Tepache czyli napój ze skórek ananasa – probiotyk

Tepache to napój powstały przez fermentację skórek ananasa. Popularny  jest w Meksyku. Lekko musujący – odświeżający i przypominający cydr ze słodkim posmakiem ananasa. 

Smakuje genialnie mocno schłodzony i to na różne sposoby: z gazowaną wodą, kawałkami owoców, ale również z miętą, rumem i dużą ilością kruszonego lodu.

Ważna uwaga! Im dłużej przebiega fermentacja  ananasa, tym bardziej zbliża się do octu. Tapache to tzw. szybki ferment i doskonałe wykorzystanie „resztek” ananasa.

Jestem ciekawa kto spróbuje?

Ilość porcji1 porcja

 1 ananas
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 woda
 1 laska cynamonu

1

Cukier i 2 szklanki wody podgrzać rondlu na dużym ogniu. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wystudzić.

2

Ananas umyć pod bieżącą wodą, następnie odciąć górę (zielony pióropusz) i dół owocu. Ananas obrać wrzucając skórki do dużego słoja (około 4 litry lub w mniejszych litrowych) (miąższ owocu wykorzystać w innym celu).

3

Dodać laskę cynamonu i zalać syropem cukrowym, a następnie uzupełnić wodą. Przykryć słoik gazą i odstawi w ciepłe miejsce (np. parapet kuchenny), aby tepache fermentował przez dwa do trzech dni, lub do momentu w którym na powierzchni pokażą się pęcherzyki i piana.

4

Po tym czasie całość odcedzić, a następnie wlać do butelek. Włożyć do lodówki. Podawać z lodem ewentualnie rozcieńczać wodą w celu otrzymania pożądanego smaku.Ja często dla dekoracji podaję z liściem ananasa.

UWAGA!!! czas trwania fermentacji zależy między innymi od stopnia dojrzałości ananasa i temperatury pokojowej
Możliwości:
5

można dodać soku z limonki , aby nadać orzeźwiający smak

6

do cynamonu można dodać goździków lub imbiru

7

można podawać z posiekanymi owocami (ananas, jabłka itp.) podobnie jak w przypadku sangrii

Wartości odżywcze

Ilość w 100 ml


Ilość na porcję
Kalorie 65
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 0.1g1%
Węglowodany 16g6%
Białko 0.3g1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 ananas
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 woda
 1 laska cynamonu

Przygotowanie

1

Cukier i 2 szklanki wody podgrzać rondlu na dużym ogniu. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wystudzić.

2

Ananas umyć pod bieżącą wodą, następnie odciąć górę (zielony pióropusz) i dół owocu. Ananas obrać wrzucając skórki do dużego słoja (około 4 litry lub w mniejszych litrowych) (miąższ owocu wykorzystać w innym celu).

3

Dodać laskę cynamonu i zalać syropem cukrowym, a następnie uzupełnić wodą. Przykryć słoik gazą i odstawi w ciepłe miejsce (np. parapet kuchenny), aby tepache fermentował przez dwa do trzech dni, lub do momentu w którym na powierzchni pokażą się pęcherzyki i piana.

4

Po tym czasie całość odcedzić, a następnie wlać do butelek. Włożyć do lodówki. Podawać z lodem ewentualnie rozcieńczać wodą w celu otrzymania pożądanego smaku.Ja często dla dekoracji podaję z liściem ananasa.

UWAGA!!! czas trwania fermentacji zależy między innymi od stopnia dojrzałości ananasa i temperatury pokojowej
Możliwości:
5

można dodać soku z limonki , aby nadać orzeźwiający smak

6

do cynamonu można dodać goździków lub imbiru

7

można podawać z posiekanymi owocami (ananas, jabłka itp.) podobnie jak w przypadku sangrii

Tepache czyli napój ze skórek ananasa – probiotyk
(Wyświetlono 1 733 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. Avatar Kama 23 lipca 2019 o 12:39

    Wow ekstra nie wpadłabym na to, że ze skórek ananasa można zrobić coś tak fajnego!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *