Ziemniaczki które zawsze smakują!Chrupiące i lekkie – prosto z pieca 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 200°C. Ziemniaki obrać i cienko pokroić – najlepiej za pomocą mandoliny.
Ziemniaki osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. W rondelku rozpuścić masło z oliwą.
Ziemniaki przełożyć do miski polać miksturą tłuszczu oprószyć solą, czarnym pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem.
Całość dobrze wymieszać. Przełożyć je najcieńszą stroną do góry do i układać plaster przy plasterku w foremce. Piec przez 60 minut aż nabiorą złotego koloru.
zamiast ziemniaków można użyć dowolnych warzyw np. pietruszki, słodkich ziemniaków, buraków
5 porcji
2091g
- Amount per serving
- Kalorie441
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 14.8g19%
- Węglowodany 75g28%
- Białko 7.8g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 200°C. Ziemniaki obrać i cienko pokroić – najlepiej za pomocą mandoliny.
Ziemniaki osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. W rondelku rozpuścić masło z oliwą.
Ziemniaki przełożyć do miski polać miksturą tłuszczu oprószyć solą, czarnym pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem.
Całość dobrze wymieszać. Przełożyć je najcieńszą stroną do góry do i układać plaster przy plasterku w foremce. Piec przez 60 minut aż nabiorą złotego koloru.
zamiast ziemniaków można użyć dowolnych warzyw np. pietruszki, słodkich ziemniaków, buraków