Kotlety mielone z płatkami owsianymi

Pyszne, delikatne, lekkie, niezwykle aromatyczne! Kilka składników, a jaki efekt.

Ilość porcji8 porcji

 500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
 sól i pieprz do smaku
 3 łyżki oliwy z oliwek

1

Płatki zalać 1/2 szklanki gotującej wody. Odstawić aby „się rozkleiły” i wystygły.

2

Mięso wyrobić dokładnie z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i wystudzonych płatków owsianych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)

3

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły.

4

Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Uwaga! wartość kaloryczna podana jest dla 1 sztuki

Wartości odżywcze

Ilość 679

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 143.6
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8.75g14%
Węglowodany 4g2%
Białko 12.6g26%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
 sól i pieprz do smaku
 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

1

Płatki zalać 1/2 szklanki gotującej wody. Odstawić aby „się rozkleiły” i wystygły.

2

Mięso wyrobić dokładnie z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i wystudzonych płatków owsianych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje „stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)

3

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby tylko lekko się zarumieniły.

4

Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Uwaga! wartość kaloryczna podana jest dla 1 sztuki
Kotlety mielone z płatkami owsianymi
(Wyświetlono 772 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *