Wegańskie ciasteczka jaglane

Siedzę teraz na tarasie z widokiem na jezioro Jeziorak w Iławie. Doceniam każdą minutą, które daje mi życie. Jak dobrze otaczać się pięknem i dobrem. Wszystko jest takie jak sobie to wyobraziłam.  Wybieram dla siebie tylko dobre rzeczy.

Wiesz? W życiu jest tak, że jeśli otaczasz się szczęściem, myślisz pozytywnie i życzysz dobrze – przyciągasz do siebie tylko to co najlepsze! W tych okolicznościach przyrody w mojej głowie pojawia się mnóstwo przemyśleń – stąd dziś taki post. Chciałabym we wszystkich zaszczepić optymizm do świata i uśmiech do drugiego. Mój drogi Czytelniku przesyłam Ci teraz całą moją radość i wyobrażam sobie Twój uśmiech.

Mam dla Ciebie też coś pysznego – bo po prostu lubię wszystko co dobre i chętnie się tym dzielę. Zapraszam cię na  jaglane ciasteczka. Pełne zdrowia i dobrej energii. Podaj dalej :*

 

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas20 minut

 1 ½ szklanki płatków jaglanych
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 ½ szklanki płatków migdałów
 4 łyżki oliwy z oliwek
 3 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 3 łyżki wody

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W malakserze zmiksować razem płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów.

3

Do suchej mieszanki dodać oliwę, syrop klonowy, sodę i ekstrakt z wanilii.

4

Całość zmiksować przez około 30 sekund.

5

Dodać wodę i ponownie zmiksować. (W razie potrzeby gdy mieszanka jest za sucha dodać więcej wody. Ciasto ma łatwo formować się rękach.)

6

Formować 15 ciasteczek, lekko spłaszczając je z góry dłonią i wykładać na przygotowaną blachę.

7

Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.

Możliwości:
8

płatki jaglane można zastąpić płatkami owsianymi

9

syrop klonowy - miodem, cukrem trzcinowym lub syropem z agawy

10

oliwę - olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub 1 zmiksowanym, dojrzałym bananem

11

ciasteczka można wzbogacić o żurawinę, rodzynki lub suszone morele, śliwki

Składniki

 1 ½ szklanki płatków jaglanych
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 ½ szklanki płatków migdałów
 4 łyżki oliwy z oliwek
 3 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 3 łyżki wody

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W malakserze zmiksować razem płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów.

3

Do suchej mieszanki dodać oliwę, syrop klonowy, sodę i ekstrakt z wanilii.

4

Całość zmiksować przez około 30 sekund.

5

Dodać wodę i ponownie zmiksować. (W razie potrzeby gdy mieszanka jest za sucha dodać więcej wody. Ciasto ma łatwo formować się rękach.)

6

Formować 15 ciasteczek, lekko spłaszczając je z góry dłonią i wykładać na przygotowaną blachę.

7

Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.

Możliwości:
8

płatki jaglane można zastąpić płatkami owsianymi

9

syrop klonowy - miodem, cukrem trzcinowym lub syropem z agawy

10

oliwę - olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub 1 zmiksowanym, dojrzałym bananem

11

ciasteczka można wzbogacić o żurawinę, rodzynki lub suszone morele, śliwki

Wegańskie ciasteczka jaglane
(Wyświetlono 967 razy, 17 wyświetleń dzisiaj)

54 komentarzy

  1. Avatar Halina 27 stycznia 2019 o 19:46

    Próbowałam. Pychotka?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:34

      dzięki za komentarz 🙂

  2. Avatar Elvis 12 grudnia 2018 o 18:10

    Co zamiast wiorkow kokosowych?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:58

      np. płatki owsiane

  3. Avatar Ola 6 listopada 2017 o 21:03

    Hej, czy mogę zastąpić miód suszonymi daktylami, bo tylko taką mam słodycz w domu? Jeśli tak to w jakiej proporcji?
    A tak poza tym to już robię kolejny Twój przepis, a Twój blog stał się ostatnio moim ulubionym kulinarnym 🙂 trafiasz w moje smaki, szczególnie zdrowymi Fit słodyczami 🙂 oby ich było coraz więcej 🙂

