Wegańskie ciasto z owocami

Gwarantuję, że uda się każdemu. Pyszne, Uwaga! niezbyt słodkie 🙂 i mega owocowe.

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia45 minutCałkowity czas50 minut

składniki na ciasto:
 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 szklanka mielonych migdałów
 ¼ szklanka siemienia lnianego mielonego
 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ szklanka syropu daktylowego
 1 szklanka napoju migdałowego
 1 łyżki octu jabłkowego
 ¼ szklanka oleju z pestek winogron
 2 brzoskwinie
na wierzch ciasta:
 płatki migdałów
 2 brzoskwinie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w drugiej misce wymieszać napój z orzechów włoskich, olej, syrop daktylowy i ocet jabłkowy – całość wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

3

Brzoskwinie pokroić w kostkę (lub dowolne inne owoce) i dodać do ciasta, ponownie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.

4

Z wierzchu umieścić brzoskwinie pokrojone w plastry (lub dowolne inne owoce) i posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Możliwości
5

można użyć dowolnych sezonowych owoców

6

zamiast mielonych migdałów można dodać więcej mąki lub inne zmielone orzechy

7

zamiast siemienia można dodać zmielone nasiona chia

8

mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem

9

syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem lub cukrem

Wartości odżywcze

Ilość 1022g

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 307
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 13.6g21%
Węglowodany 36.8g13%
Białko 9.1g19%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

składniki na ciasto:
 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 szklanka mielonych migdałów
 ¼ szklanka siemienia lnianego mielonego
 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ szklanka syropu daktylowego
 1 szklanka napoju migdałowego
 1 łyżki octu jabłkowego
 ¼ szklanka oleju z pestek winogron
 2 brzoskwinie
na wierzch ciasta:
 płatki migdałów
 2 brzoskwinie

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w drugiej misce wymieszać napój z orzechów włoskich, olej, syrop daktylowy i ocet jabłkowy – całość wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

3

Brzoskwinie pokroić w kostkę (lub dowolne inne owoce) i dodać do ciasta, ponownie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.

4

Z wierzchu umieścić brzoskwinie pokrojone w plastry (lub dowolne inne owoce) i posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Możliwości
5

można użyć dowolnych sezonowych owoców

6

zamiast mielonych migdałów można dodać więcej mąki lub inne zmielone orzechy

7

zamiast siemienia można dodać zmielone nasiona chia

8

mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem

9

syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem lub cukrem

Wegańskie ciasto z owocami
(Wyświetlono 10 668 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Martyna 31 lipca 2019 o 10:27

    Kingo, piszesz, że mielone migdały można zastąpić mąką.. w proporcji 1:1? Czyli mogę dodać 2,5 szklanki mąki i bez migdałów i też wyjdzie?
    Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 10 sierpnia 2019 o 14:34

      dokładnie tak jak piszesz 🙂

      Odpowiedz
    2. Aga 14 czerwca 2020 o 09:05

      Ja dałam 2,5 szklanki mąki, ale jednak czuć ją, dlatego następnym razem dam jednak orzechów 🙂

      Odpowiedz
  2. Anna 28 lipca 2019 o 21:13

    Wygląda smakowicie! Kusi mnie, żeby przełożyć go kremem ( tylko jakim?) i zrobić z niego mały tort ?
    Myślisz, że się nadaje na taką „metamorfozę”?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Gosia 28 lipca 2019 o 15:53

    Kinga, Twoje ciasta zawsze wychodzą. Od wczoraj robię Twój chlebek bananowy z borówkami, to ciasto też zrobię;). Pozdrawiam;)

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 29 lipca 2019 o 14:13

      cudownie :*** dziękuję :*

      Odpowiedz
  4. Lihi 25 lipca 2019 o 23:21

    Kinga Zrobię w przyszłym tygodniu A jakiej mąki można użyć zamiast pszennej? Pozdrowienia z Poznania ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 26 lipca 2019 o 11:18

      orkiszowej, gryczanej, połowę porcji kokoswoej

      Odpowiedz
      1. Ania 29 lipca 2019 o 11:08

        Hej Kinga!
        Bardzo mi się podoba ten przepis! ?
        Pomyślałam, że może można go przełożyć kremen (tylko jakim?) i zrobić z niego mały tort?
        Myślisz, że może się to udać?
        Pozdrawiam ?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 29 lipca 2019 o 14:12

          spokojnie – uda się na pewno – wybrałbym np. krem kokosowy z przepisu na tort raffaelo

          Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.