Drożdżowe z jabłkami

Myślałam, że wiele tematów mnie nie dotyczy. Myślałam, że otaczający świat jest inny, że to co dzieje się dookoła to po prostu „rzeczy nie możliwe, wymyślone”. Wcale nie chodzi mi w tym wszystkim o to, że jestem osobą żyjącą poza realnym światem (choć czasem i tak się zdarza 🙂 ), chodzi o to że mój świat nie wie co to krzywda, zawiść, nieszczerość. Wychowano mnie zupełnie inaczej! Naturalne dla mnie jest cieszyć się z sukcesów innych, dobrze życzyć i przede wszystkim nie udawać. Może dziwi Was ten post z mojej strony jednak i takie sprawy błąkają się po mojej głowie. Czasami właśnie takie sytuacje sprawiają, że staję się silniejsza,  jeszcze bardziej wierzę w moje marzenia i z każdym dniem upewniam się, że ogranicza mnie tylko moja głowa, a nie ktoś lub coś. Mogę wszystko, nic nie muszę! – tak mnie wychowali moi rodzice i tak będę dalej sobie żyć! Może na przekór niektórym, na pewno z radością dla wielu i przede wszystkim dla siebie.

A przepis na drożdżowe z jabłkami? Powstał na przekór niektórym, a już na pewno z radością i smakiem dla wielu i siebie :). W chwilach rozmyśleń uwielbiam powrót do przeszłości czyli klasyczne drożdżowe ze szklanką mleka. To ciasto jest wyjątkowe ponieważ naszpikowane jest  soczystymi jabłkami, jest wilgotne i pięknie wyrasta. Zawsze będę powtarzać, że drożdżowe jest jak rodzina, jak dom, należy o nie dbać.

Ahhhhh i wszystkie żale mijają 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 Składniki na masę jabłkową:
 3 jabłka (użyłam odmiany Golden Delicious)
 ½ cytryny
 1 łyżka masła
 1 łyżeczka cynamonu
 3 łyżki cukru muscovado
 1 łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
Składniki na ciasto:
 450 g mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 1 szczypta soli
 100 g cukru
 60 ml wody
 1 jajko
 200 ml mleka
 2 łyżki masła
Składniki na lukier:
 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny

Masa jabłkowa:
1

Jabłka obrać i pokroić w równą kostkę. Skropić 1 łyżką soku z cytryny.

2

W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojone jabłka, cynamon i cukier. Całość gotować 10 minut aż jabłka nieco zmiękną.

3

W osobnej miseczce rozpuścić skrobię z pozostałym sokiem z ½ cytryny. Mieszaninę dodać do jabłek i ciągle mieszając całość gotować na średnim ogniu około 3 minut. Odstawić i przestudzić.

Ciasto
4

Zrobić zaczyn mieszając ze sobą: drożdże, 1 łyżkę cukru, ciepłą wodę (ciepłą ale nie gorącą! - temperatura taka aby swobodnie móc zanurzyć w niej palce) i 3 łyżki mąki. Zaczyn ma przypominać gęstą śmietanę. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

5

W dużej misce połączyć ze sobą pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli. Dodać ciepłe mleko (temperatura taka jak wody), rozpuszczone masło, jajko i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. (Ciasto jeżeli jest klejące można podsypać mąką jednak należy dodawać mało mąki gdyż wtedy robi się twarde.)

6

Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.

7

Po godzinie kiedy ciasto jest wyrośnięte uderzyć w nie mocno pięścią i ponownie wyrabiać przez 5 minut. Następnie lekko posypując stolnice mąką rozwałkować na kwadrat 40 x 40 cm. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę jabłkową i całość pokroić na kwadraty 10 x 10 cm.

8

Zrób 4 wieże każda po 4 kwadraty z jabłkami. (tak jak na zdjęciu poniżej)

9

Kwadraty wykładaj w poziomie (nie w pionie tak jak stoją na blacie, tylko w poziomie tak jak na zdjęciu poniżej) układając każdą wieżę pod innym kątem do podłużnej foremki  wysmarowanej masłem i oproszonej mąką (ja użyłam silikonowej więc pominęłam tą czynność)

10

Jeżeli powypadają jabłka (a tak będzie 🙂 )można je dowolnie wyłożyć na ciasto, a pozostałym sosem polać całe ciasto.

11

Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

12

Ciasto piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół około 30 minut. Wystudzić.

Lukier
13

Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i całość ucierać tak długo, aż powstanie gładki, błyszczący lukier. Jeżeli będzie za twardy należy dodać odrobinę soku z cytryny lub letniej wody, jeżeli za płynny cukru pudru.

14

Lukrem polać wystudzone ciasto.

Składniki

 Składniki na masę jabłkową:
 3 jabłka (użyłam odmiany Golden Delicious)
 ½ cytryny
 1 łyżka masła
 1 łyżeczka cynamonu
 3 łyżki cukru muscovado
 1 łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
Składniki na ciasto:
 450 g mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 1 szczypta soli
 100 g cukru
 60 ml wody
 1 jajko
 200 ml mleka
 2 łyżki masła
Składniki na lukier:
 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Masa jabłkowa:
1

Jabłka obrać i pokroić w równą kostkę. Skropić 1 łyżką soku z cytryny.

2

W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojone jabłka, cynamon i cukier. Całość gotować 10 minut aż jabłka nieco zmiękną.

3

W osobnej miseczce rozpuścić skrobię z pozostałym sokiem z ½ cytryny. Mieszaninę dodać do jabłek i ciągle mieszając całość gotować na średnim ogniu około 3 minut. Odstawić i przestudzić.

