Pyszny i zupełnie nowy chlebek mango! Mega szybki w przygotowaniu – koniecznie do wypróbowania!
Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Keksówkę o wymiarach 10x25 wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać wszystkie mokre.
Połączyć zawartość obu misek tak aby powstało gładkie jednolite ciasto. Masę przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut lub do momentu suchego patyczka.
Porcji 9
- Ilość na porcję
- Kalorie 225
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 11.4g18%
- Węglowodany 28.3g10%
- Białko 2.4g5%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Keksówkę o wymiarach 10x25 wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać wszystkie mokre.
Połączyć zawartość obu misek tak aby powstało gładkie jednolite ciasto. Masę przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut lub do momentu suchego patyczka.
Upiekłam ten chlebek, gdyby nie ta duża ilość oleju byłby idealny. Pól szklanki to stanowczo za dużo.
Bardzo nakręciłam się na ten chlebek , dałam wszystko jak w przepisie tylko nie dałam cukru ale niestety mi nie wyszedł , jakie mogą być przyczyny ? Pozdrawiam ???
Mleko musi być roślinne?
nie można użyć zwykłego
Kochana Kingo, uwielbiam Twojego bloga, szczególnie te zakładkę ?. Ale niestety mam zawsze problem z ciastami, ktore zawierają więcej oleju – wychodzi mi wtedy taki zakalec – to ciasto jest bardzo mokre i na dole wygląda jak niedopieczone, pomimo tego, ze piekę wyznaczoną ilość czasu. Boki są w porzadku, nayośrodek omiast środek tam wygląda po rozkrojeniu. Co robię nie tak?
Przepraszam za literówki ?
Robiłam dziś i już zniknął na śniadanie. Dałam 1/3szklanki cukru i 1/4szklanki oleju. Był boski.
a w jakiej foremce pieczesz?
W wersji bezglutenowej jaką mąkę najlepiej użyć?
tutaj polecam gotowe mieszanki mąk
Ja użyłam mąki owsianej i wyszło super! Świetne, szybkie i smaczne ciasto! Choć ja następnym razem dam mniej cukru… Dla mnie zdecydowanie za słodkie;-)
Kolejny fajny i latwy przepis od Ciebie!
Pozdrawiam serdecznie
hej
Jedna porcja to jeden plaster, jaka waga :). Czy można jakąś zdrowszą mąką zastąpić ??
tak jedna porcja to jeden plaster – można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową
Dzień dobry, czy zamiast mango może być dodana pulpa z mango? Jeśli tak, to jaka ilość? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂
tak może być – taka sama ilość pulpy
Zrobiłam z olejem rzepakowym. Wyszedł przepyszny 😉 super są Twoje przepisy! Muszę w końcu zacząć je spisywać bo później zapominam które mi najbardziej smakowały ?
Olej rzepakowy również może być ? 🙂
tak
Hej! Sztuka mąki to szklanka? ?
poprawione 🙂