Komosianka

Komosianka czyli owsianka z surowej quinoa i kaszy gryczanej. Koniecznie musicie spróbować jak pożywne i syte jest to śniadanie.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas8 godziny

 ½ szklanka kaszy gryczanej niepalonej
 ¼ szklanka komosy ryżowej białej
 1 łyżki soku z cytryny
 1 banan
 1 łyżki siemienia lnianego
 1 łyżki nasion chia
 1 łyżki masła orzechowego
 1 łyżki syropu klonowego
 100 g jogurtu roślinnego
do dekoracji:
 dowolne owoce
 dowolna konfitura

1

Kaszę wraz z komosą zalać wodą (2 szklanki).

2

Dodać sok z cytryny i umieścić na noc w lodówce.

3

Rano odcedzić i całość przełożyć do misy blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem.

4

Na dno szklaneczek wyłożyć po 2 łyżki konfitury, następnie zmiksowaną masę. Całość udekorować owocami.

Uwaga! wartość kaloryczna policzona dla potrawy bez dodatków

Wartości odżywcze

Ilość 417g

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 444
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 11.5g18%
Węglowodany 70.5g24%
Błonnik pokarmowy 5g20%
Białko 15.5g31%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 ½ szklanka kaszy gryczanej niepalonej
 ¼ szklanka komosy ryżowej białej
 1 łyżki soku z cytryny
 1 banan
 1 łyżki siemienia lnianego
 1 łyżki nasion chia
 1 łyżki masła orzechowego
 1 łyżki syropu klonowego
 100 g jogurtu roślinnego
do dekoracji:
 dowolne owoce
 dowolna konfitura

Przygotowanie

1

Kaszę wraz z komosą zalać wodą (2 szklanki).

2

Dodać sok z cytryny i umieścić na noc w lodówce.

3

Rano odcedzić i całość przełożyć do misy blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem.

4

Na dno szklaneczek wyłożyć po 2 łyżki konfitury, następnie zmiksowaną masę. Całość udekorować owocami.

Uwaga! wartość kaloryczna policzona dla potrawy bez dodatków
Komosianka czyli owsianka z surowej quinoa
(Wyświetlono 2 315 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Avatar Monika 23 lipca 2019 o 17:48

    Witam Pani Kingo, czy do tej komosianki mogę użyć płatków z białej komosy ryżowej? Pozdrawiam 🙂

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:11

      tutaj chodzi o namoczenie ziaren aby „lekko skiełkowały” – płatki nie nadadzą się do tej receptury

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *