Wegańskie krakersy

Krakersy – uwielbiam – jednak tylko te które sama zrobię. Często bawię się dodatkami. Dziś przedstawiam Wam wersję z siemieniem lnianym i czarnym sezamem. Wy możecie spróbować z innymi nasionami, ziołami. Genialne są też te z parmezanem lub orzechami. Te wytrawne ciasteczka przygotowałam z mąki z ciecierzycy – możecie ją zrobić samemu w domu wystarczy podprażyć na suchej patelni ziarna ciecierzycy, ostudzić i zmielić w młynku do kawy lub za pomocą mocnego blendera.  Możecie też zamienić mąkę na inną np. gryczaną, pszenną razową. To na prawdę świetny i prosty przepis.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia10 minutCałkowity czas15 minut

 1 szklanka mąki z ciecierzycy
 ½ łyżeczki soli himalajskiej
 1 szczypta proszku dopieczenia
 ¼ szklanki wody
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 1 łyżka siemienia lnianego
 1 łyżka czarnego sezamu

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.

2

W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i lnu.

3

Do miski z mąką dodać wodę i roztopiony olej. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.

4

Na stolnicę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia, na niego wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm.

5

Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6

Włożyć do piekarnika na 6-8 minut. UWAGA! pilnuj aby nabrały złotego koloru - szybko się przypalają.

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size

Składniki

 1 szklanka mąki z ciecierzycy
 ½ łyżeczki soli himalajskiej
 1 szczypta proszku dopieczenia
 ¼ szklanki wody
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 1 łyżka siemienia lnianego
 1 łyżka czarnego sezamu

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.

2

W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i lnu.

3

Do miski z mąką dodać wodę i roztopiony olej. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.

4

Na stolnicę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia, na niego wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm.

5

Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6

Włożyć do piekarnika na 6-8 minut. UWAGA! pilnuj aby nabrały złotego koloru - szybko się przypalają.

Notes

Wegańskie krakersy

(Wyświetlono 5 240 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)