Ciasto ze świeżą żurawiną

Mam takie dni, że jak  dzwoni budzik zastanawiam się jaki jest dzień tygodnia, a może już dawno powinnam „gdzieś „być. Najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, a myśl o pracy i obowiązkach mnie przeraża. Tak miałam dzisiaj rano – wszystkie te myśli cały czas chodziły po mojej głowie. Czasami marzę aby jeden dzień nic nie trzeba by było robić, nikt by nie dzwonił i nikt by nic nie chciał. Dzień tylko dla siebie. Aby choć na chwilę oderwać się od tego co zacznie się od 10 w pracy. Postanowiłam zrelaksować się w kuchni i zrobiłam pyszne ciasto ze świeżą żurawiną. Jest idealnie słodkie, żurawina daje świetny kwaskowaty smak, a jej soki idealnie nasączają ciasto które jest puszyste i maślane.
Zapraszam na chwilkę mojego oderwania od codzienności 🙂
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 8 łyżek masła
 1 szklanka cukru
 1 jajko
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 ½ szklanki mąki
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ łyżeczki soli
 ½ szklanka mleka
 1 ½ szklanki świeżej żurawiny

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C.

2

Na dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć 2 łyżki masła i dobrze rozsmarować (dno i boki), następnie na masło wyłożyć 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki cynamonu i obtoczyć całą foremkę. (zostawić cukier równo rozłożony na dnie). Na tak przygotowana formę wysypać świeżą żurawinę uprzednio umyta i osuszoną.

3

Pozostałe 6 łyżek masła utrzeć z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszysta masę, pod koniec dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie połączyć.

4

W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.

5

Cały czas miksując masę maślaną dodawać w 3 partiach na zmianę mieszankę mąki na przemian z mlekiem.

6

Ciasto wyłożyć na przygotowaną w formie żurawinę (można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową aby topiące się masło i sok z żurawiny nie wyciekały na piekarnik).

7

Ciasto piec ok 40-50 min do momentu suchego patyczka.

8

Kiedy ciasto będzie już gotowe należy wyjąć je z piekarnika i ostudzić ok 20 min na kratce.

9

Po tym czasie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby owoce żurawiny były na górze.

Składniki

 8 łyżek masła
 1 szklanka cukru
 1 jajko
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 ½ szklanki mąki
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ łyżeczki soli
 ½ szklanka mleka
 1 ½ szklanki świeżej żurawiny

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C.

2

Na dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć 2 łyżki masła i dobrze rozsmarować (dno i boki), następnie na masło wyłożyć 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki cynamonu i obtoczyć całą foremkę. (zostawić cukier równo rozłożony na dnie). Na tak przygotowana formę wysypać świeżą żurawinę uprzednio umyta i osuszoną.

3

Pozostałe 6 łyżek masła utrzeć z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszysta masę, pod koniec dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie połączyć.

4

W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.

5

Cały czas miksując masę maślaną dodawać w 3 partiach na zmianę mieszankę mąki na przemian z mlekiem.

6

Ciasto wyłożyć na przygotowaną w formie żurawinę (można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową aby topiące się masło i sok z żurawiny nie wyciekały na piekarnik).

7

Ciasto piec ok 40-50 min do momentu suchego patyczka.

8

Kiedy ciasto będzie już gotowe należy wyjąć je z piekarnika i ostudzić ok 20 min na kratce.

9

Po tym czasie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby owoce żurawiny były na górze.

Ciasto ze świeżą żurawiną
(Wyświetlono 48 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *