Chlebek mango

Pyszny i zupełnie nowy chlebek mango! Mega szybki w przygotowaniu – koniecznie do wypróbowania!

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas45 minut

 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
 szczypta soli
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 ¾ szklanka zmiksowanego z mango (ok 1 owoc)
 ¼ szklanka mleka roślinnego
 ½ szklanka oleju z pestek winogron

1

Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Keksówkę o wymiarach 10x25 wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać wszystkie mokre.

3

Połączyć zawartość obu misek tak aby powstało gładkie jednolite ciasto. Masę przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut lub do momentu suchego patyczka.

Wartości odżywcze

Porcji 9


Ilość na porcję
Kalorie 225
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 11.4g18%
Węglowodany 28.3g10%
Białko 2.4g5%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
 szczypta soli
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 ¾ szklanka zmiksowanego z mango (ok 1 owoc)
 ¼ szklanka mleka roślinnego
 ½ szklanka oleju z pestek winogron

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Keksówkę o wymiarach 10x25 wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać wszystkie mokre.

3

Połączyć zawartość obu misek tak aby powstało gładkie jednolite ciasto. Masę przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut lub do momentu suchego patyczka.

Chlebek mango
(Wyświetlono 20 121 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

21 komentarzy

  1. Ewa 5 listopada 2019 o 07:31

    Upiekłam ten chlebek, gdyby nie ta duża ilość oleju byłby idealny. Pól szklanki to stanowczo za dużo.

    Odpowiedz
  2. Karo 15 października 2019 o 20:08

    Bardzo nakręciłam się na ten chlebek , dałam wszystko jak w przepisie tylko nie dałam cukru ale niestety mi nie wyszedł , jakie mogą być przyczyny ? Pozdrawiam ??‍?

    Odpowiedz
  3. Beata 27 września 2019 o 13:18

    Mleko musi być roślinne?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:15

      nie można użyć zwykłego

      Odpowiedz
  4. Basia 7 września 2019 o 10:22

    Kochana Kingo, uwielbiam Twojego bloga, szczególnie te zakładkę ?. Ale niestety mam zawsze problem z ciastami, ktore zawierają więcej oleju – wychodzi mi wtedy taki zakalec – to ciasto jest bardzo mokre i na dole wygląda jak niedopieczone, pomimo tego, ze piekę wyznaczoną ilość czasu. Boki są w porzadku, nayośrodek omiast środek tam wygląda po rozkrojeniu. Co robię nie tak?

    Odpowiedz
    1. Basia 7 września 2019 o 10:23

      Przepraszam za literówki ?

      Odpowiedz
      1. Ania 2 marca 2020 o 09:22

        Robiłam dziś i już zniknął na śniadanie. Dałam 1/3szklanki cukru i 1/4szklanki oleju. Był boski.

        Odpowiedz
    2. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:52

      a w jakiej foremce pieczesz?

      Odpowiedz
  5. Justyna 24 lipca 2019 o 15:48

    W wersji bezglutenowej jaką mąkę najlepiej użyć?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:08

      tutaj polecam gotowe mieszanki mąk

      Odpowiedz
      1. Ola 20 sierpnia 2019 o 13:08

        Ja użyłam mąki owsianej i wyszło super! Świetne, szybkie i smaczne ciasto! Choć ja następnym razem dam mniej cukru… Dla mnie zdecydowanie za słodkie;-)

        Odpowiedz
  6. Beata 24 lipca 2019 o 12:18

    Kolejny fajny i latwy przepis od Ciebie!
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. AGA 24 lipca 2019 o 09:06

    hej

    Jedna porcja to jeden plaster, jaka waga :). Czy można jakąś zdrowszą mąką zastąpić ??

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:10

      tak jedna porcja to jeden plaster – można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową

      Odpowiedz
  8. Hania 24 lipca 2019 o 08:24

    Dzień dobry, czy zamiast mango może być dodana pulpa z mango? Jeśli tak, to jaka ilość? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:10

      tak może być – taka sama ilość pulpy

      Odpowiedz
  9. Andzia 22 lipca 2019 o 15:34

    Zrobiłam z olejem rzepakowym. Wyszedł przepyszny 😉 super są Twoje przepisy! Muszę w końcu zacząć je spisywać bo później zapominam które mi najbardziej smakowały ?

    Odpowiedz
  10. Andzia 22 lipca 2019 o 09:00

    Olej rzepakowy również może być ? 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:16

      tak

      Odpowiedz
  11. Mariola 21 lipca 2019 o 23:18

    Hej! Sztuka mąki to szklanka? ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:17

      poprawione 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.