Wegańskie ciasteczka jaglane

Siedzę teraz na tarasie z widokiem na jezioro Jeziorak w Iławie. Doceniam każdą minutą, które daje mi życie. Jak dobrze otaczać się pięknem i dobrem. Wszystko jest takie jak sobie to wyobraziłam.  Wybieram dla siebie tylko dobre rzeczy.

Wiesz? W życiu jest tak, że jeśli otaczasz się szczęściem, myślisz pozytywnie i życzysz dobrze – przyciągasz do siebie tylko to co najlepsze! W tych okolicznościach przyrody w mojej głowie pojawia się mnóstwo przemyśleń – stąd dziś taki post. Chciałabym we wszystkich zaszczepić optymizm do świata i uśmiech do drugiego. Mój drogi Czytelniku przesyłam Ci teraz całą moją radość i wyobrażam sobie Twój uśmiech.

Mam dla Ciebie też coś pysznego – bo po prostu lubię wszystko co dobre i chętnie się tym dzielę. Zapraszam cię na  jaglane ciasteczka. Pełne zdrowia i dobrej energii. Podaj dalej :*

 

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas20 minut

 1 ½ szklanki płatków jaglanych
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 ½ szklanki płatków migdałów
 4 łyżki oliwy z oliwek
 3 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 3 łyżki wody

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W malakserze zmiksować razem płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów.

3

Do suchej mieszanki dodać oliwę, syrop klonowy, sodę i ekstrakt z wanilii.

4

Całość zmiksować przez około 30 sekund.

5

Dodać wodę i ponownie zmiksować. (W razie potrzeby gdy mieszanka jest za sucha dodać więcej wody. Ciasto ma łatwo formować się rękach.)

6

Formować 15 ciasteczek, lekko spłaszczając je z góry dłonią i wykładać na przygotowaną blachę.

7

Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.

Możliwości:
8

płatki jaglane można zastąpić płatkami owsianymi

9

syrop klonowy - miodem, cukrem trzcinowym lub syropem z agawy

10

oliwę - olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub 1 zmiksowanym, dojrzałym bananem

11

ciasteczka można wzbogacić o żurawinę, rodzynki lub suszone morele, śliwki

Wartości odżywcze

15 porcji

Serving size

Składniki

 1 ½ szklanki płatków jaglanych
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 ½ szklanki płatków migdałów
 4 łyżki oliwy z oliwek
 3 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 3 łyżki wody

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W malakserze zmiksować razem płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów.

3

Do suchej mieszanki dodać oliwę, syrop klonowy, sodę i ekstrakt z wanilii.

4

Całość zmiksować przez około 30 sekund.

5

Dodać wodę i ponownie zmiksować. (W razie potrzeby gdy mieszanka jest za sucha dodać więcej wody. Ciasto ma łatwo formować się rękach.)

6

Formować 15 ciasteczek, lekko spłaszczając je z góry dłonią i wykładać na przygotowaną blachę.

7

Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.

Możliwości:
8

płatki jaglane można zastąpić płatkami owsianymi

9

syrop klonowy - miodem, cukrem trzcinowym lub syropem z agawy

10

oliwę - olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub 1 zmiksowanym, dojrzałym bananem

11

ciasteczka można wzbogacić o żurawinę, rodzynki lub suszone morele, śliwki

Notes

Wegańskie ciasteczka jaglane
(Wyświetlono 13 070 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)