Gwarantuję, że uda się każdemu. Pyszne, Uwaga! niezbyt słodkie 🙂 i mega owocowe.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w drugiej misce wymieszać napój z orzechów włoskich, olej, syrop daktylowy i ocet jabłkowy – całość wymieszać aż ciasto będzie jednolite.
Brzoskwinie pokroić w kostkę (lub dowolne inne owoce) i dodać do ciasta, ponownie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.
Z wierzchu umieścić brzoskwinie pokrojone w plastry (lub dowolne inne owoce) i posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
można użyć dowolnych sezonowych owoców
zamiast mielonych migdałów można dodać więcej mąki lub inne zmielone orzechy
zamiast siemienia można dodać zmielone nasiona chia
mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem
syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem lub cukrem
8 porcji
1022g
- Amount per serving
- Kalorie307
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 13.6g18%
- Węglowodany 36.8g14%
- Białko 9.1g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w drugiej misce wymieszać napój z orzechów włoskich, olej, syrop daktylowy i ocet jabłkowy – całość wymieszać aż ciasto będzie jednolite.
Brzoskwinie pokroić w kostkę (lub dowolne inne owoce) i dodać do ciasta, ponownie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.
Z wierzchu umieścić brzoskwinie pokrojone w plastry (lub dowolne inne owoce) i posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
można użyć dowolnych sezonowych owoców
zamiast mielonych migdałów można dodać więcej mąki lub inne zmielone orzechy
zamiast siemienia można dodać zmielone nasiona chia
mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem
syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem lub cukrem