    1. Avatar Ola 6 listopada 2017 o 21:23

      * syrop klonowy suszonymi daktylami, coś mi się pokićkało z tym miodem 🙂

  4. Avatar Dziękuję 9 października 2017 o 12:49

    Dziękuję bardzo super pyszne :))

  5. Avatar Justyna 8 października 2017 o 11:13

    Zrobilam przepyszne ale dlaczego m isie tak rozwaliaj, tak jakby byly za bardzo kruche az , czego moglam za duzo dodac albo za malo? Czy po ostygnieciu sa inne?

    1. admin admin 8 października 2017 o 21:33

      prawdopodobnie wiórki wchłonęły za dużo płynu i wyszły suche. JEżeli tak jest należy dodać odrobinę wody lub więcej syropu

  6. Avatar Andzia 14 września 2017 o 21:09

    zamiast syropu klonowego mogę dodać miód czy syrop z agawy ? 🙂 pozdrawiam :))

    1. admin admin 14 września 2017 o 21:32

      oczywiście

  7. Avatar ola 24 czerwca 2017 o 09:18

    A czy jak zamiast oliwy dodam dojrzałego banana to mogę zmniejszyć ilość syropu klonowego?

    1. admin admin 24 czerwca 2017 o 11:48

      tak oczywiście

  8. Avatar Karolina 25 kwietnia 2017 o 17:54

    A mi wyszły z posmakiem goryczki :/ co mogę zrobić, żeby go zneutralizować?

    1. admin admin 25 kwietnia 2017 o 19:51

      wystarczy na patelni podprażyć płatki jaglane

  9. Avatar Ania 23 kwietnia 2017 o 19:06

    Kingo czy płatki i wiórki maja byc zmiksowane na make? czy moga byc grubiej?

    1. admin admin 25 kwietnia 2017 o 16:58

      mogą być grubiej

  10. Avatar Anka@ 15 lutego 2017 o 19:36

    Idę robić te ciasteczka 🙂

    1. admin admin 17 lutego 2017 o 16:38

      prawidłowo 🙂

  11. Avatar Agatah 5 stycznia 2017 o 16:21

    Dzis wieczorem pieke ? Porzucilam cukier… Jak na razie idzie mi calkiem dobrze ( 5. dzien?) dam znac Jak wyszly ?

    1. admin admin 5 stycznia 2017 o 22:53

      czekam z niecierpliwością – 3mam kciuki za detox cukrowy 🙂

  12. Avatar Ewa 26 listopada 2016 o 15:00

    Cudownie smaczne ciasteczka,kto ich spróbuje,chce przepisu!!!

    1. admin admin 27 listopada 2016 o 23:08

      bardzo się cieszę że zyskały takie powodzenie 🙂

  13. Avatar Marta 2 listopada 2016 o 11:41

    Proste i co najwazniejsze pyszne ! Dziekuje za przepis. ??

    1. admin admin 2 listopada 2016 o 11:45

      polecam się na przyszłość 🙂

  14. Avatar Sylwia 28 sierpnia 2016 o 13:44

    Czy moge pominac migdaly akurta nie mam w domu

    1. admin admin 29 sierpnia 2016 o 09:56

      można 🙂 ale polecam dodać wtedy więcej płatków jaglanych

  15. Avatar Karolina 11 sierpnia 2016 o 18:17

    Gotowe… jak wspaniale, że tak szybko się je robi! No i teraz smak….. Cudowne! Są takie pyszne, tak mówi moja córeczka:) No i słuchajcie, ten skład…..! SAMO ZDROWIE! Jutro pakuję je do pracy…:)
    No i Kingo muszę mieć Twoją książkę…. ze zdrowymi słodyczami;) jutro biegnę do księgarni! Pozdrawiam ?

    1. admin admin 12 sierpnia 2016 o 09:12

      Karolino nawet nie masz pojęcia jak się cieszę :* W książce znajdziesz zupełnie inne przepisy których nie ma na blogu 🙂

  16. Avatar Karolina 11 sierpnia 2016 o 13:13

    Dzisiaj moja kolej, zrobię je wieczorem, dla mojej córki Kingi:))) dam znać jakie wrażenie na nas wywarły ☺️

    1. admin admin 11 sierpnia 2016 o 16:50

      obowiązkowo! 🙂

  17. Avatar Lola 27 lipca 2016 o 11:47

    Czy te ciasteczka moga jesc osoby uczulone na gluten i laktoze

    1. admin admin 27 lipca 2016 o 12:27

      tak 🙂

  18. Avatar Ewa 13 lipca 2016 o 11:37

    Świetny i pyszny przepis, na pewno będę wielokrotnie do niego wracać! 🙂 Uwielbiam takie zdrowe i szybkie pyszności z łatwodostępnych składników 🙂

    1. admin admin 13 lipca 2016 o 12:31

      bardzo się cieszę że przypadł Ci do gustu

  19. Avatar Kasia 28 czerwca 2016 o 19:54

    Co Zamiast malaksera? ?

    1. admin admin 28 czerwca 2016 o 23:28

      blender lub rozdrabniacz 🙂

  20. Avatar natalia 22 czerwca 2016 o 10:18

    Kinga, ciasteczka rewelacja! Zrobilam nieco ciensze – wyszly super kruche, kazdy smak jest wyczuwalny, jestem zachwycona <3 ! Zabieram cale pudelko ze soba w podroz sluzbowa. A po powrocie biore sie za brownie!

    1. admin admin 24 czerwca 2016 o 12:08

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

  21. Avatar Hanula 18 czerwca 2016 o 21:32

    Ciasteczka wyszly przepyszne, w sam raz na wycieczke rowerowa czy piknik w parku, na pewno nie raz wroce do tego przepisu;-) może następnym razem dodam jeszcze nieco skorki pomarańczowej…

    1. admin admin 19 czerwca 2016 o 10:58

      bardzo się cieszę! pomysł ze skórką – super!

  22. Avatar Piotr 17 czerwca 2016 o 17:59

    Świetne !
    Zdrowe i pyszne <3

    1. admin admin 17 czerwca 2016 o 22:21

      Bardzo dze kuje za komentarz i za wypróbowanie przepisu ?

  23. Avatar Anna 17 czerwca 2016 o 12:17

    OMG cudowne! <3 jeszcze nie wystygły, ale nie potrafiłam się powstrzymać

    1. admin admin 17 czerwca 2016 o 22:22

      Aniu tak się cieszę kiedy czytam takie słowa – dziękuję

  24. Avatar Wisia 17 czerwca 2016 o 06:17

    Zrobię ! Jaglankę jadam właściwie wyłącznie pod postacią płatków , wystarczy zalać je wrzątkiem ! Pozdrawiam , napiszę jak smakują ! ?

    1. admin admin 17 czerwca 2016 o 22:22

      Obowiązkowo 🙂 czekam z niecierpliwością 🙂

  25. Avatar Ola 16 czerwca 2016 o 17:51

    Będąc na wiecznej diecie poszukuję takich właśnie przepisów. Nawet moja rodzina chętnie sięga po zdrowe słodycze.

    1. admin admin 17 czerwca 2016 o 22:23

      Wspaniale! Dziękuję

  26. Avatar Violetta 16 czerwca 2016 o 16:21

    Czy mogę uzyskać odpowiedź gdzie można kupić płatki jaglane? W jakim sklepie? Właściwie nigdy ich nie kupowałam. Czy zamiast syropu klonowego można dodać miodu?
    Pozdrawiam serdecznie Violetta:)

    1. Avatar Agnieszka 16 czerwca 2016 o 16:26

      Violetta płatki jaglane dostaniesz w każdym większym sklepie spożywczym 🙂
      Kinga – super przepis zdrowe ciastka to jest to! 🙂

      1. Avatar violetta 16 czerwca 2016 o 17:55

        serdecznie dziękuję Agnieszko 🙂

      2. admin admin 17 czerwca 2016 o 22:25

        Agnieszko dziękuję za pomoc i miłe słowo ?

    2. admin admin 17 czerwca 2016 o 22:24

      W Lidlu

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *