Sernik nowojorski

Klasyka i ideał czyli sernik, który zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Ilość porcji10 porcji

Składniki na spód:
 75 g masła roztopionego
 150 g ciastek digestive pokruszonych
Składniki na masę serową:
 1 kg twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
 170 g cukru pudru
 3 łyżki mąki pszennej (36g)
 1,50 łyżeczka likieru pomarańczowego
 skórka otarta z jednej pomarańczy
 1,50 łyżeczka soku z cytryny
 4 duże jajka
 4 żółtka
 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Polewa z kwaśnej śmietany:
 220 ml kwaśnej śmietany
 1 łyżki drobnego cukru
 2 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie spodu
1

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Przygotowanie masy serowej
2

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.

3

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.

4

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 150 °C i piec około godziny. Zależnie od piekarnika ja w moim piekłam prawie 2 należy sprawdzić patyczkiem z góry czy ser jest ścięty. Jeżeli tak przygotowujemy masę z kwaśnej śmietany:

Polewa z kwaśnej śmietany:
5

Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości i wylać na sernik wyrównać i zostawić w piekarniku jeszcze na 10 min.
Przed podaniem najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Wartości odżywcze

Ilość 2199g

Porcji 10


Ilość na porcję
Kalorie 430
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 21g33%
Węglowodany 34.9g12%
Białko 26.2g53%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

Składniki na spód:
 75 g masła roztopionego
 150 g ciastek digestive pokruszonych
Składniki na masę serową:
 1 kg twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
 170 g cukru pudru
 3 łyżki mąki pszennej (36g)
 1,50 łyżeczka likieru pomarańczowego
 skórka otarta z jednej pomarańczy
 1,50 łyżeczka soku z cytryny
 4 duże jajka
 4 żółtka
 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Polewa z kwaśnej śmietany:
 220 ml kwaśnej śmietany
 1 łyżki drobnego cukru
 2 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie spodu
1

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Przygotowanie masy serowej
2

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.

3

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.

4

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 150 °C i piec około godziny. Zależnie od piekarnika ja w moim piekłam prawie 2 należy sprawdzić patyczkiem z góry czy ser jest ścięty. Jeżeli tak przygotowujemy masę z kwaśnej śmietany:

Polewa z kwaśnej śmietany:
5

Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości i wylać na sernik wyrównać i zostawić w piekarniku jeszcze na 10 min.
Przed podaniem najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Sernik nowojorski

(Wyświetlono 6 594 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Avatar Natalia 31 lipca 2019 o 13:30

    Czy spód po upieczeniu ciasta powinien być kruchy??

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 10 sierpnia 2019 o 14:34

      nie do końca – gdyż masa sernikowa sama w sobie jest wilgotna więc spód też ją dostanie

  2. Avatar Kasia 10 lipca 2019 o 02:59

    Kingo sernik z Twojego przepisu upiekł mi dziś mąż na urodziny. W połączeniu z owocami był rewelacyjny, najlepszy jaki jadłam, idealny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  3. Avatar Artur 3 lipca 2019 o 21:57

    Czy folia owijamy sam spod tortownicy czy cała formę od góry do dołu tak zeby była zamknięta ?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 3 lipca 2019 o 22:09

      owijamy tortownice tylko z zewnątrz tak aby woda nie przedostała się do ciasta – z wierzchu zostawiamy bez folii

  4. Avatar Ola 6 maja 2019 o 18:45

    Czy można czymś zastąpić cukier oraz mąkę pszenną? Wiem, że serniki to wrażliwe ciasta, więc pewnie trudno o zamienniki, ale może jednak…?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 6 maja 2019 o 22:11

      cukier mozna zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, mąkę pszenną można zastąpić 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  5. Avatar Mira 4 maja 2019 o 08:37

    Sernik przepyszny. Piekłam godzinę, spód zrobiłam z czekoladowego ciasta, które zostało mi z innego wypieku. Do tego truskawkowa polewa i …..obłęd!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *