Wegańskie ciasto z owocami

Gwarantuję, że uda się każdemu. Pyszne, Uwaga! niezbyt słodkie 🙂 i mega owocowe.

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia45 minutCałkowity czas50 minut

składniki na ciasto:
 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 szklanka mielonych migdałów
 ¼ szklanka siemienia lnianego mielonego
 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ szklanka syropu daktylowego
 1 szklanka napoju migdałowego
 1 łyżki octu jabłkowego
 ¼ szklanka oleju z pestek winogron
 2 brzoskwinie
na wierzch ciasta:
 płatki migdałów
 2 brzoskwinie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w drugiej misce wymieszać napój z orzechów włoskich, olej, syrop daktylowy i ocet jabłkowy – całość wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

3

Brzoskwinie pokroić w kostkę (lub dowolne inne owoce) i dodać do ciasta, ponownie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.

4

Z wierzchu umieścić brzoskwinie pokrojone w plastry (lub dowolne inne owoce) i posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Możliwości
5

można użyć dowolnych sezonowych owoców

6

zamiast mielonych migdałów można dodać więcej mąki lub inne zmielone orzechy

7

zamiast siemienia można dodać zmielone nasiona chia

8

mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem

9

syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem lub cukrem

Wartości odżywcze

8 porcji

Serving size

1022g


Amount per serving
Kalorie307
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 13.6g18%
Węglowodany 36.8g14%
Białko 9.1g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

składniki na ciasto:
 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 szklanka mielonych migdałów
 ¼ szklanka siemienia lnianego mielonego
 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ szklanka syropu daktylowego
 1 szklanka napoju migdałowego
 1 łyżki octu jabłkowego
 ¼ szklanka oleju z pestek winogron
 2 brzoskwinie
na wierzch ciasta:
 płatki migdałów
 2 brzoskwinie

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w drugiej misce wymieszać napój z orzechów włoskich, olej, syrop daktylowy i ocet jabłkowy – całość wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

3

Brzoskwinie pokroić w kostkę (lub dowolne inne owoce) i dodać do ciasta, ponownie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.

4

Z wierzchu umieścić brzoskwinie pokrojone w plastry (lub dowolne inne owoce) i posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Możliwości
5

można użyć dowolnych sezonowych owoców

6

zamiast mielonych migdałów można dodać więcej mąki lub inne zmielone orzechy

7

zamiast siemienia można dodać zmielone nasiona chia

8

mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem

9

syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem lub cukrem

Notes

Wegańskie ciasto z owocami
(Wyświetlono 11 053 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)