Ciasto
4

Zrobić zaczyn mieszając ze sobą: drożdże, 1 łyżkę cukru, ciepłą wodę (ciepłą ale nie gorącą! - temperatura taka aby swobodnie móc zanurzyć w niej palce) i 3 łyżki mąki. Zaczyn ma przypominać gęstą śmietanę. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

5

W dużej misce połączyć ze sobą pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli. Dodać ciepłe mleko (temperatura taka jak wody), rozpuszczone masło, jajko i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. (Ciasto jeżeli jest klejące można podsypać mąką jednak należy dodawać mało mąki gdyż wtedy robi się twarde.)

6

Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.

7

Po godzinie kiedy ciasto jest wyrośnięte uderzyć w nie mocno pięścią i ponownie wyrabiać przez 5 minut. Następnie lekko posypując stolnice mąką rozwałkować na kwadrat 40 x 40 cm. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę jabłkową i całość pokroić na kwadraty 10 x 10 cm.

8

Zrób 4 wieże każda po 4 kwadraty z jabłkami. (tak jak na zdjęciu poniżej)

9

Kwadraty wykładaj w poziomie (nie w pionie tak jak stoją na blacie, tylko w poziomie tak jak na zdjęciu poniżej) układając każdą wieżę pod innym kątem do podłużnej foremki  wysmarowanej masłem i oproszonej mąką (ja użyłam silikonowej więc pominęłam tą czynność)

10

Jeżeli powypadają jabłka (a tak będzie 🙂 )można je dowolnie wyłożyć na ciasto, a pozostałym sosem polać całe ciasto.

11

Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

12

Ciasto piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół około 30 minut. Wystudzić.

Lukier
13

Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i całość ucierać tak długo, aż powstanie gładki, błyszczący lukier. Jeżeli będzie za twardy należy dodać odrobinę soku z cytryny lub letniej wody, jeżeli za płynny cukru pudru.

14

Lukrem polać wystudzone ciasto.

Drożdżowe z jabłkami
(Wyświetlono 366 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Avatar Kasia 12 października 2017 o 08:59

    Witam, Chciałabym sie zapytać jaka mąkę (zdrowsza odmiana) mogłabym użyć zamiast maki pszennej? Ciasto wyglada wyśmienicie i chciałabym upiec na weekend ? pozdrawiam ?

    1. admin admin 12 października 2017 o 15:31

      polecam mąkę orkiszową lub gryczaną 🙂

      1. Avatar Kasia 13 października 2017 o 17:35

        Bardzo dziękuje ?

  2. Avatar Grażyna 29 kwietnia 2017 o 08:07

    Dziękuję za przepis.

    Wczoraj zrobiłam, struktura ciasta drożdżowego jest delikatna i puszysta. Bardzo fajne w połączeniu z jabłkami. Myślę że ciasto może także stanowić podstawę do innych wariacji – jest doskonałe.

    Serdecznie pozdrawiam 🙂

  3. Avatar ewa004 26 sierpnia 2014 o 18:24

    Przepis na pewno wypróbuję ,bo lubie ciasto drożdżowe,U mnie w rodzinie mamy wypróbowany przepis troche prostszy o,5 kg maki 0,5 kostki drozdzy (połowa ze 100g).Nie moge siepowstrzymacprzed zadaniem pytania :Czy wedlug Pani estetycznie wyglądają pomalowane paznokcie w zetknieciu z produktami żywnościowymi ?ja jestem starej daty i kucharka powinna mieć czyste ,krótkie paznokcie.Troche mnie rażą umalowne.

    1. admin admin 26 sierpnia 2014 o 21:48

      zgadzam się że mogą razić długie, umalowane paznokcie jednak teraz można paznokcie malować tzw hybrydami lub zakładać żele i ma się gwarancje, że lakier nie odpryśnie do jedzenia. Kucharki też chcą fajnie wyglądać 🙂 więc mam do tego dystans:)

  4. Avatar dorota 23 sierpnia 2014 o 23:39

    Mój mąż ma w środę urodziny i uwielbia ciasto drożdżowe. Dzięki Kinga że podałaś przepis na to właśnie ciasto. Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam.

    1. admin admin 26 sierpnia 2014 o 21:45

      🙂

  5. Avatar Agata 20 sierpnia 2014 o 12:54

    Witam.
    Korzystam czasem z Twoich przepisów, ale piszę pierwszy raz.
    Kinga nieważne czy podoba mi się Twoja książka i Twój program. Niewazne co (i daczego?) mówią inni. Ważne, że Ty masz odwagę spełniać Swoje marzenia. Kiedy to zrobisz jak nie teraz. Masz prawo zrobic coś żle, masz prawo popełnić błąd. Tyko tak będziesz mogła zrobić cos lepiej. Trzeba iść do przodu. Gratuluję. Pozdrawiam.
    PS
    Ja niestety ciągle tylko marzę:)

    1. admin admin 20 sierpnia 2014 o 22:09

      Aga DZIĘKUJĘ :******
      nie masz pojęcia jak buduje taki komentarz! dziękuję :*

  6. Avatar Stylowa Kuchnia 19 sierpnia 2014 o 21:54

    O jej wygląda cudownie, nawet ta łakoma osa nie potrafi się oprzeć 🙂 Warto być sobą i wierzyć we własne marzenia, a inni niech gadają jeśli nie mają nic innego do roboty…

    1. admin admin 20 sierpnia 2014 o 22:10

      :*

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *