Ziemniaczki które zawsze smakują!Chrupiące i lekkie – prosto z pieca 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 200°C. Ziemniaki obrać i cienko pokroić – najlepiej za pomocą mandoliny.
Ziemniaki osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. W rondelku rozpuścić masło z oliwą.
Ziemniaki przełożyć do miski polać miksturą tłuszczu oprószyć solą, czarnym pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem.
Całość dobrze wymieszać. Przełożyć je najcieńszą stroną do góry do i układać plaster przy plasterku w foremce. Piec przez 60 minut aż nabiorą złotego koloru.
zamiast ziemniaków można użyć dowolnych warzyw np. pietruszki, słodkich ziemniaków, buraków
Ilość 2091g
Porcji 5
- Ilość na porcję
- Kalorie 441
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 14.8g23%
- Węglowodany 75g25%
- Białko 7.8g16%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 200°C. Ziemniaki obrać i cienko pokroić – najlepiej za pomocą mandoliny.
Ziemniaki osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. W rondelku rozpuścić masło z oliwą.
Ziemniaki przełożyć do miski polać miksturą tłuszczu oprószyć solą, czarnym pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem.
Całość dobrze wymieszać. Przełożyć je najcieńszą stroną do góry do i układać plaster przy plasterku w foremce. Piec przez 60 minut aż nabiorą złotego koloru.
zamiast ziemniaków można użyć dowolnych warzyw np. pietruszki, słodkich ziemniaków, buraków
60min? Nie zrobią się z nich węgielki?
ziemnaiki układamy bardzo ciasno – jeden koło drugiego dlatego tak długi czas pieczenia
zdjęcie mi się nie wyświetla ;( nie wiem czy to tylko u mnie, czy to globalny problem ;p
Zauważyłam że ostatnio jest problem z obrazami na przeglądarkach chrom.
Sprawdzałam na różnych i u mnie wszystko działa.
U mnie też nie działa, niestety!
Masz teraz dwa blogi?Teraz tutaj głównie umieszczasz przepisy?
dokładnie teraz tutaj umieszczam przpesiy