Fantastyczne batony figowe, bezglutenowe. Idealne jako słodka przekąska.
Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Figi umieścić w małej misce i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 5 minut, aż zmiękną, a następnie mocno odcedzić na sicie. (Jeśli figi są bardzo miękkie nie należy ich moczyć). Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do blendera i zmiksować na puree.
Wymieszać razem mąki sól. Dodać jajko i syrop klonowy i całość mieszać aż składniki się połączą. Dodać olej kokosowy i ponowie zagnieść ciasto aż połączy się w kulę. W cieście nie powinno być żadnych grudek tłuszczu.
Podzielić ciasto na pół i każdą połówkę uformować w kulkę. Położyć jedną kulkę ciasta na kawałku papieru do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować w prostokąt (ciasto powinno mieć grubość około 1/2 cm).
Przekroić prostokąt na pół wzdłuż, aby utworzyć dwa długie paski.
Podziel nadzienie na cztery równe porcje i rozłożyć na długości każdego z pasków ciasta pozostawiając około 1 cm od górnej granicy ciasta.
Za pomocą papieru do pieczenia złożyć boki ciasta na masę figową. Delikatnie ścisnąć krawędzie, aby uszczelnić każdy rulonik, a następnie ostrożnie przenieść go na przygotowany blachę do pieczenia.
Piec przez 20–25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić, a następnie pokroić w plastry 4cm.
24 porcji
24 sztuki
- Amount per serving
- Kalorie85
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 1g2%
- Węglowodany 10g4%
- Błonnik pokarmowy 1g4%
- Białko 1g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Figi umieścić w małej misce i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 5 minut, aż zmiękną, a następnie mocno odcedzić na sicie. (Jeśli figi są bardzo miękkie nie należy ich moczyć). Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do blendera i zmiksować na puree.
Wymieszać razem mąki sól. Dodać jajko i syrop klonowy i całość mieszać aż składniki się połączą. Dodać olej kokosowy i ponowie zagnieść ciasto aż połączy się w kulę. W cieście nie powinno być żadnych grudek tłuszczu.
Podzielić ciasto na pół i każdą połówkę uformować w kulkę. Położyć jedną kulkę ciasta na kawałku papieru do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować w prostokąt (ciasto powinno mieć grubość około 1/2 cm).
Przekroić prostokąt na pół wzdłuż, aby utworzyć dwa długie paski.
Podziel nadzienie na cztery równe porcje i rozłożyć na długości każdego z pasków ciasta pozostawiając około 1 cm od górnej granicy ciasta.
Za pomocą papieru do pieczenia złożyć boki ciasta na masę figową. Delikatnie ścisnąć krawędzie, aby uszczelnić każdy rulonik, a następnie ostrożnie przenieść go na przygotowany blachę do pieczenia.
Piec przez 20–25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić, a następnie pokroić w plastry 4cm.