Chlebek mango

Pyszny i zupełnie nowy chlebek mango! Mega szybki w przygotowaniu – koniecznie do wypróbowania!

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas45 minut

 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
 szczypta soli
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 ¾ szklanka zmiksowanego z mango (ok 1 owoc)
 ¼ szklanka mleka roślinnego
 ½ szklanka oleju z pestek winogron

1

Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Keksówkę o wymiarach 10x25 wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać wszystkie mokre.

3

Połączyć zawartość obu misek tak aby powstało gładkie jednolite ciasto. Masę przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut lub do momentu suchego patyczka.

Wartości odżywcze

Porcji 9


Ilość na porcję
Kalorie 225
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 11.4g18%
Węglowodany 28.3g10%
Białko 2.4g5%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
 szczypta soli
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 ¾ szklanka zmiksowanego z mango (ok 1 owoc)
 ¼ szklanka mleka roślinnego
 ½ szklanka oleju z pestek winogron

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Keksówkę o wymiarach 10x25 wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać wszystkie mokre.

3

Połączyć zawartość obu misek tak aby powstało gładkie jednolite ciasto. Masę przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut lub do momentu suchego patyczka.

Chlebek mango
(Wyświetlono 4 889 razy, 16 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Avatar Beata 27 września 2019 o 13:18

    Mleko musi być roślinne?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:15

      nie można użyć zwykłego

  2. Avatar Justyna 24 lipca 2019 o 15:48

    W wersji bezglutenowej jaką mąkę najlepiej użyć?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:08

      tutaj polecam gotowe mieszanki mąk

      1. Avatar Ola 20 sierpnia 2019 o 13:08

        Ja użyłam mąki owsianej i wyszło super! Świetne, szybkie i smaczne ciasto! Choć ja następnym razem dam mniej cukru… Dla mnie zdecydowanie za słodkie;-)

  3. Avatar Beata 24 lipca 2019 o 12:18

    Kolejny fajny i latwy przepis od Ciebie!
    Pozdrawiam serdecznie

  4. Avatar AGA 24 lipca 2019 o 09:06

    hej

    Jedna porcja to jeden plaster, jaka waga :). Czy można jakąś zdrowszą mąką zastąpić ??

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:10

      tak jedna porcja to jeden plaster – można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową

  5. Avatar Hania 24 lipca 2019 o 08:24

    Dzień dobry, czy zamiast mango może być dodana pulpa z mango? Jeśli tak, to jaka ilość? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:10

      tak może być – taka sama ilość pulpy

  6. Avatar Andzia 22 lipca 2019 o 15:34

    Zrobiłam z olejem rzepakowym. Wyszedł przepyszny 😉 super są Twoje przepisy! Muszę w końcu zacząć je spisywać bo później zapominam które mi najbardziej smakowały 🙈

  7. Avatar Andzia 22 lipca 2019 o 09:00

    Olej rzepakowy również może być ? 🙂

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:16

      tak

  8. Avatar Mariola 21 lipca 2019 o 23:18

    Hej! Sztuka mąki to szklanka? 😉

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:17

      poprawione 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *