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Ilość 679
Porcji 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 143.6
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 8.75g14%
- Węglowodany 4g2%
- Białko 12.6g26%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Płatki zalać 1/2 szklanki gotującej wody. Odstawić aby „się rozkleiły” i wystygły.
Mięso wyrobić dokładnie z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i wystudzonych płatków owsianych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły.
Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.