Gwarantuję, że uda się każdemu. Pyszne, Uwaga! niezbyt słodkie 🙂 i mega owocowe.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w drugiej misce wymieszać napój z orzechów włoskich, olej, syrop daktylowy i ocet jabłkowy – całość wymieszać aż ciasto będzie jednolite.
Brzoskwinie pokroić w kostkę (lub dowolne inne owoce) i dodać do ciasta, ponownie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.
Z wierzchu umieścić brzoskwinie pokrojone w plastry (lub dowolne inne owoce) i posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
można użyć dowolnych sezonowych owoców
zamiast mielonych migdałów można dodać więcej mąki lub inne zmielone orzechy
zamiast siemienia można dodać zmielone nasiona chia
mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem
syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem lub cukrem
Ilość 1022g
Porcji 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 307
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 13.6g21%
- Węglowodany 36.8g13%
- Białko 9.1g19%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w drugiej misce wymieszać napój z orzechów włoskich, olej, syrop daktylowy i ocet jabłkowy – całość wymieszać aż ciasto będzie jednolite.
Brzoskwinie pokroić w kostkę (lub dowolne inne owoce) i dodać do ciasta, ponownie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.
Z wierzchu umieścić brzoskwinie pokrojone w plastry (lub dowolne inne owoce) i posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
można użyć dowolnych sezonowych owoców
zamiast mielonych migdałów można dodać więcej mąki lub inne zmielone orzechy
zamiast siemienia można dodać zmielone nasiona chia
mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem
syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem lub cukrem
Kingo, piszesz, że mielone migdały można zastąpić mąką.. w proporcji 1:1? Czyli mogę dodać 2,5 szklanki mąki i bez migdałów i też wyjdzie?
Dziękuję i pozdrawiam
dokładnie tak jak piszesz 🙂
Ja dałam 2,5 szklanki mąki, ale jednak czuć ją, dlatego następnym razem dam jednak orzechów 🙂
Wygląda smakowicie! Kusi mnie, żeby przełożyć go kremem ( tylko jakim?) i zrobić z niego mały tort ?
Myślisz, że się nadaje na taką „metamorfozę”?
Pozdrawiam
Kinga, Twoje ciasta zawsze wychodzą. Od wczoraj robię Twój chlebek bananowy z borówkami, to ciasto też zrobię;). Pozdrawiam;)
cudownie :*** dziękuję :*
Kinga Zrobię w przyszłym tygodniu A jakiej mąki można użyć zamiast pszennej? Pozdrowienia z Poznania ?
orkiszowej, gryczanej, połowę porcji kokoswoej
Hej Kinga!
Bardzo mi się podoba ten przepis! ?
Pomyślałam, że może można go przełożyć kremen (tylko jakim?) i zrobić z niego mały tort?
Myślisz, że może się to udać?
Pozdrawiam ?
spokojnie – uda się na pewno – wybrałbym np. krem kokosowy z przepisu na tort raffaelo