Krakersy – uwielbiam – jednak tylko te które sama zrobię. Często bawię się dodatkami. Dziś przedstawiam Wam wersję z siemieniem lnianym i czarnym sezamem. Wy możecie spróbować z innymi nasionami, ziołami. Genialne są też te z parmezanem lub orzechami. Te wytrawne ciasteczka przygotowałam z mąki z ciecierzycy – możecie ją zrobić samemu w domu wystarczy podprażyć na suchej patelni ziarna ciecierzycy, ostudzić i zmielić w młynku do kawy lub za pomocą mocnego blendera. Możecie też zamienić mąkę na inną np. gryczaną, pszenną razową. To na prawdę świetny i prosty przepis.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i lnu.
Do miski z mąką dodać wodę i roztopiony olej. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.
Na stolnicę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia, na niego wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm.
Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika na 6-8 minut. UWAGA! pilnuj aby nabrały złotego koloru - szybko się przypalają.
3 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i lnu.
Do miski z mąką dodać wodę i roztopiony olej. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.
Na stolnicę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia, na niego wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm.
Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika na 6-8 minut. UWAGA! pilnuj aby nabrały złotego koloru - szybko się przypalają.
Notes