Chrupiące ziemniaczki

Ziemniaczki które zawsze smakują!Chrupiące i lekkie –  prosto z pieca 🙂

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania40 minutCałkowity czas1 godz. 40 minut

 2 kg ziemniaków
 50 g masła
 3 łyżki oliwy z oliwek
 sól himalajska
 świeżo zmielony czarny pieprz
 4 łyżeczka rozmarynu lub oregano

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 200°C. Ziemniaki obrać i cienko pokroić – najlepiej za pomocą mandoliny.

2

Ziemniaki osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. W rondelku rozpuścić masło z oliwą.

3

Ziemniaki przełożyć do miski polać miksturą tłuszczu oprószyć solą, czarnym pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem.

4

Całość dobrze wymieszać. Przełożyć je najcieńszą stroną do góry do i układać plaster przy plasterku w foremce. Piec przez 60 minut aż nabiorą złotego koloru.

Możliwości:
5

zamiast ziemniaków można użyć dowolnych warzyw np. pietruszki, słodkich ziemniaków, buraków

Wartości odżywcze

Ilość 2091g

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 441
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 14.8g23%
Węglowodany 75g25%
Białko 7.8g16%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 kg ziemniaków
 50 g masła
 3 łyżki oliwy z oliwek
 sól himalajska
 świeżo zmielony czarny pieprz
 4 łyżeczka rozmarynu lub oregano

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 200°C. Ziemniaki obrać i cienko pokroić – najlepiej za pomocą mandoliny.

2

Ziemniaki osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. W rondelku rozpuścić masło z oliwą.

3

Ziemniaki przełożyć do miski polać miksturą tłuszczu oprószyć solą, czarnym pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem.

4

Całość dobrze wymieszać. Przełożyć je najcieńszą stroną do góry do i układać plaster przy plasterku w foremce. Piec przez 60 minut aż nabiorą złotego koloru.

Możliwości:
5

zamiast ziemniaków można użyć dowolnych warzyw np. pietruszki, słodkich ziemniaków, buraków

Chrupiące ziemniaczki
(Wyświetlono 11 524 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Kasia 21 listopada 2019 o 20:47

    60min? Nie zrobią się z nich węgielki?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:41

      ziemnaiki układamy bardzo ciasno – jeden koło drugiego dlatego tak długi czas pieczenia

      Odpowiedz
  2. Karola 4 lipca 2019 o 20:32

    zdjęcie mi się nie wyświetla ;( nie wiem czy to tylko u mnie, czy to globalny problem ;p

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 4 lipca 2019 o 20:47

      Zauważyłam że ostatnio jest problem z obrazami na przeglądarkach chrom.
      Sprawdzałam na różnych i u mnie wszystko działa.

      Odpowiedz
    2. Niestety 4 lipca 2019 o 20:53

      U mnie też nie działa, niestety!

      Odpowiedz
    3. Marta 23 listopada 2019 o 11:34

      Masz teraz dwa blogi?Teraz tutaj głównie umieszczasz przepisy?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:24

        dokładnie teraz tutaj umieszczam przpesiy

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.